De trachycarpus latisectus: een palm voor in de tuin

De trachycarpus latisectus: een palm voor in de tuin Een trachycarpus latisectus is een palm die eerst de naam T. Sikkimensis had. Latisectus verwijst naar de bladeren die brede segmenten hebben. De segmenten kunnen wel 5 cm breed zijn. In vergelijking met de trachycarpus fortunei, zijn ze veel breder. De latisectus is een ideale palm voor ons klimaat.

Herkomst

De latisectus komt uit de bergen van Noordoost-India. Hij kan in India leven op 1200-2400 meter hoogte. Alleen in India leven deze palmen nog in het wild. In andere landen worden ze geweekt. Ook in Nederland kunnen deze palmen geweekt worden vanuit zaad. Op verschillende (Nederlandse) websites kun je dit zaad bestellen.

Uiterlijk

Trachycarpussen hebben waaierachtige bladeren. Ook de latisectus heeft deze bladeren in een olijfgroene kleur. De bladstelen kunnen wel 80 cm worden. De latisectus heeft gele bloemen. Echter, de bloeitijd is erg kort. Zijn bladeren zijn erg glanzend en glanzender dan bij de fortunei. De latisectus kan een hoogte halen van 12 meter. Deze lengte haalt hij pas na heel veel jaar. De stam is bruinachtig en het dikste in het midden. Hoe ouder de palm wordt, hoe kaler deze stam wordt.

Verzorging

De latisectus doet het in de tuin goed in volle grond. Hij staat wel graag op een lichte plaats in de zon of in de halfschaduw. De latisectus houdt niet zo van wind, een zoveel mogelijk windvrije plaats is wel een vereiste. Bij het aanplanten moet je humus en meststoffen toevoegen. Hij heeft niet veel water nodig, wel moet de grond het water kunnen afvoeren. Een te natte grond kan de bloei belemmeren of zelfs zorgen dat de wortels gaan rotten. Gele bladeren kunnen afgeknipt worden. De palm heeft dan de mogelijkheid om weer nieuwe bladeren te maken.

Winter

De latisectus is een winterharde palm tot -8 graden Celsius. Let altijd wel op met veel vocht of wind in combinatie met extreme kou. Voor ontkiemde zaadjes is het beter om niet buiten te staan. De eerste jaren van de palm, verblijft de palm binnen. Zo verklein je de kans op een groeiachterstand.

Zelf een latisectus zaaien

Wanneer je zaden hebt aangeschaft kun je beginnen met de voorbereiding. De zaden moeten geschuurd worden met schuurpapier en daarna ondergedompeld worden in een warm badje. Daarna kun je ze zaaien in luchtige zaaigrond. De zaden moeten afgedekt worden met een laagje grond, dat 3 keer zo dik is als het zaad. De zaadjes groeien het best bij een temperatuur van 20-25 graden Celsius. Om te voorkomen dat de zaden uitdrogen, kun je gebruikmaken van een vliesdoek.

Een latisectus kopen

Niet iedereen heeft groene vingers. Hoewel de latisectus een makkelijke palm is in de verzorging, ziet niet iedereen het zitten om zelf te gaan zaaien. Gelukkig kun je ook in diverse winkels een latisectus kopen. Dit kan bij tuincentra, bloemenzaken, bouwmarkten en soms zelfs in supermarkten. Daarnaast is een kwekerij die gespecialiseerd is in tropische planten of palmen ook een goede optie. Sommige mensen bieden hun palm aan op internet. Zij gaan bijvoorbeeld verhuizen, waardoor er geen tuin is, of de op hun nieuwe achtertuin staat veel wind. Of ze gaan de tuin verbouwen. Het overkopen van een palm, kent een aantal voordelen. Je koopt een kant-en-klare palm en je hoeft niet te gaan zaaien. De palm kan gelijk de tuin in. Een nieuwe palm moet mogelijk nog wel wennen aan zijn nieuwe omgeving.
© 2017 - 2024 Droomwolkje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trachycarpus Wagnerianus: een winterharde palmTrachycarpus Wagnerianus: een winterharde palmDe trachycarpus is een bekende palmsoort. De laatste jaren kopen steeds meer mensen deze palmen. De trachycarpus komt ui…
De Trachycarpus Fortunei: palm in Nederlandse tuinDe Trachycarpus Fortunei: palm in Nederlandse tuinDe Trachycarpus fortunei is één van de bekendste palmen in West-Europa. Hij is winterhard en daarmee erg geschikt voor d…
Exotische bomen en planten kiezen voor in de tuinExotische bomen en planten kiezen voor in de tuinExotische planten zijn vooral populair geworden nadat velen reizen zijn gaan maken en er in verre oorden kennis mee maak…
Winterharde palmen in Nederlandse tuinWinterharde palmen in Nederlandse tuinWanneer we door een dorp of wijk rijden dan kan het zo maar gebeuren dat we een prachtig assortiment palmbomen zien staa…

Tuinsoorten: Wat voor tuinsoorten bestaan er onder andere?Tuinsoorten: Wat voor tuinsoorten bestaan er onder andere?Er bestaan allerlei verschillende tuinsoorten, zoals bijvoorbeeld de Japanse, Chinese, landelijke, Toscaanse en bloement…
Zuinige vijverpompen, de Superfish Pond Eco Plus E-serieDuidelijk is zichtbaar dat steeds meer mensen bewuster omgaan met energie. Wat niet verkeerd is, is dat steeds meer leve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Waywuwei, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • https://www.gardenpalms.com/nl/Favoriete%20planten/Trachycarpus%20latisectus.aspx
  • http://palmvrienden.net/wiki/Trachycarpus_latisectus
  • https://jungletuin.com/2010/01/trachycarpus-latisectus/#.WQxHsdLyjs0
  • https://www.vreeken.nl/648300-trachycarpus-latisectus
  • http://palmvrienden.net/gblapalmeraie/2017/06/30/trachycarpus-species-a-complete-overview/
Droomwolkje (15 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.