Bloembollen voor in de halfschaduw of schaduw

Bloembollen voor in de halfschaduw of schaduw Tussen het grote aanbod van bloembollen, zitten ook veel soorten die heel goed aangeplant kunnen worden in de halfschaduw of zelfs in de schaduw. Een mooie plek in de schaduw-border, onder blad houdende heesters of struiken. Allemaal prima plaatsen voor bloembollen die geschikt zijn voor de halfschaduw of schaduw. Kijk daarbij eens verder dan het gangbare assortiment en kies iets nieuws. Veel van de bloembollen die op een schaduwrijke plek goed gedijen, zijn heel geschikt voor verwildering. Zo heb je, zonder daar zelf iets voor te hoeven doen, na verloop van jaren een hele grote groep van één en hetzelfde bolgewas staan.

Bloembollen kunnen ook in de schaduw

Ook voor de schaduw-border of onder wintergroene struiken kunnen bloembollen worden aangeplant. Hoewel de meeste bollen graag een zonnige standplaats hebben, is er toch zeker ook een indrukwekkende lijst met bloembollen voor de (diepe) schaduw. Indrukwekkend, misschien dan niet door het grote aantal, maar zeker wel door de bijzondere kenmerken en verschijningsvormen van de bolgewassen. Om bloembollen goed tot zijn recht te laten komen is het aan te raden om ze te combineren met vaste planten. Veel bloembollen hebben weinig of geen blad van betekenis. Door ze te combineren met mooie bladplanten, kunnen spectaculaire combinaties worden gemaakt. Combinaties waardoor beide plantsoorten elkaar versterken. Door de bloembollen juist niet als solitair aan te planten, maar bewust te combineren met andere vaste planten, ontstaat een veel natuurlijker geheel.

Arisaema (Cobralelie)

Arisaema of Cobralelie is een niet zo heel bekend knolgewas. Dat is eigenlijk wel jammer, want het is een prachtige plant die eigenlijk een plek in elke tuin verdient. Arisaema is de aanschaf meer dan waard, vanwege zijn prachtige bloemvorm en bloemkleur. De plant vertoont hierin een grote variatie en mede hierdoor is de Cobralelie zo in trek bij plantenverzamelaars. Ook de stengels maken de plant, met hun mooie en verschillende vlekkenpatronen, erg aantrekkelijk. Overigens is de Nederlandse naam Cobralelie erg verwarrend. De Arisaema vertoont weinig tot geen kenmerken van een lelie. Wel kun je zeggen dat de bloemvorm iets weg heeft van een Aronskelk. De Cobralelie is erg blij met een plek in de halfschaduw, waar het, zeker inde winter, niet te vochtig is.
  • Standplaats: halfschaduw
  • Hoogte: 30-60 cm.
  • Bloeiperiode: mei-juni

Anemone nemorosa (Bosanemoon)

Anemone nemorosa of Bosanemoon is een heel bekend bolgewas. Het wordt ook veel toegepast in bosgebieden en in de bossen die bij (oude) landgoederen behoren. Hier zijn ze in de loop der jaren vaak al uitgegroeid tot grote groepen, waardoor in de bloeiperiode dan ook een zeer indrukwekkend beeld ontstaat. De prachtige, vrij helder wit bloeiende, bollen geven de suggestie dat er nog vlakken sneeuw in de bossen aanwezig zijn. Naast op openbare plekken is de Anemone nemorosa ook een zeer geliefd bolgewas voor in de particuliere tuin. Het wordt dan ook ruim aangeboden in de tuincentra. De verwildering van de Bosanemoon wordt mede door de mieren "veroorzaakt". De ijverige mieren zorgen voor de verspreiding van de zaden door er met de dopvruchten van de anemoon vandoor te gaan.
  • Standplaats: halfschaduw
  • Hoogte: 15 cm.
  • Bloeiperiode: maart-april

Camassia (Prairielelie)

Camassia of Prairielelie doet het goed op een standplaats in de zon, maar ook de (half)schaduw wordt goed verdragen. Wat wel heel belangrijk is, is de vochtigheid van de grond. Een vochtige tot zelfs natte grond wordt zéér gewaardeerd door dit bolgewas.
Het gaat hier om een zeer bijzonder bolgewas, met een prachtige lange aarvormige bloeiwijze. De bloemen van de Camassia bloeien uitzonderlijk lang, soms wel tot negen weken! Dit maakt de Prairielelie extra interessant om aan te planten in de tuin.
Enkele veel aangeboden soorten zijn Camassia leichtlinii "Alba" (wit) en Camassia leichtlinii "Caerulea" (blauw). Wie eenmaal een paar bollen van de Camassia in zijn tuin heeft geplant, zal de groep elk jaar groter zien worden. Het zijn dus hele geschikte bloembollen voor verwildering.
  • Standplaats: volle zon tot halfschaduw
  • Hoogte: 60-700 cm.
  • Bloeiperiode: mei-juni

Chionodoxa (Sneeuwroem)

