Bomen laten snoeien door een Tree Worker of boomverzorger

Bomen laten snoeien door een Tree Worker of boomverzorger Heb je een boom of een aantal bomen in de tuin die gesnoeid of gekapt moeten worden? Heb je niet de juiste kennis en kunde in huis om de boom zelf te snoeien? Dan is het inhuren van een Tree Worker of boomverzorger de ideale oplossing. Een Tree Worker of boomverzorger kan naast het snoeien en vellen van bomen, ook worden ingezet voor verplanten van bomen en een veiligheidscontrole. Indien nodig kan hij de opdrachtgever ook van advies voorzien.

Wat is een European Tree Worker?

Een European Tree Worker is een gecertificeerde boomverzorger die werkzaamheden uitvoert aan bomen. De werkzaamheden die een European Tree Worker uitvoert, bestaan voornamelijk uit het gezond en veilig houden van de bomen. Om de titel ‘European Tree Worker’ te mogen gebruiken, moet een boomverzorger gecertificeerd zijn. Met een certificering kan een boomverzorger aantonen dat hij over de vereiste kennis en vaardigheden beschikt. Het examineringssysteem en certificeringssysteem zijn Europees vastgelegd en zijn van hoge kwaliteit.

Wanneer een boomverzorger geen European Tree Worker is, wil dit niet zeggen dat de boomverzorger of boomverzorgingsbedrijf slecht is. Boomverzorgingsbedrijven die in de particuliere sector werken, kiezen er soms bewust voor om geen European Tree Worker-certificering te gebruiken. De certificering kost veel geld en van de particuliere sector komt er weinig specifieke vraag naar een European Tree Worker.

Welke werkzaamheden voert een boomverzorger uit?

Bij het woord boomverzorger denk je al snel aan iemand die bomen snoeit en velt. Maar de werkzaamheden van een boomverzorger kunnen veel breder zijn. Een boomverzorger is iemand die ook VTA-controles uitvoert. VTA staat voor Visual Tree Assessment. Een boomverzorger controleert de boom visueel op veiligheid, vervolgens stelt de boomverzorger een verslag op van zijn bevindingen. Eigenaren van bomen hebben een wettelijke zorgplicht. Als een tak uit een boom valt en schade aanricht, kan de boomeigenaar met het verslag aantonen dat hij aan de wettelijke zorgplicht heeft voldaan.

Andere werkzaamheden die een boomverzorger met regelmaat moet uitvoeren zijn:
 • Uitvoeren van een grondonderzoek. De bodem heeft grote invloed op de ontwikkeling van een boom. Met een grondonderzoek kan worden aangetoond of de bodem invloed heeft op de betreffende boom.
 • Uitvoeren stabiliteitsonderzoek.Met een stabiliteitsonderzoek wordt onderzocht of de beworteling aan de gewenste eisen voldoet. Met een trekproef wordt onderzocht of de boom ook sterk genoeg is bij harde wind.
 • Verplanten van bomen. Een boomverzorger treft voorbereidingen bij het verplanten van bomen en geeft advies. Bij het verplanten zorgt hij ervoor dat juiste maatregelen worden getroffen, zodat de boom ook op de nieuwe locatie goed ontwikkelt.
 • Beschermen van bomen

Bij bouwwerkzaamheden zorgt de boomverzorger voor bescherming van de bomen. Dit doet hij door het toepassen van kroonprojectiebescherming en boomspiegelbescherming. De boomverzorger kan ook toezicht houden bij graafwerkzaamheden, zodat er geen wortels worden beschadigd.

Hoe vind ik een goede Tree Worker of boomverzorger

Het verrichten van werkzaamheden aan bomen dient met vakkundigheid te gebeuren. Zo kan het verkeerd snoeien van een boom de vorm aantasten en de kans op ziekten en schimmels vergroten. Maar hoe weet je nu of je met een goede boomverzorger te maken hebt? Om na te gaan of een boomverzorger daadwerkelijk vakkundig is, kun je vragen naar zijn opleiding en hoe hij zijn vak bijhoudt. Wellicht staan er op internet ook recensies over de boomverzorger. Op deze manier kun je achterhalen of klanten tevreden of juist ontevreden zijn. Wanneer je te maken hebt met een goede boomverzorger, dan zal hij het belang van de boom noemen en niet het belang van zijn portemonnee. Een goede boomverzorger geeft eerlijk aan welke manier van snoeien wel of juist niet kan.

