Verhuren van je huis - mogelijkheden voor tijdelijke verhuur

Verhuren van je huis - mogelijkheden voor tijdelijke verhuur Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je je huis tijdelijk zou willen verhuren. Misschien ga je een wereldreis maken, staat je huis al een tijd te koop of ga je een jaar in het buitenland werken. Het risico van tijdelijke verhuur was altijd dat huurders je huis na de afgesproken periode niet meer verlaten. Het huurrecht is in Nederland heel sterk. Sinds 1 juli 2016 is de wet voor huiseigenaren die hun huis tijdelijk willen verhuren verruimd. Er zijn grofweg drie manieren om je huis tijdelijk te verhuren: via de diplomatenclausule, via de wet Doorstroming Huurmarkt en via de Leegstandwet.

Wetsvoorstel Doorstroming Huurmarkt

In april 2016 stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel Doorstroming Huurmarkt. Dit wetsvoorstel regelt een aantal zaken die het aantrekkelijker moeten maken voor huiseigenaren om hun huis tijdelijk te verhuren. Er komt een speciaal huurcontract voor 2 jaar voor zelfstandige woonruimte en 5 jaar voor onzelfstandige woonruimte. Na deze termijn eindigt een huurcontract van rechtswege. Het is wel van belang dat de verhuurder de huurder hiervan drie maanden tot een maand van tevoren in kennis stelt. De wet is sinds 1 juli 2016 van kracht en geldt alleen voor huurcontracten die na 1 juli zijn afgesloten.

Huurbescherming: huiseigenaren huiverig voor tijdelijke verhuur

Huurders zijn in Nederland goed beschermd. Zelfs bij tijdelijke huurcontracten bleek het in de praktijk voor huiseigenaren heel lastig om een huurder daadwerkelijk uit zijn woning te krijgen. Dit leidde ertoe dat verhuurders erg huiverig waren voor het tijdelijk verhuren van hun huis. Daardoor stonden huizen soms onnodig leeg, terwijl er tegelijkertijd op veel plekken in Nederland krapte op de woningmarkt is. Dit heeft geleid tot het wetsvoorstel Doorstroming Huurmarkt. Het is nu mogelijk geworden om je huis twee jaar of korter te verhuren, zonder dat je het risico loopt dat een huurder niet meer vertrekt.

Tijdelijke verhuur via de diplomatenclausule

De diplomatenclausule bestond al langer. Hij dankt zijn naam aan het feit dat diplomaten vaak hun woning tijdelijk willen verhuren, omdat zij meestal na een aantal jaren weer terugkeren naar Nederland. Door deze clausule in het huurcontract op te nemen was het ook al mogelijk om een woning tijdelijk te verhuren, bijvoorbeeld bij verblijf in het buitenland. Een van de voorwaarden voor het opzeggen van de huur op basis van de diplomatenclausule is dat de verhuurder zelf weer in de woning gaat wonen. In de praktijk hield de diplomatenclausule bij de rechter echter niet altijd stand. Met de nieuwe wetgeving staat de verhuurder ook bij het toepassen van de diplomatenclausule sterker in zijn schoenen.

Tijdelijke verhuur op basis van de wet Doorstroming Huurmarkt

De eigenaar van een woning mag deze woning volgens deze wet voor maximaal 2 jaar verhuren. Het contract eindigt automatisch na de afgesproken termijn. De verhuurder moet dit wel minimaal een maand en maximaal drie maanden van tevoren aan de huurder bevestigen. Huurder en verhuurder kunnen een verlenging afspreken, maar dan geldt het huurcontract automatisch voor onbepaalde tijd. De verhuurder mag de huur niet tussentijds opzeggen.

