De moestuin: Wortels en Radijsjes

De moestuin: Wortels en Radijsjes Een eigen moestuin hebben is tegenwoordig weer helemaal hip. En niet zonder reden. Veel groenten en fruit uit supermarkten worden bespoten met chemicaliën, hebben weinig smaak en zijn duur. Daarnaast is een moestuin een leuk tijdverdrijf; je ziet je plantje van zaadje tot vrucht groeien. Ook willen steeds meer mensen zelfvoorzienend zijn. Een moestuin beginnen kan op een speciaal gehuurd moestuingrond, maar ook gewoon in de eigen tuin en zelfs op het balkon. Dit kan door de ‘vierkantemetertuin’, ook wel bekend als de Makkelijke Moestuin.

Wortel

Een wortel is een zoete groente die zoveel rauw als gekookt gegeten kan worden. Mens en dier zijn gek op deze langwerpige, vaak oranje groenten. Het leuke van wortels in een moestuin is dat ze in veel soorten en kleuren bestaan, die je meestal niet in de winkel kan vinden. Zo heb je lange, korte en ronde wortels in oranje, rood, paars en nog veel meer kleuren. Dat geeft kleur aan je bord! Door de grote verscheidenheid aan wortels, is er altijd wel één die geschikt is voor jou. Langwerpige wortels zijn lastig in bakken, ronde of dikke, korte wortelen zijn wel geschikt. Met het juiste wortelras kan je dus ook op het balkon aan de slag!

Zaaien

Afhankelijk van het ras en de soort wortel, kan je beginnen met zaaien in februari en de laatste zaadjes in november de grond in stoppen. Dat is dus bijna het gehele jaar! De meeste wortels kunnen van maart tot juli gezaaid worden. Vraag in de winkel welke soort het beste bij jouw situatie en wensen past. De zaaiafstand is 5 – 10 cm, in rijen met een tussenruimte van 15 – 30 cm. Zaaidiepte 0,5 – 1 cm. Dit hangt uiteraard af van het ras en de gewenste grootte.

Kiemen

Wortels hebben iets langer nodig om te kiemen. De kiemtijd is afhankelijk van het soort, zomer- of winterwortel, en meerdere factoren. De zaadjes kunnen kiemen met anderhalve week, maar het kan ook een kleine maand duren.

Oogsten

Oogsten kan vanaf een kleine twee maanden, afhankelijk van het ras en type wortel. Oogst de grotere wortels eerst en laat de andere wortels nog even verder groeien. Laat de wortels ook niet te lang doorgroeien; daarvan kunnen ze barsten.

Standplaats

In de zon.

Water geven

Goed water geven, vooral tijdens het kiemen en als het plantje nog jong is.

Bewaren

Zomerwortelen zijn een aantal dagen houdbaar in de koelkast. Winterwortelen kunnen langer bewaard worden. Ook is het goed mogelijk om de wortel in te maken.

Radijsjes

Radijsjes zijn knapperige, pittige bolletjes. De meest bekende zijn de rode en witte, maar ze bestaan in meer kleuren, zoals roze en paars. Naast bolletjes bestaan er ook langwerpige radijsjes. Velen zeggen dat radijsjes uit eigen tuin veel meer smaak hebben dan die uit de winkel, en een stuk pittiger zijn. Radijsjes zijn heel makkelijke groenten om zelf te kweken, en ze groeien super snel. Lekker in een salade of op brood, en zonder problemen zelf gezaaid en geoogst.

Zaaien

Zaaien kan een groot deel van het jaar in de volle grond, namelijk van maart tot augustus. Sommige rassen kunnen zelfs van februari tot september gezaaid worden. Radijsjes groeien ook prima in een bak, bijvoorbeeld op het balkon.
De zaaiafstand is 5 – 8 cm, eventueel in rijen met een tussenruimte van 15 cm. Zaaidiepte 0,5 – 1 cm.

Kiemen

Radijszaadjes kiemen al vanaf enkele dagen tot twee weken na zaaien.

Oogsten

Oogsten kan al vanaf 3 – 4 weken. Trek de grotere radijsjes er als eerste uit, dan kunnen de andere plantjes nog een tijdje doorgroeien. Laat de Radijsjes niet té groot worden, dan zijn ze minder lekker.

Standplaats

In het voorjaar en najaar groeien Radijsjes in de zon. In de zomer liever niet in de volle zon. Geef de plantjes wat schaduw in het midden van de zomer.

Water geven

Bij droog weer tijdig water geven.

Bewaren

Na de oogst het groen/loof eraf halen, anders kunnen ze melig worden. Bewaren kan één dag. Eventueel in koud water voor de knapperigheid.
© 2014 - 2025 Weizenbier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moestuin op het balkonMoestuin op het balkonSteeds meer mensen zijn bezig met een gezonde leefstijl. Veel bewegen, weinig snoepen en vooral gezonder eten. Een van d…
Je eigen moestuin: RadijsJe eigen moestuin: RadijsRadijsjes zijn erg leuk voor in je moestuin. Kinderen vinden het ook heel leuk om zelf radijs te kweken, omdat ze zo’n v…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Wanneer oogst je je moestuinWanneer oogst je je moestuinDoorgaans oogst je de producten uit je moestuin wanneer deze volgroeid zijn en dus klaar zijn om te eten. Omdat voor vel…

Blue Eco vijverpompenDe Blue Eco is één van de meest zuinige vijverpompen in omloop. De vijverpomp is op de markt verschenen in 2010. De Blue…
Zaden oogsten en bewaren - Kiemkracht en kiemproefZaden oogsten en bewaren - Kiemkracht en kiemproefDe herfst is de tijd van overvloed, van mooie kleuren, volle geuren en douwdruppels aan het spinnenweb. Het is ook het s…
Weizenbier (6 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.