Partytenten: soorten en maten

Partytenten, iedereen heeft er wel eens één gezien of in een partytent gestaan. Partytenten zijn een veel gebruikte oplossing voor feesten en partijen die buiten gevierd worden, maar waarbij een overkapping toch welkom is. En aangezien Nederland een vrij regenachtig land is, weet je nooit wanneer je wel of niet een overkapping kunt gebruiken en komt een partytent dus eigenlijk altijd wel van pas. Lees meer over de verschillende soorten partytenten, ook wel feesttenten genoemd, en hun mogelijkheden.

Wat is een partytent/ feesttent?

Partytenten zijn tenten die bedoeld zijn voor feesten, partijen of andere activiteiten. Over het algemeen wordt er niet geslapen in een partytent. Wel worden partytenten vaak gezien op campings, als extra overkapping/voortent aansluitend bij bijvoorbeeld de camper of caravan. Partytenten bestaan er zowel helemaal afgesloten (m.u.v. de deuropening), als met open zijwanden.

De vouwtent

Een vouwtent is ontwikkeld met een slim vouwsysteem waardoor, uiteraard afhankelijk van de grootte, deze tent over het algemeen gemakkelijk op te zetten is door één persoon. Daarbij is de vouwtent ook gemakkelijk weer op te bergen en mee te nemen in een draagbare verpakking doordat de vouwtent gemaakt is met een handig scharniersysteem. Deze soort partytent wordt veel gebruikt op markten en beurzen, of andere plekken waar snel op en afbouwen belangrijk is. Vouwtenten bestaan er in verschillende formaten, maar de meest verkochte maat is 2×2 meter. Dit is een handig formaat voor markten en beurzen en ook het makkelijkst mee te dragen en op te zetten.

De normale feesttent

Dit is een vrij doorsnee model partytent, oftewel de feesttent, dat bestaat uit een metalen of aluminium constructie met een dak en zijwanden. De zijwanden kunnen ook opgerold worden naar boven, waardoor de tent open is en slechts als overkapping dient.
Deze normale feesttent is beschikbaar in klein en groot formaat, de veel voorkomende afmetingen zitten tussen de 4×4 en 6×12 meter.

Kadertent

De kadertent ken je waarschijnlijk van grotere evenementen of partijen. De kadertent wordt ook wel spantent genoemd. Deze partytentsoort wordt veel gebruikt voor de verhuur aan bedrijven en worden minder gebruikt door particulieren, vanwege de grootte van de tent. Vaak zijn kadertenten/ spantenten gemaakt van stevige materialen, dit draagt bij aan de veiligheid en zorgt ervoor dat de partytenten niet zo snel beschadigd raken. Ook de kadertenten/ spantenten bestaan in veel verschillende soorten en maten, maar over het algemeen geldt voor deze tentsoort dus dat deze grotere is dan bijvoorbeeld een vouwtent.

Piramidetent/pagodetent

De piramidetent, ook wel pagodetent genoemd, bestaat uit een vierkante vorm met een hoog puntdak. Deze partytentsoort heeft door zijn hoge puntdak een wat chiquere uitstraling dan een normale feesttent en wordt daardoor veel gebruikt voor bijvoorbeeld bedrijfsfeesten of bruiloften. Er bestaan verschillende varianten piramide- of pagodetenten, zo zijn deze feesttenten er bijvoorbeeld ook met twee of drie punten. Toch is de meest voorkomende piramidetent/pagodetent het model met één hoge punt in het dak. Deze tentsoort is zowel verkrijgbaar met open zijwanden, als met gesloten zijwanden.

De stertent

De stertent is gemakkelijk te herkennen aan zijn stervorm; de tent wordt letterlijk opgespannen door één centrale paal in het midden, waar de hele constructie op leunt. Deze soort tent is vooral populair door zijn stijlvolle design. Over het algemeen zijn de zijkanten van deze partytent open zodat je gemakkelijk in en uit kunt lopen. Over het algemeen zijn de stertenten verkrijgbaar vanaf een doorsnede van 8 meter.

Veel soorten partytenten

Er bestaan dus veel verschillende soorten partytenten. Bovenstaande voorbeelden zijn de meest voorkomende partytenten, maar uiteraard zijn er nog meer soorten partytenten op de markt. Daarbij wordt er eindeloos gevarieerd in kleuren en formaten. Ook is het vaak mogelijk om het tentdoek zelf te laten bedrukken. Bijvoorbeeld met een bedrijfslogo of een ander design. De kosten voor het bedrukken van het tentdoek kunnen wel behoorlijk oplopen, omdat het hierbij om handwerk gaat.

Voor je een partytent koopt of huurt is het altijd belangrijk om je af te vragen waarvoor je de tent wilt gebruiken en welke soort partytent daarvoor het meest geschikt is.
© 2014 - 2024 Kebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tenten: verschillende soorten, tentzeil en interieurTenten: verschillende soorten, tentzeil en interieurEr zijn verschillende redenen waarom mensen beroep doen op het huren of de aankoop van een tent. Zo worden evenement- en…
Aanschaf van een partytentAanschaf van een partytentEen goedkope manier om uw tuin te voorzien een windstil, beschut en droog plekje, kan de aanschaf van een partytent zijn…
Het organiseren van een (tuin)feestJe bent binnenkort jarig of je bent zoveel jaar getrouwd en je hebt besloten dit te flink te vieren. Je hebt besloten da…
Wat kost trouwen?Wat kost trouwen?Trouwen: het moet de mooiste dag van je leven worden. Maar wat velen willen weten, is hoeveel een compleet huwelijk nou…

Onkruid en de bestrijding daarvanOnkruid en de bestrijding daarvanOnkruid is voor veel mensen een vervelend iets. Als je een tuin hebt wil je die graag mooi houden. Vanaf het voorjaar to…
Infrarood versus gas terrasverwarmingInfrarood versus gas terrasverwarmingZowel op de afgekoelde zomeravonden als op de koude winterdagen wordt er vaak terrasverwarming gebruikt om het buiten wa…
Bronnen en referenties
  • www.tentenparty.nl
Kebo (20 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.