Filter voor een koivijver kiezen

Filter voor een koivijver kiezen Het filter vormt een essentieel onderdeel voor een koivijver. Zonder filter, zullen er teveel schadelijke stoffen in het vijverwater komen, dit zijn onder andere ammoniak en nitriet. Deze stoffen worden afgegeven door vissen in het vijverwater. Vooral in de zomermaanden wanneer er geregeld wordt gevoerd zal de hoeveelheid ammoniak welke worden afgestoten door de koi snel toenemen. Een vijverfilter kan gezien worden als het hart van een vijver. Het filter is voorzien van een filtermedium welke zorgt voor de huisvesting van bacteriën welke zorgen voor de omzetting van schadelijke stoffen als ammoniak en nitriet.

Verschillende soorten filters

Er zijn diverse soorten filters in de markt welke geschikt zijn voor vijvers en koivijvers. Onderstaand wordt toegelicht welke soorten filters er in omloop zijn. Hier zal later op terug worden gekomen waarbij er voor- en nadelen worden aangegeven voor de verschillende typen filters.

  • Meerkamerfilter: filter bestaande uit meer compartimenten (kamers) waarin verschillend filtermateriaal geplaatst kan worden
  • Trickle filter: filter bestaande uit meerdere lagen waar het water van boven naar onder doorheen druppelt, vandaar de term "Trickle"
  • Bakki shower filter: filter bestaande uit meerdere lagen waar het water van boven naar onder doorheen stroomt, op dezelfde wijze als het trickle filter, echter klotst hier het water met een zo groot mogelijke hoeveelheid gelijktijdig doorheen
  • Bewegend bed filter: filter voorzien van biocarrier filtermateriaal (kunststof ringetjes) welke belucht wordt door een luchtschijf op de bodem van het filter. Dit zorgt voor een wervelende beweging van het filtermateriaal, vandaar de term "bewegend bed"
  • Vortex filter: een vortex filter is een grote ronde bak of ton waarin het water langzaam doorheen stroomt. Door de ronde vorm ontstaat een vortex werking, het water draait rond, waardoor het vuil naar de bodem bezinkt
  • Statisch bed filter: een statisch bed filter werkt op dezelfde wijze als het bewegend bed filter, echter wordt deze niet constant belucht, maar is dit juist een stilstaand bed van biocarrier filtermateriaal. Hierdoor blijft het vuil in het filtermateriaal achter
  • Trommelfilter: een trommelfilter is het fijnste filter wat in omloop is voor mechanische filtratie/voorfiltratie. Een trommelfilter spoelt automatisch wanneer deze verzadigd is met vuil
  • Beadfilter: een beadfilter is een zeer gebruiksvriendelijke filter, het spoelen verloopt doormiddel van een blower. De blower brengt het filtermateriaal in het beadfilter in beweging, waardoor het vuil loskomt en weggespoeld kan worden
  • Zeeffilter of Sieve: een zeeffilter is een bak waarin een zeefelement in is geplaatst. Het water wordt over de zeef heen verpompt, waardoor het grove vuil achter blijft in de zeef
  • Drukfilter: dit type filter wordt voornamelijk toegepast voor de kleinere siervijvers met enkele kleine vissoorten zoals goudvissen en goudwinden. Het water wordt door het filter heen geperst (onder druk). Het type filter is echter niet geschikt voor koivijvers

Het beste filter voor een koivijver

Zoals benoemd zijn er veel verschillende soorten filters. Ieder van deze filters heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Er zijn talrijke verschillende situaties mogelijk waarvoor bij iedere situatie een ander filter of andere combinatie van filters de beste toepassing vormen. In de ideale situatie wordt er gebruik gemaakt van een trommelfilter, wat een zeer hoge aanschafprijs heeft, in combinatie met een vorm van biologische filtratie. De biologische filtratie is hierbij bij voorkeur een bakki shower filter of trickle filter. Deze twee biologische filters verrijken het water met een enorme hoeveelheid zuurstof, waardoor een deel van het ammoniak wat koi afscheiden vervliegt. Daarnaast zorgt de enorme hoeveelheid zuurstof in het water ervoor dat er op een klein oppervlak (het filtermateriaal) enorm veel bacteriën kunnen leven, waardoor de afbraak van het aanwezige ammoniak en nitriet zeer groot is.

Toelichting tabel

In kolom "Filtersoort" wordt aangegeven over welk type filter gesproken wordt. De eerstvolgende kolom "Type filter" omschrijft wat voor functie het filter uitvoert. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen voorfiltratie en biologische filtratie. Voorfiltratie (ook wel mechanische filtratie genoemd) is het scheiden van vuil en vijverwater. Biologische filtratie is het omzettingsproces van ammoniak naar nitriet en vervolgens nitraat. Biologische filtratie zorgt ervoor dat de waterwaarden in goede conditie blijven. De twee overige twee kolommen geven de voor- en nadelen aan van de desbetreffende filtersoort.

