Hoepelrok en hoepelroknarcis
Een hoepelrok is een bijzonder soort rok die alleen nog sporadisch in de bruidsmode voorkomt. Het is een zeer wijd uitstaand model rok. De hoepelrok heeft uiteraard niets van doen met een narcis maar een bepaald soort narcis heeft de vorm van een hoepelrok waarnaar de rok is vernoemd. En over narcissen: van de ongeveer 35 soorten narcissen is de hoepelroknarcis weliswaar minder bekend maar wel een bijzonder soort. Bekende andere soorten zijn de trompetnarcis, de kortkronige narcis en de grootkronige narcis.
Hoepelrok al uit de baroktijd
De grote omvang van de hoepelrok wordt verkregen door een constructie van een aantal hoepels waar de rok zijn naam aan dankt. De hoepelrok stamt uit de
baroktijd aan het einde van de zeventiende eeuw en bestond aanvankelijk uit een stalen constructie. Soms bestonden die constructies uit wel vijftien lagen die meer op vogelkooien leken. Dames die zo’n rok droegen konden daar onmogelijk mee gaan zitten totdat er uiteindelijk een soepeler model kwam waar met veel omzichtigheid toch op een stoel kon worden plaatsgenomen. In het begin was de hoepelrok alleen een kledingstuk van rijke dames en waren de jurken over de rok bont gekleurd en rijk versierd. Later droegen ook vrouwen uit de lagere klasse hoepelrokken van eenvoudiger uitvoering. Tegenwoordig komt de hoepelrok nog wel voor in de bruidsmode waarbij in de regel één tot drie hoepels worden gebruikt die in een petticoat worden verwerkt. Daar overheen komt uiteindelijk de jurk zodat de hoepelrok zelf niet meer zichtbaar is.
Narcis is een bolgewas en voorjaarsbol
Een narcis behoort tot de bolgewassen en is een voorjaarsbol die een koude rustperiode nodig heeft. Als ze de ruimte krijgen om te verwilderen vermeerderen ze vanzelf en komen er elk jaar meer bij. Narcissen komen voor in de
kleuren, geel, oranje, rood, roze en wit.
Over de hoepelroknarcis
De hoepelroknarcis komt van nature in het wild voor in Spanje, Portugal, Zuidwest–Frankrijk,
Marokko en Algerije. Hij groeit daar in struikgewassen, op rotsvelden en op bergweiden. Gecultiveerd kan hij ook in koudere streken worden gekweekt. Het is een bolgewas uit de narcisfamilie. De plant heeft twee tot zeven gespitste bladeren die donkergroen van kleur zijn. De bloemen van de plant kunnen tot 20 centimeter hoog worden. De bloeitijd is van maart tot mei. De hoepelroknarcis heeft zes bloemdekbladeren. De bijkroon van de bloem bestaat uit een vorm die op een hoepelrok lijkt.
In najaar in groepjes planten
De hoepelroknarcis past in de
tuin mooi tussen allerlei andere struiken en planten zonder opdringerig te worden. Bij bepaalde andere bolgewassen, zoals tuintulpen, lukt dat niet omdat die meteen de volle aandacht trekken. De plant is geschikt voor verwildering en meerjaren bloei en kan gekweekt worden in bloembakken, borders, rotstuinen en heidetuinen. Ze komen het best tot hun recht als ze in groepjes worden aangeplant. De beste planttijd is in het najaar van september tot november. De juiste plantdiepte is twee keer de hoogte van de bol, tien tot vijftien centimeter. De plant gedijt het best op een zonnige plek met hooguit lichte schaduw en in niet te vochtige en goed doorlatende grond.
Ook in een pot verkrijgbaar
De kleur van de plant kan variëren van crèmewit of lichtgeel naar citroen of goudgeel. Ook de hoogte van de plant kan variëren. De hoepelroknarcis wordt ook bloeiend in een pot verkocht waarvoor een prijs moet worden betaald die tien keer zoveel is als voor de bollen.
Lees verder