Tuinsoorten: Wat voor tuinsoorten bestaan er onder andere?

Tuinsoorten: Wat voor tuinsoorten bestaan er onder andere? Er bestaan allerlei verschillende tuinsoorten, zoals bijvoorbeeld de Japanse, Chinese, landelijke, Toscaanse en bloementuin. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van bepaalde ontwerpen die hun eigen sfeer bij zich dragen. Dit doet men door onder andere gebruik te maken van vijvertjes, stenen en planten. De diverse tuinen brengen meestal elementen in beeld die te maken hebben met de cultuur en geschiedenis van een bepaald land of regio. Men dient een aantal zaken te vermijden om ervoor te zorgen dat de tuin zijn uniforme uiterlijk behoudt.

Verschillende tuinsoorten


Het aanleggen van een tuin

Tuinen kun je door hoveniers laten aanleggen. Dit zijn vakmensen die gespecialiseerd zijn in het aanleggen van diverse tuinen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf creatief bezig te zijn en zoveel mogelijk onkosten te voorkomen. Er bestaan allerlei soorten tuinen die allemaal hun eigen unieke sfeer met zich meebrengen.

Een Japanse tuin met theehuis / Bron: Caroline Culler (Wgreaves), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een Japanse tuin met theehuis / Bron: Caroline Culler (Wgreaves), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De Japanse tuin

De Japanse tuin geeft het uiterlijk van de Japanse cultuur weer door meerdere elementen hiervan (in het klein) tentoon te stellen. Het is een type tuin dat in alle jaargetijden een mooie uitstraling heeft. Er wordt gebruikgemaakt van kunstzinnige objecten en constructies die sfeer in de tuin brengen, zoals onder andere bruggetjes en Japanse theehuisjes.

Natuurlijke elementen in een Japanse tuin

Bij het ontwerpen van een Japanse tuin wordt er veel gebruikgemaakt van de natuur. De kleuren groen, rood en roze komen hierbij het meest op de voorgrond. De Japanse tuin krijgt een tijdloze gedaante door bladhoudende planten te combineren met planten die tijdens de verschillende jaargetijden hun bladeren tijdelijk kunnen verliezen. Deze techniek staat ook wel bekend als een 'geleend landschap'.
De Chinese tuin 'Yu Garden' in China, Shanghai / Bron: Jakub Haun, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Chinese tuin 'Yu Garden' in China, Shanghai / Bron: Jakub Haun, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De Chinese tuin

Een Chinese tuin is eigenlijk een variant van de Japanse tuin. In een Chinese tuin komen vaak bepaalde visies van kunstenaars terug die stammen uit de Chinese cultuur van vroeger. Een deel stamt uit het zogenaamde 'Taoïsme', wat een religieuze stroming is die uit China komt.

Balans

De volgelingen van het Taoïsme geloven dat alles in de natuur gerelateerd is aan elkaar en precies is gebalanceerd. Hiernaast geloven zij dat het universum continu opnieuw wordt geschapen en weer 'vormloos' wordt. De Chinese tuinen worden dikwijls met deze inspiratie gecreëerd.

Een verband tussen groot en klein

Naast de balans van het universum volgens het Taoïsme wordt er een bepaalde gedachte toegepast waarbij een verband wordt gesteld tussen zeer kleine en grote objecten. Volgens deze theorie komt alles wat zeer kleinschalig in de natuur voorkomt, ook in het groot voor. De bossen en bergen die in de natuur voorkomen worden met het ontwerp meegenomen in de vorm van boompjes en rotsen die bossen en bergen moeten voorstellen.

Een landelijke tuin / Bron: Booms, C.S. (Fotograaf), Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Een landelijke tuin / Bron: Booms, C.S. (Fotograaf), Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

De landelijke tuin

Deze tuin straalt een boerderij-achtige sfeer uit. Dit wordt veelal bewerkstelligd door de tuin open en overzichtelijk te maken. Er worden hierbij meestal minder hoge bomen geplant. Hiernaast maakt men gebruik van kleine vijvertjes om de tuin verder in te richten. Vlinderstruiken en klimopplanten kunnen het landelijke gevoel extra versterken. Men dient tevens te voorkomen dat er planten in een onnatuurlijke vorm worden geknipt. Dit hoort namelijk niet bij een landelijke tuin en kan de algemene setting negatief beïnvloeden.

