Je eigen groentetuin als bijverdienste

Je eigen groentetuin als bijverdienste Een mooie groentetuin heeft vele voordelen. Maar wie had gedacht dat je ook geld kan verdienen met je groentetuin? Toch zijn er een aantal interessante manieren om bijvoorbeeld je moestuin in te zetten voor leuke bijverdiensten. Wat kan er nu fijner zijn voor een natuur- en tuinliefhebber dan geld verdienen met zijn geliefde tuin. Hobby en bijbaan in één zogezegd. Een goed idee, nietwaar? Er zijn talloze hobbytuinders die daarmee een aardig inkomen verdienen. Maar hoe werkt dat precies?

Geld verdienen met je eigen groentetuin

Het telen van verschillende groenten- en fruitsoorten is natuurlijk een typische en voor de hand liggende methode om met de eigen tuin wat geld bij te verdienen. Maar even snel als men gewoonlijk op dit idee komt, verwerpt men die gedachte ook weer vaak. Doorslaggevend voor die twijfel zijn meerdere factoren:
  • "Kan je daar heus geld mee verdienen?"
  • "Wie is er nu uitgerekend in mijn oogst geïnteresseerd?"
  • "Het zal wel niet zo veel zijn wat ik ermee verdienen kan."
  • "Is het wel de moeite waard?"

Groentetuin niet de eerste hobby die uitgroeit tot serieuze bijverdienste

Oké, een hobby moet hobby blijven. Je moet geen handel als professionele tuinder nastreven. Maar het gevoel wat geld te verdienen met je eigen hobby, ook al is dat in het begin maar weinig, is gewoon onbeschrijfelijk! Alleen al om deze reden is dat het proberen waard. En je zal heus niet de enige zijn waarbij een kleine hobby zich heeft ontwikkeld tot een zeer lucratieve bijverdienste.

Afnemers verse groenten genoeg

Is er überhaupt iemand die geen verse groenten en fruit wil hebben? En dan ook nog uit jouw eigen tuin? Afnemers voor je oogst vinden, is kinderspel. Dan kun je ook nog winst erop maken door een prijs per kilo te vragen. Per slot van rekening is dat absoluut gerechtvaardigd vanwege al het werk dat je in je tuin hebt gestoken. De klant heeft ook twee grote voordelen:
  • op de eerste plaats krijgt hij vruchten die gegroeid zijn zonder chemicaliën en op gezonde grond;
  • en op de tweede plaats bespaart hij zich de gang naar de wekelijkse markt met vaak te dure prijzen.

Bijverdienste met eigen zadenshop

Met zoveel planten heb je natuurlijk ook een veelvoud aan zaden in je groente tuin, die je jaarlijks kan oogsten. Als je bedenkt dat één plant wel honderden zaden kan opleveren, heeft men een overvloed, die men ook graag mag delen. Per slot van rekening is elke tuinier trots als hij zijn meest prachtige planten door kan geven. Er zijn tuinders die zelfs kunnen leven van de opbrengst van hun eigen zaden. Geen wonder, als je bedenkt dat je voor een pakje zaden al gauw 2 euro of meer kan vragen.

Probeer je te onderscheiden met je zaadgoed

  • belangrijk is op de eerste plaats dat je zaden voldoende kiemkracht bezitten;
  • ook is een portie eigen initiatief nodig, zodat je je zaden ‘schoon’ verkopen kunt; Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van panty's over de bloesem zodat het niet tot ‘vreemdbestuiving’ komt;
  • bied biologisch zaadgoed aan: dat is zaadgoed dat geen schimmelwerende middelen bevat, ook schoonmaakmiddelen of kiemremmende middelen zijn in dit verband uit den boze;
  • en voor historische en ongewone zaadsoorten is er altijd belangstelling.
Natuurlijk biedt het internet het perfecte platform voor deze markt. Maar geen paniek, tegenwoordig kan je een eigen internetpagina maken zonder gestudeerd te hebben.

Planten kweken voor anderen

Er zijn genoeg mensen die hun planten liever kopen dan zelf kweken. Sommigen hebben simpelweg niet de ruimte en tijd om dit zelf doen. Doe jij het daarom voor hen en laat je ervoor betalen.

Een plantenkas is wenselijk

Voor het kweken van planten moet je een eigenlijk een plantenkas hebben. Dan ben je er zeker van dat je planten snel en beschut groeien. Maar let op! Planten in een kas hebben meer aandacht nodig dan in de tuin. Regelmatig water geven en ventileren is een absolute must om ziekten, plagen of uitdroging te voorkomen. Maar met een passend aanbod kan je ook andere mensen helpen om met hun eigen groentetuin een paradijsje voor eigen gebruik te creëren.

Stadstuinieren, ook wel ‘Urban Farming’ wint aan betekenis

Een trend die erg veel opgeld doet, is het fenomeen ‘Urban Farming’, in goed Nederlands ‘stadstuinieren’. Een klein stukje grond kan immers veel winst opleveren als je die op een effectieve manier bewerkt. Een aanrader in dit verband is het boek 'The Urban Farmer' van Curtis Stone. Het is een absolute must voor elke hobbytuinder die niet van het stadse leven wil scheiden. Stone cultiveert gehuurde tuinen in zijn geboortestad in Canada en verbouwt er snelgroeiende plantensoorten. Met een totale oppervlakte van nog geen 1500 vierkante meter, maakt hij een jaarlijkse winst van pakweg 75.000 Canadese dollar. Dat komt overeen met meer dan 51.000 euro (omgerekend tegen de koers van september 2017), ofwel 4250 euro per maand! Curtis Stone verkoopt zijn waren aan omliggende restaurants en op weekmarkten.

Altijd verse groenten

De grootste voldoening van een eigen groentetuin is dat men altijd over verse groenten kan beschikken. In de moestuin worden immers diverse seizoensgroenten geteeld. Maar naast het kweken van voedsel in de vorm van groenten en fruit, verfraait de moestuin ook het huis. Want een groentetuin omvat doorgaans ook fruitbomen, bloemen en bloeiende struiken. Het aanleggen van een groentetuin is beslist de moeite waard.
© 2017 - 2025 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De groentetuin: keuzes en materialenDe groentetuin: keuzes en materialenZelf groenten kweken is leuk. Het is afhankelijk van de weersomstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
Geld besparen op eten en drinkenGeld besparen op eten en drinkenGeld besparen kan op vele manieren en het kan worden gedaan door verschillende aanpassingen in de leefstijl te maken. Hi…
Gezond en leuk om te doen: eet je tuin op!Gezond en leuk om te doen: eet je tuin op!Goed, een hele tuin ligt misschien wat zwaar op de maag. Maar, als je bewust met je voeding bezig bent, is het een prima…

De vuurwants, een onschadelijk insectDe vuurwants, een onschadelijk insectDoordat insecten vaak een slechte naam hebben, aangezien ze veel schade kunnen brengen aan onze tuin en omgeving, wordt…
Groenbemesters: plantenkuur voor de bodem van je moestuinGroenbemesters: plantenkuur voor de bodem van je moestuinMet name percelen in de moestuin die net geoogst werden, zijn geschikt voor het inzaaien van een groenbemester. Door het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Verme0500, Pixabay
  • https://www.tuinenbalkon.nl/tag/urban-farming
  • https://www.bol.com/nl/p/urban-farming/9200000041211882/
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 31-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.