Welke gazonkalk kan ik gebruiken voor mijn gazon?

Welke gazonkalk kan ik gebruiken voor mijn gazon? Wanneer het voorjaar eraan zit te komen, wordt het tijd om het gazon te bekalken. Met bekalken kan het gazon het gewenste pH-niveau krijgen. Een te zure ondergrond kan hiermee worden voorkomen. Mos groeit graag op een zure bodem, met het strooien van gazonkalk wordt de groei van mos beperkt. Gazonkalk zorgt er uiteindelijk ook voor dat voedingstoffen beter opgenomen kunnen worden. Je hebt gazonkalk in verschillende soorten, zoals poedervorm en korrelvorm. Ook bestaat er gazonkalk waaraan magnesium is toegevoegd.

Tijdstip bekalken gazon

Het beste tijdstip om kalk te strooien, is van december tot en met begin maart. Het is zelfs mogelijk om gazonkalk te strooien als er sneeuw ligt. Wanneer het sneeuw gaat smelten, komt de gazonkalk in de bodem terecht. Gazonkalk is een product dat langzaam oplost en heeft soms minimaal 1 maand nodig om in de bodem te trekken. Effect van gazonkalk zal daarom niet altijd direct zichtbaar zijn. Het komt regelmatig voor dat een gazon tegelijkertijd wordt bemest en bekalkt. Dit is af te raden, omdat kalk de werking van meststoffen negatief beïnvloedt. Een misverstand dat bestaat over gazonkalk is dat van gazonkalk het grasplantje en wortel van het grasplantje gaan groeien. Kalk zorgt eigenlijk alleen voor ideale leefomgeving van het gras.

Gazonkalk met magnesium

Om de groene kleur van het gazon te verbeteren, kun je ervoor kiezen om gazonkalk met magnesium te strooien. Magnesium zorgt ervoor dat het gazon groen wordt en groen blijft. In gazonkalk is meestal 15% magnesium toegevoegd.

Soorten gazonkalk in 2016

Pokon gazonkalk

Pokon gazonkalk is een korrelvormige kalksoort die eenvoudig te strooien is. Aan de Pokon gazonkalk is 15% magnesium toegevoegd. De dosering van Pokon gazonkalk is 1 kg per 10m2. De gazonkalk is verkrijgbaar in de volgende verpakkingen (incl. richtprijs):

Gewicht in kgKostprijsAantal m2
56,9950
108,99100

AZ-kalk

AZ-kalk kan worden toegepast onder alle weersomstandigheden, omdat er met deze gazonkalk geen risico op verbranding van het gazon aanwezig is. De korrelgrootte van deze gazonkalk is zeer klein. Het voordeel van de microkorrel is dat deze stuifvrij is. De dosering is 1 kg per 10m2. De gazonkalk is verkrijgbaar in de volgende verpakkingen (incl. richtprijs):

Gewicht in kgKostprijsAantal m2
24,9520
3,56,4935
56,9550
109,95100
2014,49200

DCM Groen-Kalk

DCM Groen-Kalk is ontwikkeld in korrelvorm en eenvoudig strooibaar. DCM Groen-Kalk bevat ook magnesium wat zorgt voor een frisgroene kleur van het gras. Het product is verkrijgbaar in de volgende verpakkingen. (incl. richtprijs):

Gewicht in kgKostprijsAantal m2
24,9525
46,9550
107,95125
2010,95250

Poederkalk

Gazonkalk wordt naast korrelvorm ook verkocht in droge poedervorm. Het voordeel van gazonkalk in droge poedervorm is dat het poeder goed door de grond te verdelen is. Een nadeel van poederkalk is het stuiven. Wanneer het waait komt droge poederkalk vaak niet op de gewenste plek terecht. Gazonkalk is ook te verkrijgen als nat poeder. Deze kalk is licht vochtig, waardoor het niet stuift. De verdeling over de grond is redelijk, maar iets minder in vergelijking tot droge kalk.

Aanbrengen gazonkalk

Gazonkalk wordt meestal handmatig aangebracht door te strooien. Belangrijk is dat je de gazonkalk gelijkmatig over de oppervlakte verdeelt. Dit is niet altijd eenvoudig. Een manier die jou hierbij kan helpen is door een kunstmeststrooier te gebruiken. De gazonkalk kun je in een bak doen, waarna de kunstmeststrooier de kalk gelijkmatig over de oppervlakte verdeelt.

Pas gazonkalk nooit toe bij zuurminnende planten

Wanneer je een gazon bekalkt, kunnen kalkkorrels in de border terechtkomen. Let op dat er geen kalk bij zuurminnende planten terechtkomt. Zuurminnende planten houden van zure grond, wanneer hier kalk bij komt zorgt dit voor ongunstige omstandigheden voor de plant. Een aantal voorbeelden van zuurminnende planten zijn:
 • Rhododendron
 • Heide
 • Skimmia
 • Azalea
© 2016 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gazon kalkenOm een mooi groen gazon te krijgen moet je daar de nodige tijd en aandacht aan besteden. Het is januari/februari, het gr…
Gazon bekalken voor groen gazontapijt zonder mos en onkruidGroeit je gazon onregelmatig met blote plekken en staat het vol met mos en ander onkruid? Dan is het de hoogste tijd om…
Groen gazon zonder mosGroen gazon zonder mosIedereen wil natuurlijk graag een groen gazon. Soms is je gras echter zo verwaarloosd, dat je het gevoel krijgt dat je j…
Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren doe je in het voorjaar in april of mei en in het najaar in september of oktober. Door het gras te vert…

Je eigen moestuin: SperzieboonJe eigen moestuin: SperzieboonDe sperzieboon is een leuke groente om gemakkelijk te zaaien in je eigen moestuin. Het is een groente die je snel ziet g…
Cortenstaal voor bloembakken en borderranden in de tuinCortenstaal voor bloembakken en borderranden in de tuinCortenstaal, een speciale metaallegering die wordt gebruikt in de bouw, maar ook een zeer geschikt materiaal is voor geb…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WOODPUNCHER, Pixabay
 • https://www.ranzijn.nl/ecostyle-az-kalk-2-kg#.VtHwGfnhDIU
 • http://www.tuinieren.nl/a/gazon-video/kalk-strooien-gazon
 • http://www.goedvoorjetuin.nl/c-2721177/gazonkalk/
 • https://www.deoosteindeonline.nl/product/2237/pokon-kalk-10-kg
 • http://www.ecostyle.nl/tuin/producten/az-kalk#gebruiksaanwijzing
 • http://www.123natuurproducten.nl/product/kalk-poeder-zak-25-kg/
Thijs1993 (41 artikelen)
Laatste update: 04-01-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.