Hoe hou je het water in het buitenzwembad warm?

Hoe hou je het water in het buitenzwembad warm? Zodra de temperaturen buiten weer oplopen, willen mensen graag hun buitenzwembad weer zomerklaar maken. Op warme dagen is het heerlijk om samen met het gezin lekker af te koelen in het water. Maar het is niet fijn als het water ijskoud is. Om nu iedere dag weer warm water in het zwembad te doen is teveel van het goede. Hiermee verspillen we natuurlijk erg veel water. Hoe kun je er dan voor zorgen dat het water aangenaam blijft?

Inhoud


Buitenzwembad

Er is volop keuze in zwembaden voor in de tuin. Dit kunnen opblaasbare, maar ook zwembaden met een stalen frame zijn. Sommige mensen hebben zelfs een zwembad in hun tuin ingebouwd. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Of er zijn geen financiële middelen voor of de ruimte ontbreekt gewoonweg. Op warme dagen wil natuurlijk niet iedereen lekker afkoelen in een zwembad. Dit is persoonsgebonden. Maar voor die mensen die het wel willen en ruimte hebben om een zwembad neer te zetten, is het heerlijk om er zelf één te hebben. Er zijn diverse aanbieders van zwembaden. De meest voorkomende merken zijn Intex en BestWay.

Het bedrijf Intex

Intex is een toonaangevend bedrijf dat naast zwembaden ook bubbelbaden, afdekzeilen voor zwembaden, luchtbedden (voor zowel in het water als voor thuis of op de camping), speelgoed, meubels en zelfs boten verkoopt. Daarnaast verkopen ze ook accessoires die bij de zwembaden horen. Denk hierbij aan filterpompen, trappen, chloortabletten, reparatiesetjes, afsluitdopjes etc. Het bedrijf bestaat al sinds 1975 en heeft wereldwijd familiebedrijven binnen de Intex Groep. De producten bestaan uit een goede kwaliteit vinyl en worden in Chinese fabrieken gemaakt. In diverse landen zijn service centers gevestigd waar je als consument met al je vragen terecht kunt en zelfs onderdelen kunt bestellen.

Soorten zwembaden

Voor welk soort zwembad je kiest, hangt helemaal van je eigen wensen af. Een klein opblaaszwembadje is erg handig voor op een balkon, zodat kinderen die geen beschikking over een tuin hebben toch lekker in het water kunnen spelen. Daarnaast is een klein opblaasbaar zwembadje ook veiliger voor hele kleine kinderen. Maar pas wel op: ook in een klein laagje water kunnen kinderen al verdrinken. Blijf dus altijd in de buurt als je kind(eren) lekker in het water spelen.

Soorten opblaasbare zwembaden

Een opblaasbaar zwembad is meestal niet erg duur in de aanschaf en na afloop gemakkelijk op te ruimen, maar een nadeel is dat het vrij snel lek kan gaan. Deze soort zwembaden zijn er in verschillende vormen en maten te koop. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
  • een zwembadje speciaal voor baby's (deze zijn groot genoeg voor kleine kinderen)
  • zwembaden met een compleet waterpark erin, zoals een glijbaan
  • een rond zwembad met één of meerdere opblaasbare ringen
  • een vierkant (familie)zwembad met diverse opblaasbare randen
  • een rechthoekig (familie)zwembad met meerdere opblaasbare randen

Zwembaden met stalen frame

Voor wie het zat is dat het zoveelste opblaasbare zwembad lek is, is een zwembad met een stalenframe een goed alternatief. Ze zijn er in zowel een ronde, ovale als langwerpige vorm. Alle vormen zijn in verschillende afmetingen te koop. Een aantal afmetingen van ronde baden (in doorsnede x hoogte):
  • 305 cm x 76 cm
  • 366 cm x 122 cm
  • 457 cm x 84 (of 91, 107 of 122 cm)
  • 549 cm x 122 cm

Diverse afmetingen van rechthoekige baden (in LxBxH)
  • 220x150x60
  • 260x160x65
  • 300x200x75
  • 450x220x84

Tips om het water warm te houden

Leuk zo'n zwembad in je tuin, maar na een dag is het water ijskoud. Voor de meeste mensen is het dan niet meer zo fijn om te genieten in het zwembad. Om nu iedere dag het koude water te vervangen voor warm water is niet te doen. Daarnaast wordt er dan ook nog eens onnodig water verspild. Als er een klein laagje water in staat, heeft de zon wel voldoende kracht om het water op te warmen, maar een groot zwembad met een grote hoeveelheid water kan niet door de zon worden opgewarmd. Dit geldt voor zowel een ingegraven zwembad als een opblaasbaar zwembad c.q. zwembad met een frame. Hoe kun je dan toch het water op een aangename temperatuur houden? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:
  • de zon zelf
  • zonne-energie
  • buizensyteem
  • warmtepomp
  • zwembadoverkapping
  • zwembadtent
  • noppenfolie (solarzeil)
  • isolerende ballen
  • solar mat

zwembad met tempex platen op ondergrond / Bron: ©ottergraafjeszwembad met tempex platen op ondergrond / Bron: ©ottergraafjes

Tempex platen

Iedereen kent ze: tempexplaten. Ze kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Ze zijn zowel geluid- als warmte isolerend. Deze platen zijn ook erg handig als ondergrond voor het opblaas zwembad of zwembad met frame.

