Wat is permacultuur

Permacultuur is een manier van tuinieren die ecologisch is en rekening houdt met de natuurlijke omgeving, en in harmonie is met die omgeving. Permacultuur zorgt dat je op een goede en logische manier het meeste uit je tuin en je moestuin kunt halen. In een permacultuur werk je met de natuur in plaats van met man en macht tegen te werken en een plan te trekken wat niet strookt met de omgeving. Permacultuur draait niet alleen om de planten die je in je tuin plant, maar ook om de dieren en insecten die je daarmee aantrekt, en die de planten kunnen helpen te groeien. Het draait om het systeem als geheel, en niet om de afzonderlijke planten en groenten die je plant.

Oorsprong van permacultuur

De term permacultuur werd voor het eerst geopperd in 1978 door Bill Mollison en David Holmgren in Australië. Het is een samentreksel van de woorden permanent en agricultuur. Maar in de praktijk werden veel van de principes uit de permacultuur al jaren beoefend over de hele wereld. Het werken met de natuur om zo te voorzien in de voedselbehoefte is iets wat al eeuwen gebeurt. Maar sinds de jaren 1930 werd er steeds meer over geschreven en onderzoek naar gedaan, en kreeg het uiteindelijk een eigen naam en subcultuur binnen de landbouw en hobbytuiniers. Het wordt vooral toegepast door kleinere tuiniers, en nog niet echt in grootschalige landbouw.

Wat is permacultuur nu precies

De belangrijkste aspecten van permacultuur zijn het werken met de natuur om zo de optimale omgeving te creëren waarin gewassen en dieren optimaal kunnen leven. Hierbij wordt goed gezorgd voor de grond, de gewassen, dieren die er leven, en ook voor de mensen die van het land moeten leven.
Permacultuur is een filosofie die aangeeft hoe je het beste jouw tuin of stuk grond kunt ontwerpen en indelen. Het is belangrijk dat alle verschillende elementen met elkaar samenwerken om zo een geheel te creëren wat beter is dan alle losse elementen op zichzelf. Door bepaalde groepen gewassen bij elkaar te planten creëer je natuurlijke bescherming tegen ongewenste tuinbewoners zoals bladluizen. Je kunt bomen en struiken op zo'n manier planten dat ze schaduw bieden aan andere planten. Sommige planten zorgen ervoor dat er veel water in de grond wordt vastgehouden, wat voordelig kan zijn voor omringende planten. Bepaalde planten trekken meer bijen aan, wat weer zorgt voor de bevruchting van andere planten.
Door op deze manier over de indeling van je tuin na te denken krijg je een veel efficiëntere tuin dan wanneer je lukraak een moestuin aanlegt en niet nadenkt over hoe je dat het best kan aanpakken. Dit betekent ook dat permacultuur zo min mogelijk mensen ingrijpen vereist. Zodra je tuin is aangelegd, is er alleen nog onderhoud nodig, maar dat is zo minimaal mogelijk, om zo de harmonie zo min mogelijk te verstoren. Een ander voordeel van permacultuur is dat de tuinen die volgens dit principe zijn ingedeeld er vaak prachtig uitzien.

Efficient gebruik van grondstofffen en voorraden

Bij permacultuur wordt zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt van alles wat voorhanden is. Water wordt zo efficiënt mogelijk opgevangen en verdeeld over de gewassen die dit nodig hebben. Bijvoorbeeld door het strategisch plaatsen van een vijver en/of een regenton. Ook zonlicht wordt optimaal benut door de planten die het nodig hebben in de volle zon te zetten, en door op die manier schaduw te creëren voor planten die liever wat minder zon krijgen. Ook tuinafval wordt zoveel mogelijk hergebruikt en teruggestort in de kringloop, bijvoorbeeld in de vorm van compost. Het is daarbij belangrijk om zo min mogelijk afval te creëren door alles wat gebruikt kan worden ook daadwerkelijk te gebruiken voor voedsel of andere doeleinden.

Niet ploegen

Een belangrijk aspect van permacultuur is dat de grond niet wordt omgeploegd omdat dit de natuurlijke staat teveel verstoort, en het volgens de permacultuur ook niet nodig is. In plaats daarvan wordt de grond bedekt met mulch. Dit is een mengsel van compost, hooi, houtsnippers, stro, karton of ander materiaal wat lokaal voorhanden is. Deze bodembedekking zorgt voor de nodige voedingsstoffen, en geeft een laag van bescherming voor jongere planten tegen vorst en tegen vraat door dieren. Ook gaat het onkruid tegen, omdat dit geen kans krijgt om door te schieten. De planten die je wel wilt laten groeien omring je met de bodembedekking, maar bedek je niet helemaal.

Dieren

Je kunt bij het ontwerpen van je permacultuur tuin ook rekening houden met huisdieren zoals bijvoorbeeld kippen, varkens, geiten, schapen of andere dieren. Je kunt hen voeren met planten en resten uit de tuin, en je kunt hun uitwerpselen weer gebruiken om de grond te bemesten. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld de kippen los te laten lopen of om hun hok op een strategische plaats in de tuin te plaatsen. Je kunt grotere dieren gecontroleerd laten grazen in een permacultuur, maar hier moet wel over na gedacht worden. Als dit op een goede manier gebeurt komt het de tuin ten goede, maar overbegrazing kan een permacultuur juist verwoesten.
© 2014 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eetbare tuin zonder gif: permacultuurEen eetbare tuin zonder gif: permacultuurPerma-wat? Permacultuur! Een manier van tuinieren of verbouwen die nog niet zo breed bekend is, maar snel aan bekendheid…
Door het Taoïsme in perfecte harmonieWat is de oorsprong van het Taoïsme? Wat zijn de kenmerken ervan en waar zijn de geschriften van Tao terug te vinden?
Tuinieren: Goed voor de mentale en fysieke gezondheidTuinieren: Goed voor de mentale en fysieke gezondheidTuinieren is uitstekend voor de mentale en fysieke gezondheid. Dit blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken die…
De kenmerken van biologische landbouwDe kenmerken van biologische landbouwBiologisch voedsel lijkt steeds populairder te worden. Supermarkten hebben een steeds groter assortiment "groene" produc…

Hoepelrok en hoepelroknarcisHoepelrok en hoepelroknarcisEen hoepelrok is een bijzonder soort rok die alleen nog sporadisch in de bruidsmode voorkomt. Het is een zeer wijd uitst…
Maak je tuin leuker met een tuinposterMaak je tuin leuker met een tuinposterIs je tuin misschien wat aan de saaie kant? Daar kun je gelukkig vrij gemakkelijk wat aan doen. Met wat extra kleur of e…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.