Tuinieren in de volle zon of op droge grond
Bij tuinieren is succes verzekerd als u profiteert van de aanwezige omstandigheden. Natuurlijk lijkt het logisch om te kiezen voor beplanting die u mooi vindt. Maar als deze planten dan helemaal niet blijken te gedijen in uw tuin, dan lopen de frustraties al snel hoog op. Hebt u een zonnige tuin en ook hele droge (zand-)grond? Ga dan op zoek naar de planten die dit een ideale omgeving vinden om tot mooie en gezonde planten uit te groeien. Door te anticiperen op de omgeving en mee te gaan met de natuurlijke omstandigheden is succes al snel verzekerd!
Tuinieren op droge grond /
Bron: AlbertCahalan, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tuinieren op droge grond
Een erg droog stuk tuin kan moeilijk zijn om goed in te planten. Hoe u ook uw best doet, met hier en daar wat extra water, soms lukt het gewoon niet. En blijft dat stukje tuin maar een doorn in het oog. De planten waar u voortdurend met een gieter naar toe moet om ze weer van voldoende water te voorzien, staan duidelijk op de verkeerde plek. Planten groeien het beste onder ideale omstandigheden. Omstandigheden waarin ze prima voor zichzelf kunnen zorgen en niet afhankelijk zijn van de tuinman of tuinvrouw die met extra water langskomt. Nederland kent hele gebieden waar sprake is van droge zandgrond. Denk aan het kustgebied, maar ook in de provincies Drenthe en Noord-Brabant hebben tuineigenaren te maken met zandgrond. Zandgrond heeft de eigenschap dat het geen water vasthoudt. Regenwater zakt heel snel weg en de beplanting heeft daar dus weinig profijt van. En toch komen in deze streken de prachtigste tuinen voor. Als u weet met welke droogte u te maken heeft en u past de beplanting daar op aan, dan kan ook uw tuin vol komen te staan met planten die uitbundig groeien en bloeien.
Tuin met droge grond in de volle zon
Een tuin met droge grond die gelegen is op het zuiden vraagt om beplanting uit de categorie "zonaanbidders". Vooral stukken tuin op het zuiden met erg droge grond of plantstroken langs een gevel op het zuiden vragen om beplanting die goed tegen de droogte én de soms brandende zon kan. Planten die voor deze omstandigheden geschikt zijn hebben bijna een mediterrane uitstraling. Op zich is dat niet vreemd, omdat ook mediterrane planten onder bijna gelijke omstandigheden moeten overleven. U zult zien dat veel beplanting grijsachtige bladeren heeft. De bloemen variëren van wit en zachtgeel tot fel oranje en rood. Kortom u kunt een ingetogen border aanleggen in zachte kleuren of juist gaan voor een bloemenpracht in felle contrasterende kleuren. Overigens is dit laatste aan te raden. Het betreffende stukje tuin ligt in de volle zon en in de volle zon worden kleuren fletser. Door te kiezen voor felle kleuren is uw border ook op een zonnige dag een prachtig fel kleurenpallet.
Planten voor droge grond in de volle zon
Onderstaand een kort overzicht van planten die het onder deze omstandigheden goed zullen doen in uw tuin. Bedenk echter wel dat hier ook een aantal vorstgevoelige planten tussen zitten. Dek deze in de winter aan de voet van de plant af met een dikke laag afgevallen bladeren.
- Armeria maritima (Engels gras)
Cistus / cistusroos /
Bron: Felixry, Pixabay Borago officinalis (komkommerkruid)
- Cistus (cistusroos)
- Echinops (kogeldistel)
- Erigeron karvinskianus (fijnstraal)
- Erynchium (blauwe distel)
- Euphorbia cyparissias (wolfsmelk)
- Foeniculum vulgare (venkel)
- Hebe (struikveronica)
- Iris Germanica (baardiris)
- Passiflora (passiebloem)
- Salvia argentea (zilversalie)
- Santolina (heiligenkruid)
- Stipa (vedergras)
- Verbascum (Toorts)
- Wisteria sinensis (blauwe regen)
Tuin met droge grond in de schaduw
Een tuin met droge grond wordt al snel geassocieerd met een zonnige tuin, een tuin op het zuiden. In de meeste gevallen zal dit ook zo zijn, maar er zijn ook zeker tuinen waar droge grond voorkomt in de schaduw. Dit zijn echt lastige stukken tuin om goed te kunnen beplanten. De droogte in een schaduwrijk stuk tuin wordt vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van (grote) bomen en/of struiken. Vooral een boom onttrekt veel vocht aan de grond. In de zomer kan een volwassen exemplaar zomaar enkele duizenden liters water per dag verdampen. Dat maakt gelijk wel duidelijk wat dit doet met de grond en hoe moeilijk het wordt voor de overige beplanting om voldoende vocht te krijgen. Is er dan ook nog sprake van diepe schaduw dan wordt het helemaal moeilijk voor planten om te kunnen overleven. Misschien kunt u wat meer licht op deze plek creëren, zodat bijvoorbeeld bodembedekkers een kans krijgen om hier te groeien. Door bodembedekkers toe te passen wordt voorkomen dat de grond (te) snel uitdroogt. Wat extra zonlicht krijgt u door takken weg te snoeien en bomen of struiken wat uit te dunnen zodat het bladerdak niet al te dicht meer is.
Een droge tuin is ideaal voor kruidenplanten
Verreweg de meeste kruidenplanten gedijen het beste in de volle zon. Ook wordt een droge bodem door dit type planten zeer gewaardeerd. Het aanleggen van een
kruidentuin is daarom nog niet eens zo'n gek idee. Met het toepassen van kruiden maakt u op een slimme manier gebruik van de natuurlijke omstandigheden in uw tuin. U zult dan ook al snel ervaren dat de kruidenplanten prima gedijen in uw droge en zonnige tuin. Het af en aan lopen met een gieter water zal tot het verleden behoren. Nu kunt u volstaan met een wandeling door de kruidentuin en genieten van de mooie gezonde planten en de heerlijke geur die door de kruiden wordt verspreid.
De grindtuin of gravelgarden
Veel tuinen worden geheel voorzien van verharding. Meestal met stenen en soms met split of andere soorten halfverharding. Voor een droge zonnige tuin kan het een slimme oplossing zijn om ook deels te kiezen voor verharding en een grindtuin of gravelgarden aan te leggen. Het idee van een grindtuin of gravelgarden is om hier en daar tussen de halfverharding planten te plaatsen. Deze planten kunnen in (kleine) groepen, maar ook als solitair aangeplant worden. Droogte en zonminnende planten hebben het onder deze omstandigheden prima naar hun zin. Het gravel verhoogt de warmte nog eens extra, omdat steen warmte uitstraalt. Dit in tegenstelling tot kale aarde.
Echinacea / Zonnehoed /
Bron: Antranias, PixabayPlanten voor een grindtuin of gravelgarden
De meeste planten die geschikt zijn voor een gravelgarden bezitten dikke wortels, waarmee vocht goed vastgehouden kan worden. Ook enkele grassoorten doen het goed in een grindtuin. Met hun losse structuur geven ze een natuurlijke uitstraling aan het geheel.
- Artemisia (alsem)
- Berberis thunbergii (zuurbes)
- Bergenia (schoenlappersplant)
- Ceanothus (Amerikaanse sering)
- Echinacea purpurea "Sunset" (zonnehoed)
- Linaria (vlasleeuwenbek)
- Phlomis(brandkruid)
- Sedum (hemelsleutel)
- Yucca (palmlelie)