Tuinkruiden Tuinpimpernel (Sanguisorba officinalis)
Tuinpimpernel mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal tot zijn recht kan komen. Tuinpimpernel is minder bekend, maar toch een prachtig kruid.Tuinpimpernel
Sanguisorba officinalisBloedkruid
Eigenschappen
Pimpernel is een bijna altijd groene vaste plant. Hij zaait zichzelf elk jaar uit en de jonge bladeren zijn veel malser dan die van de oude plant. De bladeren bezitten een matig aroma en smaken naar komkommer. Hij sterft in de winter het laatst af en steekt zijn kopje zelfs door een dunne laag sneeuw heen, zodat hij dus in de meeste klimaten het hele jaar door groene bladeren levert.Uiterlijk
Deze decoratieve plant wordt 30-50 cm hoog. De bladeren zijn geveerd met kartelrandjes en de bloemen, die eerst groen, daarna rossig van kleur zijn, groeien 1fl bolronde aartjes. De planten bloeien van juni tot eind augustus en worden door de wind bestoven. Het rozetvormige bladloof verschaft een bijzonder aantrekkelijk bosje groen als de kruidentuin in winterslaap verkeert.Teelt
Pimpernel stelt geen speciale eisen, maar geeft de voorkeur aan een kalkhoudende grond. U doet er goed aan hem in rijen van 30 cm tussenruimte te zaaien. De zaden kiemen het best in het donker en doen daar ca. 24 dagen over. Pimpernel moet in april gezaaid worden en het zaad moet met een laagje grond van hooguit 2+ cm bedekt worden. Als hij de gelegenheid krijgt om in het zaad te schieten, zaait hij zichzelf uit. Pimpernel kan niet verspeend worden, maar de zwakke zaailingen moeten boven de grond worden afgeknepen. Er zijn mensen die pimpernel liever als een eenjarige plant kweken. In dat geval kunt u hem beter afsnijden voor de lelijk groenig-roze bloemen uitkomen.Bloembak: heeft u geen tuin dan heeft u aan de pimpernel een uitstekende potplant.