Hoe en wanneer tuinmeubelen en loungesets reinigen

Hoe en wanneer tuinmeubelen en loungesets reinigen Tuinmeubelen van hout, kunststof, Wicker of textyleen, hebben allemaal een eigen vorm van onderhoud nodig. En hierbij geldt dat regelmatig onderhoud de levensduur van een tuinset aanzienlijk zal verlengen. Bovendien behouden de tuinmeubels langer een mooie nieuwe uitstraling. Bij regelmatig onderhoud, kan je volstaan met een sopje van groene zeep. Hardnekkig vuil vraagt om een grondigere aanpak. Denk daarbij aan ontgrijzer voor je houten tuinstoelen, tuinmeubelreinigers voor hardnekkig vervuilde kunststof stoelen en beschermende tuinmeubelolie om de houten meubels weer langdurig te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Hoe en wanneer tuinmeubelen en loungesets schoonmaken

Het beste tijdstip om de meubels in de tuin een grondige reinigingsbeurt te geven is in het (vroege) voorjaar. Het is in ieder geval lekker om het nieuwe seizoen met een schone tuinset in te gaan, maar aan het einde van de winter zijn de meubels ook echt vies geworden. Het schoonmaken is dan ook echt nodig. Afhankelijk van het materiaal (hout, kunststof of wicker) moet de bijbehorende schoonmaakmethode gekozen worden. De meeste tuinmeubelen kunnen het hele jaar buiten blijven staan. Wie er toch voor kiest om de meubels binnen te zetten, doet er verstandig aan om een mooie herfstdag te kiezen om de meubels schoon te maken. Als alles vervolgens goed droog is, dan kan het schoon binnen gezet worden.

Houten tuinstoelen reinigen

Houten tuinmeubelen schoonmaken

Houten tuinmeubelen hebben elk jaar onderhoud nodig. Omdat ze het hele jaar buiten staan en zo dus bloot worden gesteld aan weer en wind, zie je de tand des tijds er overheen gaan. Houten tuinmeubelen, die niet in de olie worden gezet, krijgen na verloop van tijd een mooie mat grijze kleur. Maar er kunnen, op de wat zwakkere plekken in het hout, schimmelvlekken ontstaan. Deze schimmelvlekken zijn zwart van kleur en moeten, voor een langere levensduur van de meubels, direct behandeld worden. Een optimaal resultaat zal bereikt worden als onderhoud twee keer per jaar wordt uitgevoerd. Zo blijven de houten tuinmeubelen er als nieuw uit zien en heb je jarenlang plezier van je tuinset. Daar waar de een juist helemaal blij is met een mooi vergrijsde houten tuinmeubel-set, vindt de ander dit weer helemaal niet mooi. Bij de tuincentra of in de bouwmarkt zijn speciale middelen te koop om de meubelen te ontgrijzen. Een bijzondere en speciale behandeling, waarna de meubelen weer helemaal als nieuw zijn!

Houten tuinmeubelen reinigen met hogedrukreiniger

Wees voorzichtig met het gebruik van de hogedrukreiniger bij het reinigen van de houten tuinmeubelen. Op het hout van de meubelen zit een natuurlijke waslaag, die door de harde straal van de hogedrukreiniger beschadigd c.q. verwijderd zal worden. Dit geldt vooral voor nieuwe meubelen. Na verloop van jaren verdwijnt de waslaag, waardoor het voor oude houten tuinmeubelen geen probleem is als je deze te lijf gaat met de hogedrukspuit.

Houten tuinmeubelen reinigen met een borstel

De meest vriendelijke manier om het tuinmeubilair te reinigen is het gebruik van een zachte borstel en een sopje van zachte (groene-) zeep. Met de borstel kunnen alle hoeken worden bereikt en wordt het hout niet beschadigd. Eventueel kan ook speciale, vaak in de bouwmarkt of tuincentra verkrijgbare, tuinmeubelreiniger gebruikt worden. Doe dit werkje op een mooie zonnige dag en laat de meubels na het reinigen goed drogen. Alleen bij oude verweerde tuinmeubelen kan men met een harde borstel aan de slag gaan. Vaak is dit ook nodig, omdat met een zachte borstel de vervuiling (vaak gaat het hier om een hardnekkige groene aanslag) niet weg te krijgen is.