Chionodoxa of Sneeuwroem is een vroeg bloeiende bloembol. Het is een sterk bolgewas (oorspronkelijk afkomstig uit de bergen), vraagt geen speciaal onderhoud en zal elk jaar in steeds grotere aantallen boven de grond verschijnen. Kortom de Sneeuwroem leent zich makkelijk voor verwildering. En de wijze waarop deze verwildering plaats vindt is heel bijzonder. Na de bloei ontwikkelen de zaden zich en aan elk zaadje zit een "mierenbroodje". Dit "mierenbroodje" dankt zijn naam aan het feit dat mieren massaal afkomen op dit zoete aanhangsel van het Sneeuwroem-zaad. De mieren gaan er met de lekkernij vandoor en peuzelen elders het zoete broodje op. Het bitter smakende zaadje eten ze niet, maar dat heeft inmiddels een mooi plekje gevonden om weer uit te groeien tot een prachtige Chionodoxa! De bloemen van de Sneeuwroem zijn maar klein, maar het zijn er wel veel. En door de prachtige, vaak hele felle kleuren, vallen ze heel goed op in de nog kale tuin. Chionodoxa forbesii en Chionodoxa "Pink Giant" zijn twee veel voorkomende en goed verkrijgbare soorten.
  • Standplaats: halfschaduw
  • Hoogte: 10 cm.
  • Bloeiperiode: maart-april

Eranthis (Winterakoniet)

Eranthis of Winterakoniet is een hele vroege bloeier. Winterakoniet is erg klein, maar door de felle gele kleur is het toch een opvallend aanwezige bloembol. Zeker zo vroeg in het jaar, als de meeste planten nog in diepe rust zijn, is het een aanwinst voor de tuin. Eranthis is zeer gemakkelijk in onderhoud, je hoeft er verder geen extra aandacht aan te besteden. Na de bloei sterven de bladeren al snel weer af, maar niet voordat er zaad is gevormd. Want de Winterakoniet vormt gemakkelijk zaad en verspreid dit naar hartenlust. M.a.w. de enkele aangeplante bollen vormen na jaren al vroeg in het jaar een prachtig geel tapijt. In een milde winter zal Eranthis al in januari van zich laten zien, zeker op plaatsen waar ze al wat langer staat.
  • Standplaats: halfschaduw
  • Hoogte: 10 cm.
  • Bloeiperiode: februari-maart

Fritillaria (Kievitsbloem)

Fritillaria of Kievitsbloem komt in Nederland nog sporadisch in het wild voor. Vooral de wilde witte kievitsbloem treffen we nog in het wild aan. De laatste soorten zijn te vinden in de Oosterland-polder bij Haren. Het probleem is echter dat de soorten veel te droog staan. Daar waar de polder vroeger nog wel eens onder water kwam te staan, is dat nu niet meer het geval. De te droge omstandigheden kunnen wel eens het einde betekenen van de wilde Kievitsbloem. Ook in de particuliere tuin vraagt de Fritillaria een niet te droge standplaats. Vochtige (half-)schaduw is ideaal voor dit prachtige bolgewas. Op de juiste plek zal hij jaar na jaar bloemen en zullen er ook steeds iets meer exemplaren verschijnen.
  • Standplaats: halfschaduw
  • Hoogte: 20 cm.
  • Bloeiperiode: april-mei

Trillium (Boslelie)

Trillium of Boslelie is een echte bosplant. Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika maar ook in ons land gedijt hij prima. Het is wel een langzame groeier, maar op de juiste grond zal hij het prima doen. De ideale omstandigheden voor Trillium zijn humusrijke grond en een plek in de schaduw. Onder de juiste omstandigheden zal de Boslelie zich ook wel uitzaaien, maar deze zaailingen bloeien pas "op latere leeftijd". Vaak duurt het wel een jaar of vijf voordat Trillium voor het eerst in bloei staat. Omdat het even duurt voordat de Boslelie aanslaat moet je wel geduld hebben en de plek waar hij is aangeplant ook vooral met rust laten. Het beste is het om de plek eventueel enigszins te markeren. Het grootste gedeelte van het jaar is de plant immers niet aanwezig, en voor je het weet staat er al een spa in de grond om op die plaats iets anders aan te planten.
  • Standplaats: schaduw
  • Hoogte: 30 cm.
  • Bloeiperiode: april-mei
© 2014 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorjaarsbloeiende bloembollenVoorjaarsbloeiende bloembollenAls de temperatuur weer wat hoger wordt en de zon gaat weer lekker schijnen, dan gaat het bij velen kriebelen. Gelijk on…
Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Heerlijk is dat toch dat we zelf het voorjaar in huis kunnen halen. Blauwe druifjes, narcissen of tulpen. Allemaal worde…
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Etagebeplanting; bloembollen in potEtagebeplanting; bloembollen in potEtagebeplanting is de ideale manier om een pot te vullen met bloembollen. Tuinieren is vooruit denken. Als we in het voo…

Opvallende bladplanten voor in de schaduwOpvallende bladplanten voor in de schaduwTuinieren in de schaduw vraagt extra aandacht. Bijna elke tuin heeft wel een hoek waar de zon nauwelijks of helemaal nie…
Regenton - over duigen en designRegenton - over duigen en designZe zijn er in soorten en maten, van hout met duigen, keramiek tot kunststof en designtonnen. Een ding hebben ze gemeen:…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.