Leg voordat je het zwembad opbouwt (opblaast) de tempex platen op de ondergrond waar je het zwembad neer wilt zetten. Zorg ervoor dat de gehele bodem op de tempex platen rust. Door hiervan gebruik te maken, zorg je ervoor dat de koude grondtemperatuur niet of nauwelijks tot het zwembad water doordringt.

Zwembadtegels

Naast tempexplaten worden ook wel zwembadtegels gebruikt om onder het zwembad te leggen. Deze tegels hebben dezelfde werking. Ze passen als puzzelstukjes in elkaar en zijn verkrijgbaar bij onder andere speelgoedzaken.

Geschikt voor alle soorten zwembaden

De zon zelf
Dit is een mogelijkheid die niet erg veel warmte biedt. De kracht van de zonnestralen is niet sterk genoeg om een zwembad met veel water lekker te kunnen opwarmen. Een badje met een klein laagje water zou iets warmer kunnen worden. We moeten echter de kracht van de zon niet onderschatten. Dit in combinatie met zonnecollectoren kan wel voor warmer water zorgen.

Noppenfolie (solarzeil)
Een wellicht goedkopere oplossing is gebruik maken van noppenfolie, ook wel solarzeil genoemd. Deze folie blijft drijven, is UV-bestendig en is bestand tegen chloor en algen. Bij normaal gebruik kan deze folie wel 10 jaar gebruikt worden. Het folie is gemaakt van polyethyleen, is blauwdoorschijnend en er zitten luchtbelletjes in. De kant met de luchtbelletjes wordt op het water neergelegd. De warmte van de zon wordt door deze noppenfolie aan het zwemwater doorgegeven, waardoor het water warmer wordt. Dit kan ongeveer tot 6 graden warmer worden. 's Nachts zorgt het folie ervoor dat het water minder snel verdampt. Een ander voordeel is dat er ook minder vuil in het zwemwater terecht komt.

Isolerende ballen
Er is nog een methode om het zwembadwater op temperatuur te houden. Hiervoor kun je gebruik maken van isolerende ballen. Deze pp/pe ballen worden ook wel gebruikt in vijvers of bij sauna's. Ze zijn van binnen hol, hebben een doorsnede van 60 mm en wegen rond de 8 gram per bal. Een voordeel van deze methode is dat het water minder snel afkoelt en minder snel verdampt. Deze ballen worden ook in zwembaden bij sauna's en zelfs in visvijvers gebruikt. Ondanks dat ze in het water liggen, kun je gewoon gebruik maken van het zwembad.

Geschikt voor opblaasbaar zwembad en zwembad met frame

Zwembadtent
Een zwembadtent van Sunnytent is een goede oplossing om het water van het zwembad warm, maar ook schoon te houden. Deze tent moet ook echt als tent worden opgezet. Er is een buizenframe en de tent moet met haringen in de grond worden vastgezet. Het is daarom het meeste geschikt voor een zachte ondergrond. De kap kan op diverse manier geopend worden. Als de kap halfgeopend is, fungeert het als windscherm. Door het gebruik van de zwembadtent warmt het water snel op. Het principe is een beetje te vergelijken met de tuinkas. Er zijn twee afmetingen verkrijgbaar en ze zijn beide voor zowel een rond als rechthoekig zwembad te gebruiken. Daarnaast kan deze tent ook voor bijvoorbeeld een zandbak gebruikt worden. De afmetingen zijn:
  • maat M: doorsnede 4,42 m bij 2,21 m hoog
  • maat L: doorsnede 5,40 m bij 2,70 m hoog

Solar mat
Een solar mat kan de watertemperatuur met maximaal 3-5 graden verwarmen. Dit heeft uiteraard wel met onder andere weersomstandigheden te maken. Een solar mat wordt in combinatie met een filterpomp gebruikt. De mat wordt tussen de slang die het gefilterde water weer naar het zwembad terug pompt en de filterpomp geplaatst. Het water dat door de mat stroomt, wordt door de zon verwarmd.

