Zuinige vijverpompen, de Superfish Pond Eco Plus E-serie

Duidelijk is zichtbaar dat steeds meer mensen bewuster omgaan met energie. Wat niet verkeerd is, is dat steeds meer leveranciers van vijverartikelen zich ook hierop focussen. Vijvers kunnen immers stiekem een aardige hoeveelheid stroom verbruiken. Zo worden er sinds 2010 steeds meer vijverpompen geïntroduceerd die een laag stroomverbruik hebben. De Superfish Pond Eco Plus E-serie is één van deze, en is sinds 2015 op de markt. Niet alleen betaalbaar, maar daarnaast zeer zuinige vijverpompen met prima specificaties om te gebruiken in vijvers of koivijvers.

Laag energieverbruik, geen overbodige luxe bij 24/7 operationeel

Een vijverpomp is dag in dag uit in werking, geen overbodige luxe dus om bij aanschaf goed op het energieverbruik te letten. Een iets duurdere vijverpomp in aanschaf kan met een lager energieverbruik binnen een korte periode terugverdiend worden. De Pond Eco Plus E-serie is daar een hele goede reeks voor. Daarnaast behoort deze serie vijverpompen ook tot het goedkopere segment, wat dubbele besparing betekent. Met een gemiddeld energietarief van € 0,22 per kWh (kilowattuur), kost iedere Watt die op 24 uur per dag het gehele jaar door aan staat ongeveer € 2,-. Een vijverpomp die 50 Watt minder energie verbruikt, betekent dus jaarlijks € 100,- minder betalen aan energiekosten.

Verkrijgbare types Pond Eco Plus E-serie

Alle vijverpompen uit de Pond Eco Plus E-serie zijn voorzien van een slangtule waarmee de vijverpomp direct op een vijverslang aangesloten kan worden. Op de tule kunnen 25, 32 en 40 mm vijverslangen rechtstreeks aangesloten worden. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een 40 mm slang, zaag dan het 25 en 32 mm gedeelte van de tule af. Hierdoor heeft de pomp minder tegendruk, waarmee de doorstroom wordt bevorderd.

Type Liter/uur Wattage Opvoerhoogte Slangtule
Superfish Pond Eco Plus E 35003.500 L/h14 WattMax. 2,0 meter25/32/40 mm
Superfish Pond Eco Plus E 50005.000 L/h22 WattMax. 3,0 meter25/32/40 mm
Superfish Pond Eco Plus E 80007.800 L/h41 WattMax. 4,2 meter25/32/40 mm
Superfish Pond Eco Plus E 100009.200 L/h68 WattMax. 5,8 meter25/32/40 mm
Superfish Pond Eco Plus E 1200011.200 L/h85 WattMax. 6,0 meter25/32/40 mm
Superfish Pond Eco Plus E 1500015.000 L/h130 WattMax. 6,0 meter40/50 mm
Superfish Pond Eco Plus E 2000019.500 L/h150 WattMax. 6,0 meter40/50 mm

Traploos instelbare waterflow

Voor de normale serie Pond Eco Plus E-vijverpompen is de waterflow niet te regelen. Eventueel kan dit gedaan worden door een kogelkraan te gebruiken en zo de leiding iets te knijpen. Een andere optie is gebruik maken van een losse regelaar, hoewel met beide van deze methoden het stroomverbruik niet verminderd kan worden.

Daarvoor is de Pond Eco Plus RC-serie ontwikkeld. Deze vijverpompen beschikken over 10 standen, waarmee de hoeveelheid waterverplaatsing bepaald kan worden. Het grote voordeel hiervan is dat er energie bespaard kan worden, en de vijverpomp perfect afgesteld kan worden op een filter. In de zomer kan de pomp op een wat hogere capaciteit draaien, terwijl in de winter de pomp lager ingesteld kan worden om minder water te verplaatsen. Aangezien we weten dat de prijs per kWh gemiddeld € 0,22 is, kan dit redelijk snel voor een leuke besparing zorgen.

Ook de Superfish Pond Eco Plus RC pompen kunnen zowel in droog- als natopstelling geplaatst worden. Specificaties van deze pompen zijn nagenoeg gelijk aan de E serie pompen. De regelaar bevindt zich op ongeveer 1 meter afstand van de stekker, vervolgens strekt ongeveer 10 meter kabel van de regelaar naar de vijverpomp.

