Je huis tijdelijk verhuren

Je huis tijdelijk verhuren Veel mensen zien er tegen op, maar het kan in verschillende gevallen een uitkomst zijn. Denk hierbij aan situaties waardoor je een langere tijd naar het buitenland moet (bijvoorbeeld voor je werk). Verkopen is, behalve dat het misschien niet eens haalbaar is, bijvoorbeeld niet wenselijk. Maar denk ook aan de nieuw aangekochte woning, waarbij de oude woning nog niet verkocht is. Dubbele kosten liggen op de loer. Tijdelijk verhuren kan dan een prima oplossing zijn. Het extra voordeel is dat de minister de regels wil versoepelen, maar daarnaast is het nu ook al mogelijk een tijdelijke verhuur goed te regelen. Je moet echter wel aan een aantal zaken voldoen (ook voor enige zekerheid voor jezelf).

Regels waar je aan moet voldoen

In principe moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente, welke bij de ene gemeente gratis is en bij de andere niet (bedragen kunnen sterk uiteenlopend zijn). Verder moet je je opstalverzekeraar informeren en je geldverstrekker moet meewerken. Die laatste wordt er wel iets gemakkelijker in (was in het verleden bijna altijd een probleem), immers zolang het hypotheekbedrag maar maandelijks binnenkomt. Een eventuele noodgedwongen veiling levert minder op. Maar nog niet iedere bank is er even soepel in.
Verder ben je vooralsnog (de minister is bezig dit te versoepelen) gebonden aan wat de gemeente vaststelt als zijnde wat je als huurprijs mag vragen voor je pand. Dit werkt middels een puntensysteem.
Overigens zijn er makelaars die je kunnen begeleiden in dit proces en die huurpenningen voor je innen.

Hieruit blijkt wel dat het alleen interessant is als je echt langer weg bent c.q. de overbrugging tussen twee huizen langer lijkt te gaan duren of gewoonweg niet meer te betalen is.

Leegstandswet

Waar mensen nog wel eens bang zijn dat ze een eventuele huurder niet meer uit de woning krijgen, komt de leegstandswet in beeld. Deze wet geeft aan dat bij tijdelijke huur de huurder geen huurbescherming meer heeft aan het einde van de huurovereenkomst. Zo is, na terugkomst of bij verkoop, je huis leeg. De enige voorwaarde die hierbij gesteld wordt, is dat het huis voor minimaal een half jaar verhuurd wordt.
De opzegtermijn over en weer is als volgt: één maand voor de huurder en drie maanden voor de verhuurder.

Hoe vind je een huurder?

Zoals eerder gezegd zijn er makelaars die hierin gespecialiseerd zijn (let goed op dat ze bij de branchevereniging zijn aangesloten). Ze brengen verhuurders en huurders bij elkaar. Maken het contract op en innen de huurpenningen. Dit geniet veruit de voorkeur boven zelf aan de slag te gaan (nog los van de tijd die dit vergt). Daar staat tegenover dat de betreffende makelaar ook moet leven en deze dienst dus geld kost.

Mocht je al twijfelen of je een verhuurmakelaar in de arm neemt, check dan sowieso bij je geldverstrekker, want sommige geldverstrekkers eisen dat je met een erkende verhuurmakelaar werkt.

Verder is het goed om het huis middels foto’s vast te leggen voor wat betreft de huidige staat. De huurder moet dit dan tekenen en je hebt in ieder geval vast liggen, hoe het huis eruit ziet bij aanvang van de verhuur. Mocht de huurder het huis toch uitwonen, dan heb je in ieder geval voldoende in huis om deze aansprakelijk te stellen. De verhuurmakelaar speelt in dit geheel ook een rol en de betere verhuurmakelaar weet als er iets speelt of dreigt te spelen rond de huurder en de betreffende woning.

Als de belasting om de hoek komt…

Meestal nemen mensen een verhuurmakelaar in de arm als ze nog met twee huizen zitten en er een nog niet verkocht is. Normaal gesproken geldt dan dat de renteaftrek drie jaar doorgaat voor beide huizen. Echter, vanaf het moment dat je gaat verhuren, mag je deze hypotheek niet aftrekken van de belastingen. Daar staat tegenover dat de huurinkomsten onbelast zijn.

Tot slot

Er is dus veel voor te zeggen om een huis te verhuren als je langere tijd weg bent, maar zeker als je al een huis gekocht hebt, maar het andere nog niet verkocht. Aangezien de markt niet optimaal is, zou je anders met een stevig verlies kunnen komen te zitten. Wachten en hopen dat de markt aantrekt en er tijdelijk een huurder in te zetten, zou dan een oplossing kunnen zijn. Zo blijven de kosten binnen de perken.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huurder voor uw huis zoekenHuurder voor uw huis zoekenNa toestemming van uw hypotheekbank mag u het te koop staande huis gaan verhuren. U moet echter nog wel geïnteresseerde…
Verhuren van je huis - mogelijkheden voor tijdelijke verhuurVerhuren van je huis - mogelijkheden voor tijdelijke verhuurEr kunnen allerlei redenen zijn waarom je je huis tijdelijk zou willen verhuren. Misschien ga je een wereldreis maken, s…
Je huis verhuren aan expatsJe huis verhuren aan expatsStaat je huis te koop en kom je er maar niet van af? Wil je een jaar naar het buitenland en weet je niet wat je met je l…
Wat is huurbescherming?Huurbescherming is bedoeld om huurders te beschermen tegen de mogelijkheid van het opzeggen van het huurcontract door de…

Op kamers gaan - hoe kies je een kamer?Op kamers gaan - hoe kies je een kamer?Als je besluit de grote stap te nemen om uit huis te gaan zijn er een hoop dingen die op je af komen en waar je rekening…
Vijf redenen om geen huis te kopenVijf redenen om geen huis te kopenHet huren van een huis heeft nadelen, maar dat geldt zeker ook voor het kopen van een huis. Een huis kopen is een soort…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.