Jungletuin ook goed mogelijk in ons klimaat
Een jungletuin in Nederland? Jazeker, ook in ons klimaat is het goed mogelijk om een echte jungletuin te realiseren. Wie op zoek gaat naar de juiste beplanting zal al snel ontdekken dat een goede combinatie van winterharde planten al snel de suggestie van een jungletuin kan oproepen. Als deze zogenaamde alledaagse beplanting dan ook nog aangevuld wordt met een aantal opvallende exotisch planten dan is het plaatje al snel compleet. Grote planten als bamboe of sierbanaan geven elke tuin al snel een tropische sfeer. Aangevuld met de juiste onder-beplanting creëer je met gemak een groene oase.
Wat is een jungletuin?
Jungletuin /
Bron: Saponifier, PixabayEen jungletuin roept direct beelden op van een oerwoud vol met planten. Vol met veel verschillende planten. Vol met vooral grote planten. Vol met bijzondere variatie in bladvormen. Vol met bloeiende planten in vaak felle kleuren. En dit zijn bij elkaar ook gelijk de kenmerken van een jungletuin. Ook opvallend voor de jungletuin is het contrast tussen die grote beplanting en de veel kleinere, maar zeker ook beeldbepalende, onder beplanting. Een onder beplanting die automatisch bestaat uit planten die goed gedijen in de schaduw. In de jungletuin staan ze vooral onder de vaak grote bladeren van de hoge planten. Kronkelende paden zouden de beleving helemaal afmaken. Maar daar moet je dan wel de ruimte voor hebben.
Een jungletuin in Nederland is mogelijk
Ook in ons klimaat is het goed mogelijk om een jungletuin aan te leggen. Uiteraard wordt het geen tuin met alleen maar tropische planten. Veel tropische planten kunnen tegen een beetje vorst, maar een echte strenge winter wordt vaak toch wel moeilijk om te overleven. Dan vragen deze planten om een goede bescherming. Om zo min mogelijk planten in de winter te moeten afdekken, is het zaak om veel klimaatbestendige beplanting te kiezen. En dat kan heel goed. Er zijn veel "gewone" planten, planten die veel toegepast worden in de reguliere tuin, die toch een junglegevoel op kunnen roepen. Dit zit hem dan in de bladvorm, bladgrootte of in de bijzondere vorm van de bloemen en/of de felle bloemkleuren.
Beplantingsplan voor een jungletuin
Fatsia japonica /
Bron: Dassel, PixabayEen beplantingsplan voor de jungletuin is, net als bij elke tuin, deels afhankelijk van de ligging. Het is wel ideaal als de meeste planten zoveel mogelijk zon kunnen vangen. Het jungle-effect kan al snel bereikt worden. Door te kiezen voor een paar grote opvallende exoten wordt al snel de juiste sfeer gerealiseerd. Kies exoten met opvallende grote bladeren. Maak ook plaats voor wat klimplanten langs stalen draden. Dit doet dan denken aan een liaan, een echte oerwoud plant. Veel verschillende planten, wisselende bladvormen en geen grote groepen van één en dezelfde soort, dat maakt je tuin tot een echte jungletuin.
Kwetsbare planten goed beschermen tegen vorst
De echte exoten in de jungletuin moeten bij een langere vorstperiode beschermd worden. Breng de nodige bescherming op tijd aan en doe dit zoveel mogelijk met natuurlijke materialen. Hooi, stro of jute kan het beste royaal om de kwetsbare delen van de plant aangebracht worden en zorgt dan voor de gewenste bescherming. Eventueel kan ook gewerkt worden met vliesdoek of speciaal daarvoor in de handel verkrijgbare kant-en-klare beschermhoezen. Het scheelt overigens al veel als de meest kwetsbare planten op beschutte plekken in de tuin worden geplant. Niet op het oosten, maar tegen een warme zuidmuur bijvoorbeeld.
Exoten geschikt voor een jungletuin
Canna "Wyoming" (Bloemriet)
Canna "Wyoming of bloemriet is een indrukwekkend knolgewas, dat elk seizoen weer in een zeer rap tempo een enorme hoogte zal bereiken. Hij doet, door de vorm en de omvang van de enorme bladeren, wel een beetje denken aan de bananenplant. De bladeren zijn bruinrood en combineren mooi met de felle oranje bloemen.
Choisya ternata "Sundance"
Choisya ternata "Sundance" is een mooie heester die uiteindelijk een hoogte van wel drie meter kan bereiken. Hij bloeit in de maanden mei/juni en is dan bedekt met kleine trosjes witte bloemen. Deze struik vraagt om een doorlatende, voedzame en kalkrijke grond.
