Genieten van het leven of uw droomhuis kopen?

Genieten van het leven of uw droomhuis kopen? Uw droomhuis kopen is het aangaan van een hoge hypotheek voor een periode van dertig jaar. Hoeveel geld hebt u maandelijks over voor uw woonwensen? Een gezin woont met veel plezier in een ruime tussenwoning van tien jaar oud. De ouders werken beide en ze hebben inmiddels een kleine overwaarde in het huis. Het gezin droomt ervan om een vrijstaand huis te kopen aan de rand van dezelfde buurt. Wat betreft de ruimte in het huis gaan ze er niet op vooruit, maar van de buitenkant ziet het huis er mooier uit. Het is een jaren dertig huis met mooie originele details. Op de tussenwoning rust een hypotheek van € 175.000, en het droomhuis vergt na verrekening van de overwaarde en inclusief de bijkomende kosten een hypotheek van € 350.000. Volgens de bank kan het gezin de woning net betalen. Wat is wijsheid?

Droomhuis kopen

De vraag is kunt u de hogere maandlasten dragen? Daarnaast is de tweede vraag: hoeveel geld wilt u maandelijks uitgeven aan uw woonlasten? Gaat u uw leven aanpassen om het huis te kunnen betalen?

De bank geeft aan dat het inkomen voldoende is om de hypotheek te kunnen krijgen, maar dat wil nog niet zeggen dat het de juiste beslissing is om het huis te kopen. In bovenstaand voorbeeld zal de andere woonhuis ongeveer dubbele maandlasten inhouden. Daarnaast moet er ook nog rekening worden gehouden met de hogere kosten voor onderhoud. Een jaren dertig huis is duurder in onderhoud in vergelijking met de tussenwoning van tien jaar oud.

Het maximaal haalbare lenen brengt risico’s met zich mee

De bank kan van mening zijn dat u de maandlasten moet kunnen opbrengen, maar het maximaal haalbare lenen neemt wel risico’s met zich mee. Dit geldt zeker voor partners die beide al fulltime werken. Er bestaat namelijk niet de mogelijkheid dat één van de partners meer gaat werken om financiele tegenvallers op te kunnen vangen. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld ook nog te maken krijgen met hogere lasten door bezuinigingen op de kinderopvang, beperking hypotheekrenteaftrek of afschaffing van de studiefinanciering.

Alle plussen en minnen op papier zetten

Voordat u een dergelijke beslissing neemt, moet u voor uzelf alle gevolgen van de aankoop op papier zetten. Door het idee om in uw droomhuis te gaan wonen ziet u de nadelen niet meer van uw beslissing. Ook moet u zich beseffen hoe de aankoop uw leven gaat beïnvloeden. U krijgt maandelijks minder te besteden. Het extra geld zou u ook kunnen gebruiken om de kwaliteit van het leven te verbeteren. Indien het droomhuis uw leven gaat verbeteren, is het mogelijk de juiste beslissing om tot aankoop over te gaan.

Wat gebeurt er bij een onvoorziene terugval in inkomen?

Eén van de partners kan zijn of haar baan verliezen of arbeidsongeschikt raken. In eerste instantie kan er aanspraak worden gemaakt op een uitkering op basis van onze sociale zekerheid, maar dat zijn vaak ook maar tijdelijke voorzieningen. Tegen deze gevaren kunt u zich indekken door ervoor te zorgen dat de maandlasten ook nog te voldoen zijn na een inkomensterugval van 30 tot 40 procent.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uw droomhuis kopenEen droomhuis is vaak een huis die u niet of net niet kunt betalen. Door creativiteit is een droomhuis mogelijk aan te k…
Zelf een huis bouwen op eigen grondZelf een huis bouwen op eigen grondWanneer je je eigen droomhuis zelf wilt bouwen op eigen grond, zijn er veel zaken om aan te denken. Zelf je droomhuis bo…
Huurwoning kopen: Voordelen, nadelen, kosten en huurkoopKopen van een huurwoning kan interessant zijn, of dat nou je eigen woning is of een andere voormalige huurwoning. Maar w…

Mondelinge koopovereenkomst niet altijd rechtsgeldigMondelinge koopovereenkomst niet altijd rechtsgeldigIn de wet is vastgelegd dat een mondelinge koopovereenkomst rechtsgeldig is. Voor het kopen van een huis worden er echte…
Niet meer huren, maar kopenZowel het huren als het kopen van een huis heeft nadelen. Huurders die een huis gaan kopen, moeten zich wel goed beseffe…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.