Kunnen koi gehouden worden in een natuurvijver?
Koivijvers zijn er in groten getale, het nadeel hiervan is dat er vaak geen planten in de vijver staan. Terwijl veel mensen het juiste mooi vinden wanneer een vijver natuurlijk is opgebouwd, met voldoende groen. Een grote diversiteit aan waterplanten en daarnaast een aantal vissen, zorgt voor een levende tuin. Nog mooier kan het worden met de combinatie van koi, hoewel dit niet altijd de meest ideale situatie lijkt.
Bron: Caninus, Pixabay Natuurvijvers en plantenvijvers
Over het algemeen zijn natuurvijvers opgebouwd uit meerdere dieptelagen. Zo kunnen diverse soorten planten in de vijver gehouden worden. Vaak wordt dit type vijver dan ook plantenvijver genoemd. Lelies kunnen zo bijvoorbeeld geplaatst worden in de laag van 80 centimeter en dieper. Terwijl zuurstofplanten net wat ondieper geplaatst kunnen worden, zoals op een diepte van een halve tot één meter. In de ondiepere lagen kunnen de moerasplanten en oeverplanten geplaatst worden.
Het idee achter een natuurlijke vijver is dat er een stabiel ecosysteem is. De vijver is in staat zichzelf te onderhouden. De waterplanten zijn in staat om te voorkomen dat er algen groeien en zorgen voor een optimale waterkwaliteit. De visbezetting is hierbij laag, aangezien er anders teveel afvalstoffen in de vijver terechtkomen. Dit is in tegenstelling tot een visvijver of koivijver, waar door middel van een filter, uvc-lamp en vijverpomp het vijverwater extra gereinigd wordt en ontdaan wordt van afvalstoffen en zweefalgen.
Bron: Pietromaximoff, Pixabay Natuurvijvers en koi, een prachtige combinatie?
Over het algemeen wordt het afgeraden om koi in een natuurvijver te houden. De redenen hiervoor zijn divers. Allereerst gaat het bij het houden van koi vaak alleen om de ontwikkeling van de vissen. Het doel is dat de vissen zo optimaal mogelijk groeien en leven. Het gaat vaak niet om de vijver zelf, maar puur om de vissen. Toch vinden bezitters van een natuurvijver het vaak mooi om ook enkele koi uit te zetten in de vijver. Over het algemeen worden deze vissen wat groter en zijn ze tammer, waardoor ze zich goed laten bekijken en nieuwsgierig zijn wanneer er mensen in de buurt zijn.
Hierdoor komt het met regelmaat voor dat koi in een natuurlijke vijver worden geplaatst. Geen probleem lijkt op het eerste gezicht. De koi zwemmen heerlijk rond en lijken het enorm naar hun zin te hebben tussen de waterplanten. Ze wroeten tussen de planten op zoek naar kleine waterdiertjes en liggen heerlijk te zonnebaden. Het zal echter niet de eerste keer zijn dat na enkele weken of maanden de eerste problemen zich vertonen.
Waarom een natuurvijver niet de meest optimale omgeving biedt voor koi
En dat is niet helemaal voor niets, vaak komen deze problemen voort uit het feit dat de waterkwaliteit snel achteruit gaat. Er zijn verschillende redenen waarom een natuurvijver of plantenvijver over het algemeen geen optimale omgeving te bieden hebben voor koi.
Wroeten in de waterplanten
Met kleine koi zal het nog meevallen, maar naarmate ze groter worden lijken ze steeds minder vrede te houden met de aanwezige waterplanten. Complete lelies kunnen met wortel en al uit de mand gewroet worden. Ook zuurstofplanten zijn vaak niet meer veilig, de koi proberen letterlijk alles los te trekken op zoek naar voedsel. Gevolg is dat er niet veel meer overblijft van de oorspronkelijke natuurvijver.
De waterkwaliteit kan moeilijk op gewenst niveau gehouden worden
De koi worden natuurlijk bijgevoerd in de zomer, anders zullen ze onvoldoende voeding binnen krijgen. Vervuiling van het water volgt. Er zijn onvoldoende waterplanten aanwezig die de vijver zuiveren en ervoor zorgen dat de afvalstoffen zo veel mogelijk teniet worden gedaan. Daarnaast is zichtbaar dat het water steeds groener wordt, het mooie stabiele ecosysteem in de vijver lijkt einde verhaal.
