Blue Eco vijverpompen

De Blue Eco is één van de meest zuinige vijverpompen in omloop. De vijverpomp is op de markt verschenen in 2010. De Blue Eco pompen worden geleverd met een controller waarmee het toerental zelf geregeld kan worden. Hierdoor kan de pomp voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden. Doordat het toerental regelbaar is, kan de hoeveelheid opgenomen vermogen bepaald worden. Het stroomverbruik kan dus in de hand worden gehouden. Dit zal ervoor zorgen dat de pomp op termijn zichzelf zal terugverdienen aan kosten die bespaard worden op stroomverbruik. Hierbij kan gedacht worden aan koudere perioden van het jaar, in deze perioden hoeft er veel minder water verpompt te worden in een vijver.

Blue Eco modellen

De Blue Eco vijverpompen zijn in een aantal verschillende modellen verkrijgbaar. In totaal zijn er zes modellen welke ontwikkeld zijn voor het gebruik bij vijvers en zwembaden, als zevende model is de Blue Eco Marine ontwikkeld. De Blue Eco marine is ontworpen voor toepassing in zoutwater aquaria. Tevens zijn er op dit model kleinere aansluitingen aangebracht zodat deze makkelijker voor aquaria toegepast kan worden.

Onderstaande tabel geeft een weergave van de beschikbare Blue Eco modellen en bijbehorende specificaties.

Model/Type Opgenomen vermogen(regelbaar) Maximale capaciteit Maximale opvoerhoogte Ingang Uitgang Maximaal toerental (regelbaar)
Blue Eco Marine240 Watt23 m³/u7 meter40/50mm50/63mm~2850
Blue Eco 240240 Watt23 m³/u7 meter2½"50/63mm~2850
Blue Eco 320320 Watt25 m³/u9 meter2½"50/63mm~3200
Blue Eco 500500 Watt42 m³/u11 meter2½"2"~2850
Blue Eco 900900 Watt48 m³/u13 meter2½"2"~3000
Blue Eco 15001500 Watt70 m³/u17 meter2½"2"~3400
Blue Eco 22002200 Watt90 m³/u23 meter2½"2"~3400

Blue Eco controllers

De verschillende Blue Eco vijverpompen hebben een eigen controller welke meegeleverd wordt. De controller geeft informatie over de Blue Eco pomp, dit is af te lezen in het display. Tevens is het mogelijk om via de controller het toerental van de Blue Eco aan te passen. Hierdoor kan de pomp meer of minder capaciteit leveren, en tevens kan hierdoor het stroomverbruik verlaagd worden. Ideaal om toe te passen in bijvoorbeeld de winterperiode bij een vijver, de doorstroom van het filter hoeft in deze periode van het jaar niet zo hoog te zijn als in de winter, wat aanzienlijk kan schelen in de stroomkosten.

Informatie welke de Blue Eco controller geeft:
  • Stroomverbruik (in Wattage)
  • Bedrijfsuren
  • Vermogen
  • Toerental

Blue Eco registreren

Wanneer de Blue Eco nieuw uit doos komt, zal deze niet hoger opgetoerd kunnen worden dan 1200 RPM. De Blue Eco pompen worden ter bescherming standaard afgesteld op dit toerental. De reden hiervan is dat de pomp op deze manier eerst rustig kan indraaien. Pas nadat de Blue Eco geregistreerd is zal de controller het toestaan om de pomp op zijn maximale toerental te laten functioneren.

De Blue Eco kan geregistreerd worden op de website van de fabrikant (www.blue-eco.nl). Hier is een registratieformulier terug te vinden waarop een aantal gegevens ingevuld dienen te worden. Dit gaat onder andere om NAW gegevens, aankooplocatie (dealer of winkel) en aankoopdatum. Buiten dit zullen er een aantal serienummers geregistreerd dienen te worden welke terug te vinden zijn in de controller. Hieronder volgt een korte handleiding over het uitlezen van de serienummers.

Uitlezen serienummers van de controller

  1. Schakel de controller in (er zal "0" op het scherm verschijnen)
  2. Druk op "MENU"
  3. Druk op "ENTER"
  4. Druk driemaal op het gele knopje met de pijl omhoog
  5. Vervolgens zal "SERIAL NUMBER1" verschijnen
  6. Druk eenmaal op het gele knopje met de pijl omhoog
  7. Vervolgens zal "SERIAL NUMBER2" verschijnen

Deze twee serienummers zullen ingevoerd dienen te worden op het registratieformulier van de fabrikant. Nadat alle gegevens compleet zijn ingevuld, en u uw eigen e-mail adres heeft ingevoerd, zal u een mail ontvangen met twee activatiecodes (RPM activatie code 1 en 2). Vervolgens kunnen deze twee activatiecodes ingevoerd worden in de controller. Let hierbij op dat de Blue Eco pomp absoluut niet mag draaien wanneer deze codes worden ingevoerd.