Wat kost een Tree Worker of boomverzorger?

Het uurloon van een Tree Worker of boomverzorger varieert tussen de 35 en 50 euro exclusief BTW (situatie 2016). Hierbij worden vaak nog kosten geteld voor de gebruikte machines zoals bijvoorbeeld een kettingzaag, bladblazer of versnipperaar. Wanneer een Tree Worker snoeiafval moet afvoeren, zullen ook deze kosten bij jou in rekening worden gebracht. Om achteraf niet voor verassingen te komen staan, is het vaak mogelijk om de boomverzorger vooraf een prijsopgave te laten doen.

Gereedschappen boomverzorger

Als boomverzorger is het belangrijk om goed gereedschap te hebben. Boomverzorgers beschikken over verschillende kettingzagen. Een tophandle kettingzaag heeft een kort zaagblad en is geschikt om werkzaamheden aan de kruin van staande bomen uit te voeren. Met deze kettingzaag mogen geen bomen worden geveld, omdat deze kettingzaag een korte afstand tussen de handgrepen heeft. De kans op snijwonden is hierdoor groter. Wanneer het zaagblad langer is en de afstand tussen de handgrepen groter, dan mag er met de kettingzaag bomen worden geveld. Om in bomen te kunnen klimmen, beschikt de boomverzorger over klimmaterialen. Klimmaterialen kunnen bestaan uit:
 • Klimgordels
 • Klimlijnen
 • Karabijnhaken
 • Katrollen
 • Lijnklemmen
 • Klimsporen

Belangrijk is dat alle klimmaterialen in goede staat zijn en geen beschadigingen hebben. Beschadigingen kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties.

Naast het beklimmen van bomen, kan er ook gebruik worden gemaakt van een hoogwerker. Een hoogwerker kan door de boomverzorger worden bediend, waardoor de kruin van de boom makkelijk te bereiken is. Wanneer een boomverzorger gebruik maakt van een hoogwerker, is het belangrijk dat de ondergrond stabiel is.
© 2016 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bomen snoeien: hoe en waaromBomen snoeien: hoe en waaromEen boom behoeft van nature geen snoei. Er waren reeds bomen op deze wereld voordat er mensen waren en deze bomen werden…
Gezondheidsbepaling van bomen via VTA-analyseGezondheidsbepaling van bomen via VTA-analyseIs een boom gezond of niet? Een zeer goede en terechte vraag, want een boom kan er wel gezond uitzien van buiten, maar i…
De Tea Tree lijn van The Body ShopOm je huid schoon en zuiver te houden heeft The Body Shop een Tea Tree lijn uitgebracht. Deze lijn bevat allerlei produc…
Kettingzaag aanschaffen, waar moet je aan denkenKettingzaag aanschaffen? Wat zijn de overwegingen en waar aan te denken en rekening mee te houden bij de aanschaf van ee…

Meidoorn: sierheester, haagplant en medicijn tegelijkMeidoorn: sierheester, haagplant en medicijn tegelijkVanaf begin mei bloeien ze weer in tal van tuinen en parken: prachtige bomen, bedekt met witte bloemen, tot vijf meter h…
Hoe hou je het water in het buitenzwembad warm?Hoe hou je het water in het buitenzwembad warm?Zodra de temperaturen buiten weer oplopen, willen mensen graag hun buitenzwembad weer zomerklaar maken. Op warme dagen i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nightowl, Pixabay
 • https://www.pksboomverzorging.nl/certificering-european-treeworker-etw
 • http://www.bomengids.nl/boomverzorger-1-PKS.html
 • http://www.mijnzzp.nl/Beroep/538-Boomverzorger/Salaris-en-tarief
Thijs1993 (41 artikelen)
Laatste update: 16-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.