Losse drijvende skimmers voor in de vijver

Blad, vuil en viezigheid op het wateroppervlak zijn een belemmering voor menig vijverliefhebber. Het liefste zie je een spiegelend oppervlak bij een heldere vijver, maar helaas is er geen rekening gehouden met het installeren van een skimmer bij de aanleg van de vijver. Dit hoeft geen belemmering te zijn, aangezien er losse drijvende skimmers worden aangeboden die zonder moeilijkheden in iedere bestaande vijver geplaatst kunnen worden.

Werking van skimmers in het algemeen

Skimmers zijn er in allerlei soorten en maten. De beste skimmers zijn degene die ingebouwd worden in de vijver bij de aanleg hiervan. Deze worden vaak in de vijverrand bevestigd, waardoor er een luikje ontstaat waarin oppervlaktewater wordt weggezogen. Hierdoor komt de laag oppervlaktewater in beweging, en eventueel vuil dat op het wateroppervlak drijft wordt mee getransporteerd in de richting van de skimmer.

In de meeste situaties werkt een skimmer die is ingebouwd in of aan de vijverrand direct aangesloten op een filter. Het filter staat op waterniveau ingebouwd. Achter dit filter staat een pomp die het water uit het filter pompt en terug transporteert naar de vijver. Doordat het waterniveau in het filter zakt, wordt water vanuit de vijver via de skimmer aangevoerd naar het filter via de wet van de communicerende vaten.

De wet van de communicerende vaten is van kracht wanneer het filter op gelijk niveau staat als de vijver. Er is een open verbinding tussen de twee componenten, waardoor het water vrij kan overlopen. Het waterniveau zal op hetzelfde niveau gaan staan.

Hoe werkt een los drijvende skimmer?

Een los drijvende skimmer is een ander verhaal, deze is niet aangesloten via een pvc-pijp of vijverslang aan een filter waardoor waterverplaatsing kan plaatsvinden. Een drijvende skimmer bezit over een ingebouwde pomp die ervoor zorgt dat water wordt aangetrokken en aan de onderkant van de skimmer wordt het water uitgeblazen. De skimmer drijft direct in de vijver en wordt met het skimmerbakje enkele millimeters onder waterniveau gehouden door middel van drijvers. Het oppervlaktewater wordt op deze manier over de rand aangetrokken en in beweging gebracht, waardoor vuildeeltjes en blad naar de skimmer gezogen worden. In het skimmerbakje is bij de meeste drijvende skimmers een vuilmandje of filterspons aangebracht, waardoor (grof) vuil wordt tegengehouden.

Wat is de toegevoegde waarde van een drijvende skimmer?

Een skimmer kan een handige bijdrage leveren en het onderhoud van een vijver gemakkelijker maken. Bladeren en ander vuil dat in de vijver valt, wordt in de skimmer afgevangen en hiermee wordt voorkomen dat deze naar de bodem zinken. In de zomer wil het bij veel vijvers met een visbezetting voorkomen dat er een olielaag of zelfs een schuimlaag op het oppervlak zichtbaar is, met een skimmer kun je dit tot het minimum beperken.

Het grote voordeel van een los drijvende skimmer, is dat deze in iedere vijver achteraf geplaatst kan worden en niet direct bij de aanleg hiervan. Het is niet nodig in folie te knippen en een doorvoer te kitten waarmee de skimmer aangesloten kan worden op het filter. Ook hoeft er geen rekening gehouden te worden met de extra benodigde pompcapaciteit om het oppervlak in beweging te brengen, de skimmer heeft een intern pompje.

Voordelen van een losse drijvende skimmers:
  • Oppervlaktevuil verwijderen
  • Schuim- en olielaag op vijver verminderen of zelfs voorkomen
  • Past in iedere vijver zonder aanpassingen
  • Niet nodig folie te knippen of verlijmen voor doorvoeren

Installeren en in gebruik nemen

Het in gebruik nemen is relatief simpel. De gemiddelde drijvende skimmer kan direct in de vijver geplaatst worden. Bij sommige skimmers worden de drijvers los geleverd, deze dienen vast geklikt te worden en de eventuele filtermaterialen dienen in het skimmerbakje toegevoegd te worden.

Wat er vaak gebeurt is dat de skimmer vast komt te liggen in een hoekje van de vijver, of tussen een plantenbed. Een handige tip is het gebruikmaken van twee kleine vislijnen, waarmee de skimmer vastgezet kan worden op de gewenste locatie. Houd hierbij rekening met eventuele stroming van de vijver, en bekijk goed waar drijvend vuil zich normaal ophoopt in je vijver.
© 2017 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koi vijver aanleggen met optimale omstandighedenKoi vijver aanleggen met optimale omstandighedenBij het aanleggen van een koi vijver komen een aantal aspecten naar boven waar rekening mee gehouden moet worden. In dit…
Tips voor het houden van koikarper in je vijverHet hebben van een koivijver kan voor sommige mensen een goede manier zijn om tot rust te komen. Een koivijver kan een e…
Onderhoud koivijver in najaar en winterHet is belangrijk uw koivijver goed te onderhouden in het najaar en in de winter. Dit is van groot belang om een goede b…
Zwembadonderhoud: chloor, water verversen en filterKristalhelder water, dat is de wens van elke zwembadeigenaar. In deze beschrijving vindt u een aantal tips om dit te ber…

Waterplanten groeien niet goed in de vijverWaterplanten groeien niet goed in de vijverZowel in nieuwe als bestaande vijvers kan het voorkomen dat de waterplanten niet goed groeien. De kleur van de waterplan…
Grote wesp laten zitten of de wespenbestrijding bellen?Grote wesp laten zitten of de wespenbestrijding bellen?Wat zijn die indrukwekkende grote wespen die je soms ziet? Het zijn hoornaars, ook wel bekend als paardenwesp of hoornto…
Bronnen en referenties
  • http://www.techna.nl/Begrippen/communicerende%20vaten/communicerende%20vaten.htm
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.