Invoeren activatiecode

  1. Schakel de controller in (er zal "0" op het scherm verschijnen)
  2. Druk op "MENU"
  3. Druk op "ENTER"
  4. Druk vijfmaal op het gele knopje met de pijl omhoog
  5. Vervolgens zal "ACTIVE CODE!"
  6. Voer RPM activatie code 1 in: Druk op 'SELECT", vervolgens is het nummer aan te passen met de gele knopjes (pijlen omhoog en omlaag)
  7. Door opnieuw op "SELECT" te drukken kan het tweede nummer ingevoerd worden. In totaal dienen de vier nummers ingevoerd te worden
  8. Druk op "ENTER"
  9. "ALERT EEPROM CHANGE" zal verschijnen, druk op "RESET" om te bevestigen
  10. Druk zesmaal op het gele knopje met de pijl omhoog
  11. Herhaal de stappen van RPM activatie code 1, gebruik echter de code van RPM activatie code 2

Na het volgen van deze handleiding kan de pomp gestart worden. Dit kan door op "RUN" te drukken. Nadat de pomp is gestart kan het toerental ingesteld worden door gebruik te maken van de gele knopjes met de pijlen omhoog en omlaag.

Blue Eco aansluiten

De beste methode om een Blue Eco pomp aan te sluiten is door gebruik te maken van flexibele koppelingen. Deze rubberen koppelingen vangen de trillingen welke de pomp produceert op, wat zorgt voor behoud van de pomp en leidingen. Tevens zijn er aan de onderzijde van de Blue Eco rubberen voetjes geplaatst, waardoor de pomp nu bijna geruisloos zal functioneren. Een bijkomend voordeel is dat deze flexibele koppelingen eenvoudig los te koppelen zijn, waardoor de pomp, mocht het nodig zijn, gemakkelijk verplaatst kan worden.

Aansluiting zuigzijde

Aan de zuigzijde dient een lijmring met binnendraad bevestigd te worden. Deze lijmring dient wel waterdicht gemaakt te worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van teflon tape (isolatie tape). Hierover kan vervolgens een flexibele rubberen koppeling bevestigd worden welke aan de hoofdleiding gevestigd wordt.

Aansluiting perszijde

Aan de perszijde kan direct gebruikt worden gemaakt van een flexibele rubberen koppeling.

De Blue Eco pomp dient ten allen tijden geïnstalleerd te worden onder waterniveau. De pomp is namelijk niet zelfaanzuigend. Hierbij mag de pomp zelf onder water staan, of in droogopstelling door middel van leidingen(onder waterniveau!).

Lees verder

© 2014 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 heerlijke cocktails met Malibu5 heerlijke cocktails met MalibuIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met Malibu. De recepten zijn allemaal erg verschillend en de…
Biografie: Shocking BlueShocking Blue is een Nederlandse rockgroep. In de jaren zestig en zeventig hebben ze veel hits gescoord. Met het nummer…
Half Moon Cay en the Great Blue Hole bij BelizeHalf Moon Cay en the Great Blue Hole bij BelizeVoor de kust van Belize ligt het eilandje Half Moon Cay, een onderzoekseilandje vlakbij de atol met de Great Blue Hole,…
Blue naevus: Blauwe moedervlek zonder symptomenBlue naevus: Blauwe moedervlek zonder symptomenBlue naevus (blue) is een blauwgekleurde moedervlek waarbij spilvormige moedervlekcellen zich diep in de lederhuid bevin…

Riet verwijderen uit je vijverRiet verwijderen uit je vijverHet staat natuurlijk wel heel mooi, riet in je vijver of sloot. Maar het riet wordt echter snel veel te veel. Ieder jaar…
De moestuin: Wortels en RadijsjesDe moestuin: Wortels en RadijsjesEen eigen moestuin hebben is tegenwoordig weer helemaal hip. En niet zonder reden. Veel groenten en fruit uit supermarkt…
Bronnen en referenties
  • http://www.blue-eco.nl/
  • http://www.aqua-forte.nl/aquaforte-producten/pompen/blue-eco-pompen.aspx
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.