Oude elementen die terugkomen in het ontwerp

Bij het ontwerpen van een landelijke tuin worden er regelmatig elementen gebruikt die in ons eigen kikkerlandje te vinden zijn. Dit kunnen onder andere bakstenen zijn die afkomstig zijn van oude Nederlandse straatjes. Tevens wordt er vaak de illusie gecreëerd van oude muurtjes. Dit kan met behulp van bijvoorbeeld Palissada-stenen nagemaakt worden.

De (wilde)bloementuin

Een (wilde) bloementuin bevat talloze verschillende kleuren vanwege de uiteenlopende bloemsoorten die gebruikt kunnen worden. Om een bloementuin te kunnen aanleggen maakt men gebruik van een mengsel van allerlei plantenzaden. Het is belangrijk om met behulp van de diverse bloemkleuren een geleidelijke overgang te creëren. Dit voorkomt namelijk dat het eindresultaat er te chaotisch en rommelig uitziet. Met behulp van kleine grasveldjes en een vijver is het mogelijk om meer rust in het geheel te brengen. De bloementuin heeft als voordeel dat hij weinig onderhoud nodig heeft. Men dient hierbij af en toe de ongewenste planten of bloemensoorten te verwijderen en het gras te maaien.

Een verborgen Toscaanse tuin / Bron: Yellow Cat, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Een verborgen Toscaanse tuin / Bron: Yellow Cat, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

De Toscaanse tuin

De Toscaanse tuin is een weerspiegeling van de regio 'Toscane' (Noord-Italië). Hierbij wordt er gebruik gemaakt van diverse Mediterraanse planten. Veel Mediterraanse planten hebben een groen- of paars-achtige kleur. Om de tuin een beetje te kunnen variëren is het aanbevolen om bewust op zoek te gaan naar enkele Mediterraanse planten met bloemen die een warme kleur afgeven. De Toscaanse tuin behoort echter grotendeels groen te blijven.

Patio's en potten

De Toscaanse tuin bevat meestal wat grovere elementen zoals patio's en paden van steen. Hiernaast kan er gebruikt gemaakt worden van bruine Italiaanse (terracotta) potten om de omgeving te versieren.
© 2017 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tuin in rusteDe tuin in rusteDe tuin is tot het voorjaar in ruste, maar dat neemt niet weg dat er in de wintermaanden wel gekeken kan worden naar de…
Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…
Ontwerp een vijverOntwerp een vijverEen vijver in je tuin is een eyecatcher, dus wat voor vijver het wordt en waar je hem aanlegt of aan laat leggen is van…

Hoornblad, de leverancier van zuurstof voor elke vijverHoornblad, de leverancier van zuurstof voor elke vijverHoornblad vormt bij uitstek dé zuurstofleverancier voor elk vijver, het geslacht komt wereldwijd voor en de bekendste so…
De trachycarpus latisectus: een palm voor in de tuinDe trachycarpus latisectus: een palm voor in de tuinEen trachycarpus latisectus is een palm die eerst de naam T. Sikkimensis had. Latisectus verwijst naar de bladeren die b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Laurascudder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.japansetuin.com/Japanse_tuin.html
 • http://ferncreekdesign.org/japanesegarden.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Taoism
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tao%C3%AFsme
 • http://makeover.nl/inspiratie/20-ideeen-voor-het-inrichten-van-een-landelijke-tuin
 • http://www.farmboy.nl/tuinsoorten.htm
 • https://www.landleven.nl/inspiratie/tuin-erf/2009/juli/aanleg-wildebloementuin
 • http://northcoastgardening.com/2011/09/mediterranean-garden-design/
 • Afbeelding bron 1: Caroline Culler (Wgreaves), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Jakub Haun, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Booms, C.S. (Fotograaf), Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Yellow Cat, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.