De komkommer komt oorspronkelijk uit India
De komkommer komt net als de augurk, de pompoen, de meloen en de courgette uit de familie van de komkommerachtigen. Dit zijn eigenlijk allemaal planten die graag klimmen, die grote gele of witte bloemen hebben en harige stengels. De komkommer lijkt een Nederlandse vrucht. Maar dat is hij niet. De komkommer is namelijk in India geteelt.
De komkommer komt uit India
De komkommer is een Indiaas gewas. De langwerpige vrucht is ontstaan uit de veredeling van de augurk. Al minstens drieduizend jaar geleden werd de komkommer in cultuur gebracht in West- Azië. Naar grote waarschijnlijkheid namen de Romeinen de plant verder meer naar delen van Europa. Uit de boeken blijkt dat de eerste teelt van komkommers in Frankrijk in de negende eeuw plaatsvond. Karel de Grote had toen enige planten in zijn tuin staan. De Engelsen gingen pas in de 14e eeuw de komkommer verbouwen en in 1494 nam Columbus de komkommerplant mee naar Haïti. Het Nederlandse klimaat leent zich niet zo goed voor de teelt van komkommers. Pas sinds de jaren ’60 van de twintigste eeuw worden komkommers in Nederland onder glas geteeld. Vanaf dat moment is de vrucht het hele jaar door verkrijgbaar. Hobbytuinders die komkommers willen verbouwen kunnen dat ook alleen onder glas doen als ze een goed resultaat willen behalen.
Zelf komkommers telen
Voor de teelt van komkommers is een verwarmde, belichte kas nodig met een temperatuur van tussen de 30 en 22 graden Celsius. ’s Nachts mag het niet kouder worden in de kas dan 15 graden Celsius. Wordt het toch te koud dan houdt de komkommerplant op met groeien. Bovendien is de kans dan groot dat er schimmels ontstaan. Komkommers houden van licht, maar moeten niet in de volle zon staan. Ook in de schaduw doen ze het niet goed. Te veel vocht kan de bladeren en vruchten van de plant aantasten. Door de kas te luchten wordt dat probleem vaak vermeden.
Komkommers zaaien
Komkommers kunnen gewoon gezaaid worden. Er zijn verschillende zaden op de markt, maar de duurdere hybridezaden doen het het best. Bovendien komt uit dit zaad een vrucht die heel goed van smaak is en niet zo waterig als ze in de supermarkt worden verkocht. Goedkopere zaden geven vaak niet lekkere komkommers.
Onder koud glas zaaien kan tussen begin april tot eind mei. In de volle grond kan dit alleen eind mei. De komkommer groeit het best als hij de volgende buren heeft:
- Tuinbonen
- Erwten
- Oost-Indische kers
- Knoflook
- Ui
- Andijvie
- Spinazie
- Raap
- Selderij
- Schorseneren
- Radijs
- Maïs
Komkommer is een klimplant
Een komkommer is een klimplant. Daarom heeft hij steun nodig. De plant leiden met een koord is het beste.
Het wortelstelsel van de komkommer
Het wortelstelsel van de komkommerplant is oppervlakkig, maar beslaat wel een groot oppervlak. De wortels hebben bovendien veel vocht nodig. Op een zonnige dag verdampt de plant namelijk zeker drie liter water. Toch mag de grond ook weer niet te nat zijn. Wortels in een te vochtige grond kunnen gaan rotten. Het beste kunnen komkommerplanten iedere dag water krijgen.
Bloei van de komkommerplant
Moderne komkommers hebben door veredeling geen mannelijke bloemen meer. De vrucht kan dan groeien zonder enige vorm van bestuiving. Bestuiving van dit soort komkommers kan zelfs nadelige gevolgen hebben, want als er stuifmeel van een ouder komkommerras bij het nieuwe ras komt ontstaan er niet lekker smakende komkommers die gevuld zijn met zaad.
Als de komkommerplant bloeit voor het eerst, is de plant eigenlijk nog te klein om vrucht te dragen. Het is beter om eerst 7 bladoksels vrij te maken. Dit kan door de zijscheuten en de bloemen weg te halen. Zo krijgen de bladeren en wortels voldoende kans om zich te ontwikkelen. De bladoksels die zich daarna ontwikkelen kunnen wel vruchten vormen. Toch moet uitdunnen blijven gebeuren, want anders worden de vruchten te klein. Het verwijderen van vruchten komt de groeikracht van andere vruchten ten goede. Om een redelijke komkommer te krijgen is het nodig om van de 3 vruchten er eentje te verwijderen. Alle zijscheuten moeten dan ook worden weggenomen. Bovendien moet de plant worden getopt als hij op de juiste hoogte is. De top kan er dan uitgeknepen worden.
Komkommers bewaren
Komkommers moeten koel en vochtig bewaard worden. Dit kan in de koelkast maar een koele plaats met een temperatuur van tussen de 10 en 13 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid is beter. Wordt de komkommer kouder bewaard dan kan er koudebederf ontstaan. Om er voor te zorgen dat de komkommer geen vocht verliest is het nodig om de vrucht af te dekken.