Gevolgen van een slechte waterkwaliteit
Waterkwaliteit heeft een direct effect op het visbestand, en dus de aanwezige koi. De weerstand van de vissen verminderd, de vissen voelen zich minder fit en vitaal. De kans op parasieten wordt drastisch vergroot. Parasieten leven in de slijmlaag van de vissen, en tasten in het ergste geval de complete slijmlaag en delen van de huid aan. Dit kan zelfs doordringen tot de schubben, die ontstoken en roodkleurig tonen. In ergere gevallen is zichtbaar dat enkele van de schubben open gaan staan. Wanneer de waterkwaliteit niet verbetert, en dus de weerstand van de vis niet opnieuw opgebouwd kan worden, zullen de koi het zeer moeilijk krijgen.
Afvalstoffen en slib zorgen voor ongewenste gasten
In de natuurvijver zullen afvalstoffen en slib op de bodem belanden. Met een vervuilende visbezetting zoals koi, zal dit snel vermeerderen. Niet alleen zal er slib aanwezig zijn op de bodem van de vijver, maar daarnaast zal er vervuiling tussen de waterplanten optreden. Tussen de vijveraarde en het aanwezige substraat hoopt vuil zich op. Allereerst zorgt vervuiling in de vijver vaak voor de parasiet trichodina, welke uiteindelijk de slijmlaag en huid van koi en andere vijvervissen aantast. Daarnaast kan er tussen het slib en de aanwezige afvalstoffen weinig tot geen zuurstof komen, wat een broedplaats betekent voor aeromonas en pseudomonas. Deze bacteriën kunnen koi enorm aantasten, met letterlijk aangevreten vissen tot gevolg. De kans van overleven voor koi zonder het ingrijpen met menselijke handelingen is klein.
Bron: Unsplash, Pixabay Is een natuurlijke vijver met koi dan niet mogelijk?
Onmogelijk is ver gezocht, hoewel we in gedachte moeten nemen dat het niet de ideale leefomgeving is om koi te houden. In genoeg vijvers worden koi gecombineerd met planten. In veel gevallen worden hierbij de koi klein aangekocht, en groeien ze in dezelfde vijver op tot grotere exemplaren. Vaak worden de planten hierbij beter met rust gelaten dan wanneer grote koi in de natuurvijver worden geïntroduceerd. Zolang er voldoende planten aanwezig zijn die ervoor zorgen dat de waterkwaliteit op orde gehouden kan worden, zal er niet snel een probleem optreden.
Wil je koi houden in een natuurvijver, houd dan rekening met de volgende punten:
- De vijver moet voldoende ruimte hebben. Neem 10.000 liter als minimale uitgangspunt.
- Zorg voor een lage visbezetting. In een natuurvijver van 10.000 liter is 5 koi meer dan genoeg.
- Een hogere bezetting is mogelijk, zorg dan voor extra filtratie (pomp, filter).
- Nog beter is het gebruik van een plantenfilter, die gevoed wordt door een pomp.
Koi in de natuur
Hoewel het niet de normale situatie behoort te zijn, ook in de natuur leven koi. Het gebeurt helaas met regelmaat dat koi uit een vijver worden uitgezet in een openbaar water. Enkele jaren later leven deze vissen vaak gewoon nog, mits ze groot genoeg waren om niet door een reiger opgegeten te worden of door hongerige snoeken. Vaak zijn de vissen dan ook nog eens flink doorgegroeid in zowel lengte als gewicht. Ook karpervissers willen in openbare wateren nog wel eens een koi vangen. De ideale leefomgeving is het niet, overleven kunnen ze er wel. Wanneer koi in de natuur overleven, wil dit niet per definitie zeggen dat ze ook in een natuurvijver prima kunnen overleven. In openbaar water is de visbezetting namelijk vele malen lager in verhouding met een natuurvijver in de tuin. De waterkwaliteit is hierdoor in de natuur vaak beter als in een natuurvijver met in verhouding te weinig waterplanten.