Geschikt voor ingegraven zwembaden en zwembaden met een frame

Zonne-energie m.b.v. zonnecollectoren
Om het zwembadwater te verwarmen zou je ook zonnecollectoren op je dak kunnen plaatsen. Deze collectoren kunnen bestaan uit polypropyleen buizen die donkergekleurd zijn of uit rubberen leidingen. Deze buizen/leidingen worden door de zon verwarmd. Het zwembadwater wordt door de warme buizen/leidingen gepompt. Hierdoor komt er warm water in je zwembad terecht. Deze type buizen/leidingen zijn bestand tegen o.a. chloor. Er zijn zowel voor- als nadelen aan deze methode. Een voordeel is dat er vrij veel water in één keer opgewarmd kan worden. Een nadeel is dat het uitsluitend te gebruiken is als de zonnestralen sterk zijn en dus warmte afgeven. Je zou ook gebruik kunnen maken van een andere vorm van zonnecollectoren. Hierbij stroomt het water niet door de collector zelf, maar door een warmtewisselaar.

Buizensyteem
Uiteraard kun je zelf ook iets maken met tyleenslangen. Bevestig deze slangen op een zwarte plaat en sluit hierop een waterpomp aan. Dan wordt het water in de slangen (dat door de zon wordt verwarmd) naar het zwembad gepompt. Uiteindelijk zal het water warmer worden. Je kunt beter geen gebruik van een tuinslang maken, want dit heeft weinig effect.

Geschikt voor ingegraven zwembaden

Warmtepomp
Een warmtepomp kan gebruikt worden om het hele jaar door het zwembad te verwarmen. Hierbij wordt in tegenstelling tot de zonne-energie gebruik van aardwarmte gemaakt. Dit is een energiezuinige en milieuvriendelijke oplossing. Dit komt doordat er 80% warmte uit de lucht wordt gehaald en de overige 20% komt voort uit stroom.

Zwembadoverkapping
Dit is alleen geschikt voor zwembaden die in de tuin zijn ingebouwd. Deze zwembaden zijn vaak te vinden bij hotels, sauna's en villa's of andere vrijstaande huizen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor zwembadoverkappingen. Sommige overkappingen lijken een beetje op een carport, terwijl andere nagenoeg vlak zijn. Er zijn overkappingen - met of zonder rails - die gemotoriseerd zijn en daardoor in- of uitgeschoven kunnen worden. Maar er zijn ook overkappingen waarbij er slechts één deel geopend kan worden. Een voordeel van een overkapping is dat het water warmer en daarnaast ook schoner blijft. Bladeren of ander vuil komen niet in het water terecht.

Ten slotte: veiligheid staat voorop

Het is al eerder in dit artikel benadrukt, maar hou altijd een oogje in het zeil als je kind(eren) in het zwembad spelen. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Ze kunnen in hun spel gemakkelijk uitglijden en onder water terecht komen met alle gevolgen van dien! Blijf dus altijd alert. Zelfs in een bodempje water kun je al verdrinken. Geniet desondanks van het aangename weer en veel (veilig) zwemplezier. Denk er ook aan om de huid goed in te smeren om verbranding te voorkomen.
© 2016 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Zwemmen in buitenzwembad: zwembaden van hout en kunststofZwemmen in buitenzwembad: zwembaden van hout en kunststofTegenwoordig zijn er veel oplossingen om buiten te zwemmen in de achtertuin. Er zijn zwembaden in allerlei soorten en ma…
Zwembad verwarmen met zonne-energieHeel wat mensen dromen van hun eigen zwembad in de tuin. Zoals je weet is het bij ons maar een korte tijd aangenaam om i…
ZwembadverwarmingZwembadverwarmingEen zwembad in België en Nederland is maar enkele maanden per jaar van aangename temperatuur. Dit kan opgelost worden me…

Bomen laten snoeien door een Tree Worker of boomverzorgerBomen laten snoeien door een Tree Worker of boomverzorgerHeb je een boom of een aantal bomen in de tuin die gesnoeid of gekapt moeten worden? Heb je niet de juiste kennis en kun…
Eten uit eigen moestuin, zo doe je datEten uit eigen moestuin, zo doe je datVan eigen grond willen eten, zie je steeds vaker. Natuurlijker dan dat krijg je je producten niet. Voor sommige mensen i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
  • https://www.opblaas-zwembad.nl/
  • http://www.intexcorp.nl/itn/index.jsp?hid_windowname=
  • http://www.intexdevelopment.com/about-us-page
  • https://dutch.alibaba.com/product-free/translucent-pp-pe-hollow-floating-ball-for-pond-swimming-pool-isolation-winter-cover-food-safe-50002393279.html
  • http://www.trommelfilter-shop.com/shop/Winterartikel
  • http://www.zonne-paneel.net/zonne-energie/zwembad-verwarmen-met-zonne-energie/
  • https://www.sunnytent.com/zwembadtent/
  • http://www.zwembadoverkappingen.nl/index/1/1/Home.html
  • http://www.azalp.nl/zwembadverwarming/warmtepompen
  • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 15-04-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.