Houten tuinmeubelen in de olie zetten

Na het reinigen en als de meubels goed gedroogd zijn, kunnen ze eventueel in de olie gezet worden. Er zijn transparante/witte soorten tuinmeubelolie in de handel. Hiermee behoudt het hout de grijze uitstraling, maar is wel een extra beschermlaag voor het hout aangebracht. De tuinmeubelen kunnen ook voorzien worden van een mooie kleur. Voor lastig bereikbare plaatsen, is tuinmeubelolie ook in sprayvorm verkrijgbaar. Maar met een kleine kwast kom je ook al snel in alle hoekjes.

Kunststof tuinstoelen reinigen

Kunststof tuinmeubelen ook gevoelig voor vervuiling

Ook de kunststof tuinmeubelen vragen om het nodige onderhoud. Bij de donkere kleuren, zoals zwart en groen, valt het vaak niet direct op dat de meubels vies zijn. Vooral bij de witte kunststof tuinmeubelen is de vervuiling goed te zien. Het vaak gladde kunststof geeft al snel de indruk dat het vuil zich hier niet aan zal hechten. En het vuil dat op de stoelen en tafels komt is toch bij de eerstvolgende regenbui weer verdwenen? Niets is minder waar. Ook deze ogenschijnlijk gladde kunststof wordt vies en allerlei vuil, dat in groten getale in de lucht aanwezig is, hecht zich gemakkelijk aan de meubelen. Bovendien wordt het kunststof aangetast door UV-straling. Hierdoor wordt de bovenlaag van het plastic extra gevoelig voor vervuiling.

Kunststof tuinmeubelen schoonmaken

Het beste resultaat wordt bereikt om de meubelen vanaf de aanschaf regelmatig schoon te maken en in de wintermaanden op te bergen. Regelmatig schoonmaken voorkomt dat het vuil te veel in het kunststof kan trekken. Maak de meubels eerst goed schoon met alleen water. Gebruik daarbij een zachte borstel of een doek. Als al het zogenaamde losse vuil zo is verwijderd, dan kan eventueel nog een keer extra schoongemaakt worden met een sopje van groene zeep. Je kunt de kunststof tuinmeubelen ook reinigen met speciale tuinmeubelreiniger. Voor wie deze middelen toch in de berging of garage heeft staan: ook met een autopoetsmiddel of caravanreiniger bereik je hele goede resultaten.

Tuinstoelen van Wicker reinigen

Lounge-set van Wicker en Textyleen schoonmaken

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
De tuinmeubelen en lounge-sets van Wicker of Textyleen zijn erg populair. Deze populariteit heeft in de eerste plaats te maken met de algemene uitstraling en de vaak trendy uitvoering ervan. Maar ook de geringe mate van onderhoud heeft een groot aandeel in het succes van deze tuinmeubelen. Met gering onderhoud kan je jaren genieten van deze prachtige meubels. Bovendien kunnen ze ook nog eens het hele jaar buiten blijven staan. Ook hier is de beste manier van reinigen de zachte borstel met een sopje van groene zeep. Doe dit met enige regelmaat, zodat het vuil zich niet te veel gaat hechten. Is er toch sprake van een hardnekkige vervuiling, dan kan een zogenaamde krachtreiniger gebruikt worden.
© 2014 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinmeubelen: van houten bank tot Hartman wicker loungesetTuinmeubelen: van houten bank tot Hartman wicker loungesetHet belangrijkste verschil tussen tuinmeubelen en meubelen voor in huis is dat tuinmeubelen tegen weer en wind moeten ku…
Kunststof tuinmeubelen, hoe houd je ze mooi?Kunststof tuinmeubelen, hoe houd je ze mooi?Kunststof tuinmeubelen zijn de laatste jaren in populariteit gedaald maar nog steeds te vinden in vele tuinen. De meeste…
Gerecycled plastic; duurzaam en milieuvriendelijk tuinhoutGerecycled plastic; duurzaam en milieuvriendelijk tuinhoutGerecycled plastic of duurzaam kunststof zijn milieuvriendelijke basismaterialen voor tuinschermen, tuinmeubelen, vlonde…
Een nieuwe tuinset kopen, maar welke?Een nieuwe tuinset kopen, maar welke?In de tuin zitten is het prettigst als je een goede tuinset of loungeset hebt. Er zijn veel verschillende soorten tuinse…

Jungletuin ook goed mogelijk in ons klimaatJungletuin ook goed mogelijk in ons klimaatEen jungletuin in Nederland? Jazeker, ook in ons klimaat is het goed mogelijk om een echte jungletuin te realiseren. Wie…
Satureja of Bonenkruid: teelt en gebruikSatureja of Bonenkruid: teelt en gebruikBonenkruid of Satureja is er als eenjarige- en als meerjarige tuinplant. Beide soorten zijn eenvoudig zelf te zaaien op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MIH83, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.