Huurder voor uw huis zoeken

Huurder voor uw huis zoeken Na toestemming van uw hypotheekbank mag u het te koop staande huis gaan verhuren. U moet echter nog wel geïnteresseerde huurders weten te vinden. Gaat u het zelf verhuren, of gaat u dat uitbesteden? Met verhuur van een huis moet u wel de nodige zorgvuldigheid in acht nemen. U moet zich vooraf goed verdiepen in de voorwaarden en de mogelijkheden. Er komt namelijk in de toekomst weer een moment dat u over het huis moet beschikken. Ook moet u zich goed realiseren dat u als verhuurder verplichtingen hebt waaraan u moet voldoen. Aan tijdelijk verhuur kunnen dermate veel nadelen en beperkingen kleven, dat het vaak aan te raden is om de verhuur uit te besteden. De beste oplossing is over het algemeen om het huis te verhuren aan goede bekenden die u vertrouwd.

Mag ik mijn huis verhuren?

De meeste verstrekte hypotheken bevatten een huurbeding. Dit houdt in dat de hypotheekbank u een hypotheek heeft verstrekt met als voorwaarde dat u het niet zonder toestemming van de bank gaat verhuren. Indien u beschikt over een huurhuis die u gaat onderverhuren, hebt u ook toestemming nodig van de verhuurder. Verhuurders zullen daar niet snel toestemming voor geven. Ook de gemeente moet u om toestemming gaan vragen. Zij moeten een vergunning verstrekken om verhuur van uw huis mogelijk te maken in verband met de leegstandwet.

Zelf huurder zoeken

Uw huis verhuren is een kwestie van goed vastleggen van afspraken, maar vooral een kwestie van vertrouwen. De meeste mensen die hun huis tijdelijk willen verhuren in verband met een lange reis of omdat de verkoop niet wil vlotten, kiezen voor een voor hen bekende persoon. U kunt het contractueel nog zo goed vastleggen, zodra er onenigheden ontstaat kunnen de gevolgen groot zijn. Dit kan ook gebeuren met een bekende, maar de kans is kleiner. Op het internet kunt u wel standaardcontracten vinden die u kunt gebruiken.

Huis laten verhuren

De meeste particulieren beschikken niet over de kennis om het huis zelf te gaan verhuren. Hier kunt u professionele partijen voor inhuren. Organisaties als Directwonen en Makelaarsland willen uw huis wel verhuren. Uiteraard moeten zij hier ook weer aan verdienen, maar ze nemen ook veel taken van u over. Bij Directwonen wordt het tarief bepaald per specifiek geval, en Makelaarsland rekent een vast tarief van 995,-.

Voordelen professionele partijen

Zelf gaan verhuren zonder professionele hulp zal u erg tegen gaan vallen. U moet het juridisch goed afdichten en ook de marketing moet u zelf voor uw rekening nemen. Professionele partijen weten precies welke wegen zij moeten bewandelen, en u hebt er geen ervaring mee. Ook beschikken zij vaak over een bestand met woningzoekenden.

Rechten van huurders

U dient voorzichtig om te springen met het verhuren van uw eigen huis. Huurders genieten vaak een huurbescherming. Zorg altijd voor een duidelijk tijdelijk contract. Hierin kunt u een beëindigings- en ontruimingsdatum opnemen. Hierdoor is het vastgelegd per welke datum u de woning weer voor eigen gebruik wenst aan te wenden.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een huis verhuren  zelf regelen of via bemiddelingsbureauEen huis verhuren zelf regelen of via bemiddelingsbureauDe huizenmarkt staat al een tijd lang stil en verwacht wordt dat dit nog een tijdje blijft aanhouden met de huidige econ…
Je huis verhuren aan expatsJe huis verhuren aan expatsStaat je huis te koop en kom je er maar niet van af? Wil je een jaar naar het buitenland en weet je niet wat je met je l…
Wat is huurbescherming?Huurbescherming is bedoeld om huurders te beschermen tegen de mogelijkheid van het opzeggen van het huurcontract door de…
Verhuren van je huis - mogelijkheden voor tijdelijke verhuurVerhuren van je huis - mogelijkheden voor tijdelijke verhuurEr kunnen allerlei redenen zijn waarom je je huis tijdelijk zou willen verhuren. Misschien ga je een wereldreis maken, s…
Failliet door dubbele maandlastenFailliet door dubbele maandlastenDe huizenmarkt stagneert door toedoen van de kredietcrisis. Veel huishoudens zitten met dubbele maandlasten door het bez…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.