Bodemtest of bodemanalyse voor in de tuin
Wie een tuin heeft zal vast merken dat bepaalde planten minder goed groeien dan andere planten. Dit kan liggen aan de lichtbehoefte, waterbehoefte maar ook aan de nutriënten in de bodem. De nutriënten in de bodem zijn eenvoudig vast te stellen met een bodemtest of bodemanalyse. Aan de hand van de resultaten kunnen de nutriënten worden aangevuld, zodat de bodem op het gewenste niveau komt. Een bodemtest kunt u zelf eenvoudig aanschaffen en uitvoeren.
pH-waarde meten
De juiste pH-waarde van de bodem is van groot belang voor de groei van beplanting en gazon. Bepaalde planten zoals rhododendrons, azalea’s en heide vragen een zure bodem. De gewenste pH-waarde voor deze beplanting is tussen de 4,0 en 5,5. Beplantingen zoals buxus, lavendel en taxus vragen juist een kalkhoudende bodem. Het testen van de pH-waarde is daarom belangrijk om de bodem een gewenste pH-waarde te laten krijgen. Het testen van de pH-waarde kan op verschillende manieren.
3-in-1-pH-meter
Met de 3-in-1-pH-meter kan de pH-waarde, vochtgehalte en lichtsterkte gemeten worden. De meter kan in de bodem gestoken worden, waarna de waardes gemeten worden. De pH-meter geeft met een wijzer de pH-waarde van de bodem aan. Wanneer de pH-waarde 3,5 is, wil dat zeggen dat de bodem vrij zuur is. Een pH-waarde van 7 geeft aan dat de bodem neutraal is.
De vochtmeter geeft aan of de grond droog of juist nat is. Wanneer de bodem droog is, kunt u overwegen om de tuin te beregenen tot de bodem het gewenste vochtgehalte heeft bereikt. Het licht wordt gemeten in lux. Een lage luxwaarde wil zeggen dat het erg donker is. Hoe hoger de luxwaarde, hoe lichter de omgeving. De 3-in-1-pH-meter kan worden ingesteld op de waarde die gemeten moet worden.
pH bodemtest
De pH-waarde kan ook gemeten worden met een pH-bodemtest. Deze pH-bodemtest is vaak maar enkele keren te gebruiken. Met een pH-bodemtest kunt u de bodem testen door een vermenging van grond te vermenigvuldigen met een tabletje en gedestilleerd water. Vervolgens ontstaat er binnen enkele minuten een kleur in het reageerbuisje. De verpakking van de bodemtest geeft de betekenis van de kleur weer. Op deze manier kunt u de pH-waarde aflezen.
Het kalkhoudender maken van de bodem
Wanneer u de pH-waarde wilt verhogen, kunt u kalk strooien bij de beplanting. Het is aan te raden om dit op een regenachtige dag te doen of om na het strooien van kalk te beregenen. De korrels lossen dan sneller op.
Het zuurder maken van de bodem
Het zuurder maken van de bodem is een stuk lastiger dan het kalkhoudender maken van de bodem. Wanneer u de bodem zuurder wilt maken, kunt u het beste turf strooien tussen de beplanting en lichtjes inwerken met een handcultivator. Naast het strooien van turf kunt u ook verzurende meststoffen toedienen.
Wanneer er een hoge pH-waarde in de bodem aanwezig is, kan u rekening houden met de beplantingskeuze. Het is aan te raden om dan meer kalkminnende planten, bomen en heesters aan te planten.
Optimale pH-waarde beplanting en gazon
De verschillende beplantingen vragen ieder om hun gewenste pH-waarde.
- Gazons: 6,0-7,0
- Border algemeen: 5,5 – 6,5
- Kalkminnende planten 6,0 – 7,0
- Zuurminnende planten 5,0 – 6,0
- Bomen algemeen: 5,5-6,5
- Azalea, rododendron, heide: 4,0 – 5,5
NPK-waarde meten
Naast de pH-waarde is het stikstofgehalte (N), fosforgehalte (P) en kaliumgehalte (K) van groot belang voor uw tuin. Deze waardes kunnen ook eenvoudig door u gemeten worden met een bodemtest.
Stikstof
Stikstof bevordert de groei van de plant. Een te kort aan stikstof kunt u herkennen aan afvallende (oude) bladeren en/of de gele kleur van (oude) bladeren.
Fosfaatgehalte
Fosfaat is nodig voor de wortelgroei van de beplanting en gras. Een te kort aan fosfaat kunt u herkennen aan een slechte groei, donkere verkleuring van het blad en afvallende bladeren.
Kalium
Kalium beïnvloedt de stevigheid van de plant. Het verbetert de vochtopname en het zorgt voor een betere bescherming tegen vorst. Hiernaast krijgt de plant ook meer bloemen en vruchten. Een tekort aan kalium is te herkennen aan afsterving beginnend aan de bladranden.
Bodemtest NPK
Met een Milwaukee MT6003 kunt u NPK-waardes in de bodem zelf testen. Aan de hand van een kleurenkaart kunt u de NPK-waardes in de bodem bepalen. Vervolgens kunt u de bemesting hierop aanpassen.
Bodemtest pH & NPK
Er zijn ook bodemtesten die de pH- en de NPK-waardes kunnen testen. Deze bodemtest werkt ook met een kleurenkaart, waarmee de waardes in de bodem kunnen worden bepaald.