Filtersoort Type filter Voordelen Nadelen
MeerkamerfilterVoorfiltratie en biologische filtratie- Verschillende compartimenten (ieder voorzien van eigen materiaal)- Veel handmatig schoonmaken
- Schoonmaken kost nodige tijd
- Voorfiltratie is niet zeer fijn
TricklefilterBiologische filtratie- Zeer zuurstofrijk
- Hoge mate van omzetting ammoniak
- Schoonmaken haast overbodig
- Koelt zeer snel af en warmt zeer snel op (temperatuurschommeling)
- Bevriezing
- Voorfilter is essentieel
Bakki shower filterBiologische filtratie- Zeer zuurstofrijk
- Zeer hoge mate van omzetting ammoniak
- Schoonmaken overbodig
- Koelt zeer snel af en warmt zeer snel op (temperatuurschommeling)
- Bevriezing
- Voorfilter is essentieel
Bewegend bed filterBiologische filtratie- Zuurstofrijk
- Hoge mate van omzetting ammoniak
- Schoonmaken is overbodig
- Voorfilter is essentieel
- Luchtpomp benodigd
Vortex filterVoorfiltratie- Voorfilter- Is slechts een voorfilter
Statisch bed filterVoorfiltratie- Voorfiltering: fijn tot zeer fijn
- Spoelen kan semiautomatisch doormiddel van inschakelen luchtpomp
- Is slechts een voorfilter
- Luchtpomp benodigd om te spoelen
TrommelfilterVoorfiltratie- Voorfiltering: extreem fijn
- Zeer gemakkelijk onderhoud: spoelt automatisch wanneer de trommel verzadigd is met vuil
- Erg duur in aanschaf en onderhoud
- Geluid (bij automatisch spoelen)
- Slechts voorfiltratie, geen biologische filtratie
BeadfilterBiologische filtratie- Gemakkelijk in onderhoud, snel en gebruiksvriendelijk.- Pomp benodigd welke druk kan leveren (energiekosten hoog)
- Voorfilter benodigd
DrukfilterVoorfiltratie en biologische filtratie- Gemakkelijk in onderhoud, snel en gebruiksvriendelijk- Niet geschikt voor vijvers met Koi
Zeerfilter of SieveVoorfiltratie- Voorfiltering: zeer fijn
- Gemakkelijk in onderhoud (spoelen is zeer eenvoudig, vuil blijft op zeefelement liggen)
- Relatief duur in aanschaf
- Slechts voorfiltratie, geen biologische filtratie

Beste keuze voor weinig geld

Wanneer je minder te besteden hebt voor de aanleg van een vijver of het vijverfilter zelf, is een meerkamerfilter een goede keuze. Meerkamerfilters worden al jaren gebruikt in combinatie met koivijvers. Daarnaast is het in Japan, waar de meeste koi worden gekweekt en opgegroeid, het meest gebruikte filter bij kwekerijen. Een groot voordeel van een meerkamerfilter is dat deze filters voorzien zijn van meerdere compartimenten. Dit zorgt ervoor dat je ieder vak of compartiment kan vullen met een ander type filtermateriaal. Het water stroomt van compartiment één door naar de tweede, de vierde, etc. Hierdoor is het mogelijk om in het filter zowel voorfiltratie (mechanische filtratie) als biologische filtratie te laten plaatsvinden. De eerste kamer kan voorzien worden van een filtermateriaal welke zorgt voor de voorfiltratie en het grove vuil uit het water haalt. De overige compartimenten kunnen voorzien worden van verschillende soorten filtermaterialen voor de biologische filtratie, de omzetting van ammoniak en nitriet.

Filter in de schuur

Heb je plaats om het filter van de vijver in de schuur te plaatsen? Dan is een bakki shower of een trickle filter de beste keuze welke je kunt kiezen. Deze twee filters hebben beide een grote mate van contacttijd met de lucht, waardoor de manier van filter zeer zuurstofrijk is. Hoe meer zuurstof er in het water aanwezig is, hoe meer bacteriën er op een klein oppervlak kunnen leven. Houdt er wel rekening mee dat er een goede vorm van beluchting is in de schuur of ruimte waarin een bakki shower of trickle filter wordt geplaatst. Het zal er namelijk voor zorgen dat de luchtvochtigheid in de stijgt, waardoor de kans op aangeslagen muren en deuren heel groot wordt. Hierdoor loop je tevens de kans op schimmelvorming in de ruimte.

Lees verder

© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWaterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWanneer u een vijver is het belangrijk om ook een waterfilter te hebben. Dat dient om de vijver schoon te houden. U kunt…
Onderhoud koivijver in najaar en winterHet is belangrijk uw koivijver goed te onderhouden in het najaar en in de winter. Dit is van groot belang om een goede b…
Koi vijver: De keuze van een vijverpompEen vijverpomp voor een koi vijver uitkiezen kan niet altijd even makkelijk zijn. Er zijn enorm veel vijverpompen in de…
Senseo koffiepads makenSenseo koffiepads makenEr worden elke dag miljoenen liters koffie genuttigd vele daarvan worden gezet met een koffiefilter maar tegenwoordig is…

Het telen van paprika'sHet telen van paprika'sPaprika's zijn heel erg gezond en ze passen in veel verschillende gerechten. Maar paprika's zitten ook vol met zaden en…
Het telen van tomatenHet telen van tomatenHoe verser een tomaat, hoe lekkerde hij is. En de meest verse tomaat is een tomaat uit eigen tuin. Tomaten zijn niet zo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://www.aqua-forte.nl/aquaforte-producten/filtersystemen/ultrabead.aspx
  • http://dier-en-natuur.infonu.nl/vissen/120281-koi-vijver-meerkamerfilter.html
  • http://dier-en-natuur.infonu.nl/vissen/120280-koi-vijver-trickle-filter.html
  • http://dier-en-natuur.infonu.nl/vissen/120284-koi-vijver-bewegend-bed-filter.html
  • http://www.aem-products.com/trommelfilters/
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.