Verschillen tussen diplomatenclausule en tijdelijke verhuur op basis van de wet Doorstroming Huurmarkt

Het is niet zo eenvoudig om te achterhalen wat precies de verschillen zijn tussen beide vormen van tijdelijke verhuur. Het is daarom verstandig om hierover een advocaat te raadplegen die gespecialiseerd is in huurrecht. Op basis van informatie van de Rijksoverheid valt dit op te maken:
 • Bij een diplomatenclausule kan de verhuurder de huur tussentijds opzeggen, de opzegtermijn hangt af van hoe lang de huurder in de woning woont. Bij een contract tijdelijke verhuur kan de verhuurder niet tussentijds opzeggen.
 • Bij een diplomatenclausule kunnen huurder en verhuurder een verlenging overeenkomen, bij een contract tijdelijke verhuur betekent verlenging automatisch een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.
 • Bij een diplomatenclausule kan de verhuurder alleen de huur opzeggen als hij de woning zelf weer wil gaan bewonen, bij tijdelijke verhuur geldt de eis van zelf bewonen niet.
 • Bij een contract tijdelijke verhuur is de maximumtermijn 2 jaar, bij een diplomatenclausule lijkt die maximumtermijn niet te gelden.

Tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet

De Leegstandwet bestaat sinds 1 juli 2013 en is bedacht voor huiseigenaren die hun huis moeilijk kunnen verkopen. De Leegstandwet geldt dus voor huizen die te koop staan. Huiseigenaren mogen als hun huis te koop staat via deze wet tijdelijk verhuren, zonder dat de huurder aanspraak kan maken op huurbescherming. Hiervoor moet een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Huiseigenaren mogen zelf de hoogte van de huur bepalen en de huurder moet bovendien meewerken aan bezichtigingen van de woning. Op deze manier kunnen huiseigenaren bijvoorbeeld dubbele hypotheeklasten beter opvangen. In de regel mag verhuur via de Leegstandwet voor maximaal 5 jaar.
© 2016 - 2024 Lonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woning tijdelijk verhurenDe Leegstandwet geeft de mogelijkheid om uw woning tijdelijk te verhuren. Voor het tijdelijk verhuren van de woning geld…
Leegstandswet en tijdelijke verhuur - nieuwe regelsLeegstandswet en tijdelijke verhuur - nieuwe regelsTijdelijke verhuur in 2020 en 2021 met vergunning en onder gebruikmaking van de gewijzigde Leegstandwet is een bruikbare…
Diplomatenclausule: tijdelijke huur met ontruimingsbedingDiplomatenclausule: tijdelijke huur met ontruimingsbedingMaakt u een relatief lange periode geen gebruik van uw woning, dan kunt u het goed verhuren via de diplomatenclausule bi…
Opzeggen van huurovereenkomst door verhuurderOpzeggen van huurovereenkomst door verhuurderDe in Nederland geldende huurbescherming maakt het voor verhuurders niet eenvoudig om een huurcontract te beëindigen. He…

Wat je moet checken als je een huis kooptWat je moet checken als je een huis kooptAls toekomstig huiseigenaar heb je het nodige huiswerk te doen. Niet alleen moet je op zoek naar een woning die aan je w…
Huis sneller verkopen? 10 tips voor een snelle verkoopHuis sneller verkopen? 10 tips voor een snelle verkoopBen je bezig om je huis te verkopen? Dat is niet in alle gevallen een makkelijke opgave. Ten eerste is er vaak een lange…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MikeBirdy, Pixabay
 • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/tijdelijk-huren/vraag-en-antwoord/welke-mogelijkheden-voor-tijdelijke-verhuur-zijn-er (bezocht op 07/10/2016)
 • https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/04/13/eerste-kamer-akkoord-met-wetsvoorstel-doorstroming-huurmarkt (bezocht op 07/10/2016)
 • http://vanbovenadvocaten.nl/nieuws/nieuwsbericht/tijdelijke-verhuur-woonruimte-meer-mogelijkheden-1-juli-2016 (bezocht op 07/10/2016)
 • https://www.huurwoningen.nl/info/diplomatenclausule/ (bezocht op 07/10/2016)
 • http://www.platform31.nl/nieuws/modelcontracten-voor-tijdelijke-verhuur (bezocht op 07/10/2016)
 • https://www.huurwoningen.nl/nieuws/474:tijdelijk-huren-wat-zijn-de-mogelijkheden/ (bezocht op 07/10/2016)
 • https://www.eigenhuis.nl/besparen-op-woonlasten/tijdelijke-verhuur/tijdelijke-verhuur-gebaseerd-op-leegstandwet (bezocht op 07/10/2016)
Lonica (40 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.