Moestuinieren met een beperkt budget

Moestuinieren met een beperkt budget Allerlei consumenten proberen hun wekelijkse bedrag aan inkopen te verminderen door hun eigen groenten en fruit te gaan kweken. Ze kopen een moestuinbak in het tuincentrum en gaan met volle moed aan de slag om hun eigen goedkope en gezonde groenten te kweken. Toch zijn er nog vaak sceptici te horen, die zich afvragen of eigen groente- en fruitteelt niet veel duurder is, dan diezelfde producten te kopen in een gevestigde biowinkel. Hoe kan je met een beperkt budget toch grootse dingen verwezenlijken in jouw tuin of op jouw terras?

Infrastructuur en gereedschappen

Het belangrijkste is natuurlijk de ruimte om een mooie moestuin aan te leggen. Sommige mensen kunnen een stukje tuin exclusief als moes- en fruittuin gebruiken. Andere tuiniers planten hun groenten en fruit gewoon tussen de planten in de siertuin. Veel mensen moeten echter op een andere manier creatief zijn om een groentetuintje te creëren. Gelukkig is er geen enkel probleem om vele groentesoorten op te kweken in bloempotten op jouw terras of verspreid in de siertuin. Indien je niet over genoeg bloempotten beschikt, kan je via meerdere kanalen proberen om deze gratis of voor een kleine bijdrage te krijgen. Heel veel tuiniers verzamelen immers tientallen afgeschreven en ongebruikte bloempotten (klein of groot) in hun tuinhuis of garage. Je kan alvast even navragen bij familie of vrienden of ze geen potten hebben die naar een nieuwe thuis mogen vertrekken voor een klein prijsje. Vaak kan je hier en daar dan wel een paar gratis potten in ontvangst nemen.

Freecycle-pagina’s op Facebook zijn een andere handige manier om aan gratis middelen te komen. Wat de ene niet meer apprecieert, kan net datgene zijn dat de andere wel kan gebruiken. Als je wilt gaan voor een echte low budget-moestuin, kan je op dergelijke pagina’s vaak heel wat zaken gratis verkrijgen, zowel grote bloempotten, zaaipotjes, gereedschappen, … De regel is ‘vragen staat vrij’. Je weet nooit of er iets moois uit de bus komt.

Sommige plantjes hebben graag een afdak boven hun hoofd of klimmen graag aan een rek. Met wat handigheid en wat gekregen of gerecycleerde materialen, kan je zelf aan de slag en maak je een originele en praktische infrastructuur voor jouw geliefde plantjes. Ze zullen hun dankbaarheid zeker tonen.

Van zaad tot plant

Zodra je weet waar de planten terecht zullen komen, moet je echt aan de slag. Bij moestuinieren kan je kiezen tussen zelf zaaien of plantjes kopen. Dit laatste betekent natuurlijk meer zekerheid op succes, maar het is uiteraard een grotere investering én het is minder leuk. Dus begin je het best met zaad.

Zaadjes kan je gewoon kopen in het tuincentrum, in de supermarkt of online. De meeste soorten zaden kosten niet zo veel en hiermee kan je vaak jaren aan de slag. Aan het begin van het moestuinseizoen zijn er bovendien vaak op meerdere plaatsen mooie aanbiedingen, waarmee je nog wat meer kan besparen. Je kunt ook zaden zelf winnen. Dit kan je doen uit een bestaande plant, maar soms ook gewoon uit een groente uit de supermarkt. Zo kan je heel eenvoudig de zaden uit een paprika halen en deze gebruiken om zelf op jouw beurt paprika’s te kweken. Bij tomaten gaat dit nog makkelijker. Het is immers voldoende om een plakje tomaat in de grond te steken en na enkele dagen (bij de goeie groei-omstandigheden) zie je de eerste plantjes al de kop boven de grond steken.