Type Liter/uur Wattage Opvoerhoogte Slangtule
Superfish PondECO Plus RC 50002.000 tot 5.000 L/h6 tot 12 WattMax. 3,0 meter25/32/40 mm
Superfish PondECO Plus RC 100004.500 tot 9.200 L/h13 tot 68 WattMax. 5,8 meter25/32/40 mm
Superfish PondECO Plus RC 150008.000 tot 15.000 L/h23 tot 130 WattMax. 6,5 meter40/50 mm
Superfish PondECO Plus RC 2000011.000 tot 19.500 L/h64 tot 150 WattMax. 6,0 meter40/50 mm

Zowel droog- als nat opstelbaar

De serie pompen kan direct in de vijver geplaatst worden, wat ook wel nat opgesteld genoemd wordt. De meegeleverde beschermkap zorgt ervoor dat vissen niet opgezogen kunnen worden door de pomp, en eventuele steentjes op afstand worden gehouden van de rotor. De kap laat deeltjes tot 6 mm door, die voor de rotor geen probleem zijn om te verwerken.

Het tegenovergestelde is de droogopstelling, ofwel opstelling in gravity. De vijverpomp wordt hierbij niet direct in de vijver zelf geplaatst, maar in het leidingwerk tussen het filter en de vijver. Het filter wordt ingegraven op waterniveau, waarachter de vijverpomp opgesteld wordt. De pomp laat het water terug circuleren van het filter naar de vijver. De bovenste beschermkap van de pomp kan verwijderd worden met een kliksysteem (twee klikbevestigingen). Om de onderkant van de beschermkap van de pomp los te maken, dienen twee schroeven losgedraaid te worden. Aan de binnenzijde van de kap. Hierna kunnen twee 1 ½” (50 mm) pvc-schroefkoppelingen gebruikt worden om leidingwerk direct op de pomp aan te sluiten. Een handige manier van aansluiten is het gebruikmaken van twee 3/3 koppelingen, die verkrijgbaar zijn met inwendig schroefdraad, waardoor ze direct op de pomp aangesloten kunnen worden. Door gebruik te maken van isolatietape is het niet nodig te 3/3 koppelingen te verlijmen. Voor het schoonmaken, een onderhoudsbeurt of een defect kunnen de 3/3 koppelingen gemakkelijk losgedraaid worden.

Ingebouwde droogloopbeveiliging

Als de Superfish pomp droogloopt, zorgt een beveiliging ervoor dat de rotor stopt met draaien. Dit beschermt de pomp tegen warmdraaien en zorgt ervoor dat de keramische as niet kan beschadigen. Mocht er weer water bij de pomp kopen, zal de rotor ook vanzelf weer gaan draaien.

Het pick-up & replacement-aan-huis-principe

In de doos van de vijverpomp wordt een formulier meegeleverd dat kosteloos verstuurd kan worden naar de leverancier. Door dit formulier in te vullen, waarbij voornamelijk gevraagd wordt naar NAW gegevens, kan de garantieafhandeling wanneer benodigd in werking worden gezet. Mocht de pomp door een onverklaarbare reden defect raken, zal binnen 48 uur een nieuwe pomp aan huis geleverd worden. Dit is met uitzondering van zaterdagen en zondagen. Enorm handig bij een koivijver, deze mag namelijk niet te lang stil staan. Wanneer we eerlijk zijn is 48 uur eigenlijk nog steeds te lang. Bij vijvertemperaturen boven de 20 graden Celcius dient eigenlijk binnen enkele uren de vijver weer te draaien. Alle verloren tijd hierbij gaat ten koste van de biologie in het filter, en dus uiteindelijk de waterkwaliteit.
© 2017 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Decimeter, meter, hectometer, kilometer…?Het blijft altijd lastig, het omrekenen van kilometers naar decimeters of van centiliters naar liters. Massa’s mensen he…
Egyptische Pond: geld, informatie, koersAls je een bezoek brengt aan het historische Egypte, zul je de lokale valuta moeten hebben. Dit is de Egyptische Pond. I…
Hardlopen en afvallen – Tips en trucjes voor beginnersHardlopen en afvallen – Tips en trucjes voor beginnersBeweging is belangrijk voor de gezondheid, het welzijn en voor het verliezen van gewicht. Hardlopen of joggen is een van…
Koi vijver: De keuze van een vijverpompEen vijverpomp voor een koi vijver uitkiezen kan niet altijd even makkelijk zijn. Er zijn enorm veel vijverpompen in de…

Trachycarpus Wagnerianus: een winterharde palmTrachycarpus Wagnerianus: een winterharde palmDe trachycarpus is een bekende palmsoort. De laatste jaren kopen steeds meer mensen deze palmen. De trachycarpus komt ui…
Kunnen koi gehouden worden in een natuurvijver?Kunnen koi gehouden worden in een natuurvijver?Koivijvers zijn er in groten getale, het nadeel hiervan is dat er vaak geen planten in de vijver staan. Terwijl veel men…
Bronnen en referenties
  • http://aquadistri.com/nl/superfish/
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 31-03-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.