Pepers kweken en bewaren

Peper hoeft niet peperduur te zijn. Voor wie ervan houdt, is het niet al te veel werk zelf een voorraadje groene of rode pepers te kweken en voor consumptie geschikt te maken. Zelfs wie niet over een tuin beschikt, kan er op het balkon, of eventueel binnenshuis, succes mee boeken. Het vergt weinig tijdsinspanning.

Teelt

Het makkelijkste is om in het voorjaar (maart-april) bij een tuincentrum of kwekerij een paar peperplantjes te kopen. Vraag naar "groene peper" of, voor de veel pittiger variant, naar "rode peper", ook wel "Spaanse peper" of "Cayennepeper" genoemd. De term "chilipeper" is eigenlijk te ruim, wat dat is een verzamelnaam van vele soorten pepers. Houd, zolang de temperatuur van de volle grond nog onder de 15 graden is, de plantjes binnen op de vensterbank of in een kasje. Geef ze regelmatig een normale hoeveelheid water.

Als het eenmaal buiten warm genoeg is, kunnen ze worden overgeplant in de volle grond of in een plantenbak op het balkon. Daarna heb je er niet veel meer aan te doen dan te zorgen dat ze niet te droog komen te staan, dus bij weinig regen water geven, of er een omgekeerde petfles bij plaatsen (zie hieronder bij 'Bewatering').

Na enige tijd zal de plant, die uiteindelijk tussen de 50 en 70 cm hoog wordt en geen stok of gaas behoeft, kleine, witte bloemetjes gaan vormen. Niet lang daarna verschijnen de eerste pepertjes. Groen, als je groene pepers had gekocht, maar ook groen als je rode pepers aanschafte. Die laatste worden na verloop van enkele weken, in de Benelux en Frankrijk zo rond augustus, langzaamaan rood. De groene pepers pluk je als ze mooi en groot van vorm zijn, maar wel voordat ze bruin gaan worden en te veel krom trekken. De rode pepers pluk je zo gauw ze rondom en over de volle lengte helemaal rood zijn.

Bewatering

Zoals bij zo veel bloemen en planten: elke dag wat water is een basis voor een succesvolle groei en bloei. Lukt het je niet om dat dagelijks te verzorgen, dan is er een probaat hulpmiddel: neem een petfles van 1½ of 2 liter en vul die met water. Maak een klein kuiltje in de grond vlakbij de stam van de plant en steek daarin een (bamboe-)stokje, zo dat dat stokje minstens de helft van de hoogte van de petfles bovengronds uitsteekt. Plaats dan de met water gevulde petfles omgekeerd over het stokje zodat de vulopening in het kuiltje wordt begraven.

Het effect is het volgende: het water wil uit de fles de grond in wegvloeien, maar na korte tijd ontstaat er boven het waterniveau een vacuüm dat het weglopen van al het water verhindert. Pas als er vanuit de grond wat lucht in de fles is opgestegen, kan er weer water naar onderen wegstromen. Afhankelijk van de structuur van de grond, want zand en klei verschillen ook op dit punt enorm, zal een gevulde fles gedurende enkele dagen een constante bewatering verzorgen zonder dat je er zelf aan te pas hoeft te komen.

Dit bewateringsprocédé is uiteraard ook zeer goed toepasbaar bij de teelt van andere gewassen die slecht tegen droogte kunnen, zoals tomaten, net als peper, paprika en aardappel behorend tot de nachtschadefamilie, en komkommers, die het liefst in een modderbad staan. Als tomaten, pepers of komkommers dagenlang droog komen te staan, worden de bladeren slap en loop je het risico dat de hele oogst mislukt. Voorkom dat dus bijvoorbeeld met deze manier van "automatische" bewatering. Loopt het water te snel de grond in, binnen een paar uur, verstevig dan het kuiltje waarin de flesopening komt te staan door de grond goed aan te drukken; bij te zanderige grond kun je eventueel wat kleigrond in het kuiltje aanstampen.

Drogen

Wat je zeker niet moet doen, is de geoogste pepers bewaren in de koelkast (kans op rotten en schimmelen) of de niet-gedroogde pepers invriezen (waardoor ze later slap worden en hun scherpte verliezen). Wat je wel moet doen: pluk de pepers met steeltje en al af. Steek vervolgens een dun ijzerdraadje door het steeltje of kopje, maar zeker niet door de peper zelf, en rijg op die manier een aantal pepers tot een kettinkje aan elkaar. Hang dat vervolgens enige tijd binnen, of liever nog buiten in de zon, totdat de pepers droog aanvoelen. Daarna kun je ze gewoon in een potje met deksel erop lange tijd bewaren, in hun geheel, of gemalen.

Consumptie

De pepers zijn direct na het oogsten natuurlijk al vers in de keuken te gebruiken. De groene pepers zijn aanmerkelijk minder scherp dan de rode, en van de rode zijn de pitjes aanmerkelijk scherper dan de schil. Dus als je minder scherpe rode peper wilt gebruiken, snijd dan de peper open en verwijder de pitjes. Eenmaal gedroogd geldt hetzelfde: de peper kleinsnijden, met of zonder pitjes, of in een pepermolen vermalen tot grove poeder.
© 2015 - 2024 Elloo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pepers: een specerij apart!Pepers: een specerij apart!Peper is een specerij dat elke kok in zijn keuken heeft staan. Logisch, want het smaakt bijna overal bij! Niet alleen in…
Dressings met olijfolie: 3 simpele receptenDressings met olijfolie: 3 simpele receptenOlijfolie vormt de basis voor veel overheerlijke dressings. Want een salade smaakt pas echt lekker als hier een goede dr…
Borrelhapjes recepten voor de koude maandenBorrelhapjes recepten voor de koude maandenBorrelhapjes doen het altijd goed, zomer en winter. Alleen is de smaak in de zomer meestal net even anders als in de win…
Roerei op verschillende manierenRoerei is lekker maar het is altijd zo snel op, en smaakt altijd zo standaard. Ben je dit nou ook zo zat, probeer dan ee…

Ongedierte en plagen in de tuin herkennen en bestrijdenIn iedere tuin kunnen plagen optreden in de vorm van sapzuigende insecten, bladeters en worteleters. As er niets gedaan…
Ziekte in buxus door buxusmot of buxusrupsZiekte in buxus door buxusmot of buxusrupsDe buxusrups (Cydalima perspectalis) richt een kaalslag aan in veel tuinen waarin buxusplanten groeien. De buxusmot deed…
Elloo (22 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.