Je kan ook zaden ruilen. Er zitten immers van sommige soorten (bv. bladgroenten) wel heel veel zaden in een pakje. Zoveel dat je dit zelf nooit gezaaid krijgt binnen de houdbaarheidsdatum van de zaden. Dan is het handig om met medemoestuiniers, persoonlijk of online, deze zaden te ruilen tegen andere interessante zaden. Zo kan je met een beperkt budget een grote variëteit van plantenzaden krijgen. En wanneer je eenmaal het eerste moestuinseizoen beëindigd hebt, kan je op diverse manieren zaden oogsten uit jouw eigen planten om deze het jaar daarna te gebruiken. Ook plantjes of stekjes van fruitstruiken zijn vaak te ruilen of online te verkrijgen. Elke moestuinier zaait immers steeds meer dan hij plaats heeft. Niemand gooit zijn mooie, opgekweekte plantjes graag zomaar weg.

Als je beschikt over zaden, kan je deze gaan zaaien. Hiervoor kun je in de gespecialiseerde handel op zoek gaan naar speciale tableaus of propagatoren, maar ook dat kan goedkoper. Gebruik lege plastic bloempotjes, eierdoosjes, lege fruitkistjes of de plastic doosjes van bv. druiven, bessen en champignons om jouw zaailingen op te kweken. Een doorzichtig plastic dekseltje houdt jouw baby’tjes ook lekker warm, indien de plantensoort dit wenst.

En … je bent vertrokken. Op internet vind je tal van websites met de nodige informatie over het opkweken van zaden. Ook kan je in de plaatselijke bibliotheek terecht voor de beste informatieve moestuinboeken. Wanneer, welke plaats, welke temperatuur, … Allemaal belangrijke gegevens die je makkelijk kan terugvinden, maar heel belangrijk zijn voor een geslaagde oogst.

Onderhoud

Vanaf dit moment heb je vooral nood aan veel energie om alles tijdig te verpotten, te snoeien, onkruidvrij te houden en natuurlijk te oogsten. In deze periode heb je dan ook weinig extraatjes nodig. Naast een klein schepje en snoeischaar, beperken de bijkomende benodigdheden zich vooral tot water en wat bemesting. Water probeer je natuurlijk zoveel mogelijk op een gratis manier te verkrijgen, nl. door het gebruik van opgevangen regenwater. Indien dit nog niet het geval is, probeer je vanaf nu zoveel mogelijk regenwater op te vangen om eventueel te gebruiken in jouw moestuin. Een regenput en een regenton zijn natuurlijk de makkelijkste manieren om dit water op te vangen. Meststoffen of bodemverbeteraars kan je aanschaffen in de gespecialiseerde tuinhandel. Je kan echter ook dierlijke afvalstoffen (kippen, konijnen, paarden en koeien) gebruiken. Indien je zelf niet over deze dieren beschikt, kan je altijd eens navraag doen bij vrienden, familie of een plaatselijke boer. Ook hier geldt de regel ‘vragen staat vrij’. Soms zijn de betrokkenen zelfs blij dat ze er van af zijn. Het is wel belangrijk om deze meststoffen niet onmiddellijk te gebruiken, maar deze te vermengen onder je composthoop om deze zo mee te laten composteren.

Met al deze tips kan je aan de slag om een low-budget-groentetuin te creëren. De fascinatie en voldoening van het zelf opkweken van oogstbare groenten, zal zorgen voor een grotere bewustwording van je eigen kunnen en het kunnen van onze planeet. Een verslaving biedt zich aan, maar een gezondere verslaving bestaat er niet.
© 2017 - 2024 Ties80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…
Een compacte moestuin: tuinieren op terras of balkonVeel groenten kan je kweken in potten. Zo kan je een compacte moestuin maken op je terras of balkon met weinig moeite. I…
Je eigen moestuin: BroccoliJe eigen moestuin: BroccoliWil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als…

Zaden winnen uit jouw eigen groenten of groenteplantenZaden winnen uit jouw eigen groenten of groenteplantenIedereen heeft zich wel eens de vraag gesteld: als ik nu zo’n zaadje uit deze paprika in de grond steek, zou er dan een…
Groene tomaten laten rijpen: samen met appels of banaanGroene tomaten laten rijpen: samen met appels of banaanIn de late zomer en herfst dragen tomatenplanten vaak nog veel groene vruchten. Als de temperaturen dalen en de zon het…
Ties80 (22 artikelen)
Laatste update: 02-01-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.