Fatsia japonica (Vingerplant)
Fatsia japonica of vingerplant is een bekende kamerplant, die ook steeds vaker in de tuin opduikt. Hij is, zeker na verloop van jaren, goed bestand tegen het Nederlandse klimaat. De grote vinger-vormige bladeren maken hem heel geschikt voor de jungletuin.
Siergember geschikt voor de jungle-tuin /
Bron: Tpsdave, Pixabay Hedychium densiflorum (Siergember)
Hedychium of siergember heeft grote bladeren en de mooie felle oranje bloemen steken daar net bovenuit. Mooie soorten zijn Hedychium densiflorum "Dixter" en Hedychium densiflorum "Tara".
Musella lasiocarpa (Sierbanaan)
Een echte exotische plant, waarvan alleen de aanblik van het prachtige grote blad je al in een echte jungle doet wanen. In strenge winters zal hij bovengronds afsterven, maar in het voorjaar loopt hij vervolgens weer gewoon uit.
Nandina domestica (Hemelse Bamboe)
Nandina domestica of hemelse bamboe heeft niets met bamboe te maken, maar is wel een aanwinst voor de jungletuin. Het is een wintergroene plant, die in de winter getooid is met prachtige helder rode bessen.
Phormium tenax "Purpureum" (Nieuw-Zeelands vlas)
Een opvallende breed uitgroeiende bladplant. Alle lancetvormige bladeren ontspruiten uit één punt en vallen mooi rondom naar buiten. De bladeren zijn rood-paars van kleur.
Overige planten geschikt voor een jungletuin
Fargesia nitida (Bamboe)
Fargesia of bamboe is een betrouwbare niet woekerende bamboesoort. Deze kan daarom goed in de volle grond aangeplant worden. Elke bamboe-soort geeft de tuin een goed jungle-effect. Maar als je voor een andere soort kiest, is het wel aan te raden om deze in een kuip te planten en vervolgens met kuip en al in te graven. Ook kan je werken met een zogenaamde Rhizoom begrenzer. Dit is speciaal materiaal, dat om de wortelkluit van de bamboe aangebracht wordt, om te voorkomen dat de wortels overal heen kunnen en bezit nemen van de hele tuin.
Hemerocallis "Lynn Hall" (Daglelie)
Hemerocallis heeft veel weg van een exotische plant /
Bron: Hans, PixabayDe Hemerocallis of daglelie past vanwege de bloeiwijze én de vorm van het blad goed in een jungletuin. Het is een vaste plant voor in de zon of halfschaduw. Zoals de naam al doet vermoeden, bloeien de bloemen slechts één dag. Maar door de grote hoeveelheid bloemknoppen, die zich op slechts één steel bevinden, is de plant van juli tot augustus overdekt met mooie klokvormige bloemen.
Hosta (Funkia)
Plaats ook een aantal hosta's in de jungletuin. Hosta's zijn er in talloze soorten en maten. Kies voor een mooi effect een exemplaar met grote bladeren. Voeg op andere plaatsen de wat kleinere hosta-soorten toe. Hosta's vormen in deze groene oase een mooie combinatie met varens.
Liriope muscari (Leliegras)
Liriope muscari of leliegras is een laagblijvend wintergroen op gras lijkende plant. Het kan goed tegen een schaduwrijke standplaats en is daarom zeer geschikt als onder beplanting in de jungletuin. Pas laat in het seizoen, eind augustus of begin september, verschijnen de op blauwe druifjes lijkende bloemen.
Parthenocissus (Wilde Wingerd)
Parthenocissus is een snelle, zichzelf hechtende klimmer. In het voorjaar zijn de bladeren mooi frisgroen van kleur en in het najaar vindt er een spectaculaire verkleuring naar fel rood plaats. De wilde wingerd is geschikt als klimmer tegen een lelijke kale muur, maar in de jungletuin kan hij ook gebruikt worden als liaan door hem te laten klimmen langs staaldraad.
Polystichum (Naaldvaren)
Polystichum of naaldvaren is een prachtige varen soort. Het hele fijne, kant-achtige blad is wintergroen. Hierdoor is de aanplant van één of meerdere naaldvarens een verrijking voor de tuin. Eigenlijk zijn alle soorten varens geschikt om een jungle-effect te bereiken.
Wisteria sinensis (Blauwe regen)
Een krachtige groeier met een mooie eigenlijk wel exotische bloeiwijze. Dat maakt de blauwe regen geschikt voor een jungletuin. Als de plant dan na de bloei ook nog eens prachtige lange peulen aanmaakt, dan is het plaatje helemaal compleet.