De moestuin: Wortels en Radijsjes
Een eigen moestuin hebben is tegenwoordig weer helemaal hip. En niet zonder reden. Veel groenten en fruit uit supermarkten worden bespoten met chemicaliën, hebben weinig smaak en zijn duur. Daarnaast is een moestuin een leuk tijdverdrijf; je ziet je plantje van zaadje tot vrucht groeien. Ook willen steeds meer mensen zelfvoorzienend zijn. Een moestuin beginnen kan op een speciaal gehuurd moestuingrond, maar ook gewoon in de eigen tuin en zelfs op het balkon. Dit kan door de ‘vierkantemetertuin’, ook wel bekend als de Makkelijke Moestuin.
Wortel
Een wortel is een zoete groente die zoveel rauw als gekookt gegeten kan worden. Mens en dier zijn gek op deze langwerpige, vaak oranje groenten. Het leuke van wortels in een moestuin is dat ze in veel soorten en kleuren bestaan, die je meestal niet in de winkel kan vinden. Zo heb je lange, korte en ronde wortels in oranje, rood, paars en nog veel meer kleuren. Dat geeft kleur aan je bord! Door de grote verscheidenheid aan wortels, is er altijd wel één die geschikt is voor jou. Langwerpige wortels zijn lastig in bakken, ronde of dikke, korte wortelen zijn wel geschikt. Met het juiste wortelras kan je dus ook op het balkon aan de slag!
Zaaien
Afhankelijk van het ras en de soort wortel, kan je beginnen met zaaien in februari en de laatste zaadjes in november de grond in stoppen. Dat is dus bijna het gehele jaar! De meeste wortels kunnen van maart tot juli gezaaid worden. Vraag in de winkel welke soort het beste bij jouw situatie en wensen past. De zaaiafstand is 5 – 10 cm, in rijen met een tussenruimte van 15 – 30 cm. Zaaidiepte 0,5 – 1 cm. Dit hangt uiteraard af van het ras en de gewenste grootte.
Kiemen
Wortels hebben iets langer nodig om te kiemen. De kiemtijd is afhankelijk van het soort, zomer- of winterwortel, en meerdere factoren. De zaadjes kunnen kiemen met anderhalve week, maar het kan ook een kleine maand duren.
Oogsten
Oogsten kan vanaf een kleine twee maanden, afhankelijk van het ras en type wortel. Oogst de grotere wortels eerst en laat de andere wortels nog even verder groeien. Laat de wortels ook niet te lang doorgroeien; daarvan kunnen ze barsten.
Standplaats
In de zon.
Water geven
Goed water geven, vooral tijdens het kiemen en als het plantje nog jong is.
Bewaren
Zomerwortelen zijn een aantal dagen houdbaar in de koelkast. Winterwortelen kunnen langer bewaard worden. Ook is het goed mogelijk om de wortel in te maken.
Radijsjes
Radijsjes zijn knapperige, pittige bolletjes. De meest bekende zijn de rode en witte, maar ze bestaan in meer kleuren, zoals roze en paars. Naast bolletjes bestaan er ook langwerpige radijsjes. Velen zeggen dat radijsjes uit eigen tuin veel meer smaak hebben dan die uit de winkel, en een stuk pittiger zijn. Radijsjes zijn heel makkelijke groenten om zelf te kweken, en ze groeien super snel. Lekker in een salade of op brood, en zonder problemen zelf gezaaid en geoogst.
Zaaien
Zaaien kan een groot deel van het jaar in de volle grond, namelijk van maart tot augustus. Sommige rassen kunnen zelfs van februari tot september gezaaid worden. Radijsjes groeien ook prima in een bak, bijvoorbeeld op het balkon.
De zaaiafstand is 5 – 8 cm, eventueel in rijen met een tussenruimte van 15 cm. Zaaidiepte 0,5 – 1 cm.
Kiemen
Radijszaadjes kiemen al vanaf enkele dagen tot twee weken na zaaien.
Oogsten
Oogsten kan al vanaf 3 – 4 weken. Trek de grotere radijsjes er als eerste uit, dan kunnen de andere plantjes nog een tijdje doorgroeien. Laat de Radijsjes niet té groot worden, dan zijn ze minder lekker.
Standplaats
In het voorjaar en najaar groeien Radijsjes in de zon. In de zomer liever niet in de volle zon. Geef de plantjes wat schaduw in het midden van de zomer.
Water geven
Bij droog weer tijdig water geven.
Bewaren
Na de oogst het groen/loof eraf halen, anders kunnen ze melig worden. Bewaren kan één dag. Eventueel in koud water voor de knapperigheid.