Mondelinge koopovereenkomst niet altijd rechtsgeldig

Mondelinge koopovereenkomst niet altijd rechtsgeldig In de wet is vastgelegd dat een mondelinge koopovereenkomst rechtsgeldig is. Voor het kopen van een huis worden er echter andere eisen gesteld aan een koopovereenkomst. Een koopovereenkomst komt tot stand nadat de koper en de verkoper overeenstemming hebben bereikt. De koper betaalt het afgesproken bedrag, en de verkoper gaat het verkochte product of dienst leveren. Om verwarring te voorkomen en duidelijkheid te scheppen, is het wel aan te raden om bepaalde overeenkomsten wel op schrift vast te leggen. Dat geldt zeker voor het kopen van een huis.

Op basis van een getekende koopovereenkomst een huis kopen

Sinds 2003 is het niet meer mogelijk om een huis te kopen op basis van een mondelinge koopovereenkomst. Stel, de potentiële kopers gaan een huis bezichtigen, en zijn razend enthousiast. Ze bieden om te voorkomen dat iemand hen voor is, gelijk de vraagprijs. Een dergelijk bod is een goed begin, maar het moet nog op papier worden gezet. Vervolgens hebben de kopers ook nog drie dagen bedenktijd.

Bedenktijd alleen voor de kopers

Een vereiste om de koop schriftelijk vast te leggen is ook ingesteld om met een handtekening aan te kunnen tonen wanneer de kopers getekend hebben voor de koop. De kopers hebben na ontvangst van de koopovereenkomst namelijk nog drie dagen de tijd om van de koop af te zien. Binnen deze drie dagen kunnen ze zonder opgave van reden nog onder de koop uit. Twee van de drie dagen mag geen zaterdag, zondag of feestdag zijn. Indien de derde dag op een dergelijke dag valt, wordt de bedenktijd verlengd tot een dag dat geen zaterdag, zondag of feestdag is.

Heeft de verkoper ook drie dagen bedenktijd?

Nee, nadat zij getekend hebben is er een overeenkomst tot stand gekomen. De bedenktijd is ingesteld om kopers te beschermen.

Is een mondelinge toezegging van de verkoper voldoende?

De eis om de koop op schrift te zetten is volledig gericht op de koper. De koper moet een handtekening zetten om de koop rechtsgeldig te maken. Is een mondelinge toezegging van de verkoper voldoende om de verkoper te binden aan de koop? Vanaf 2003 is deze vraag meerdere keren voorgelegd aan de rechter. De uitspraken waren niet eenduidig. De ene rechter gaf aan dat een mondelinge overeenkomst wat betreft de verkoop voldoende is. Een andere rechter was weer van mening dat ook de verkoper moest tekenen om gebonden te worden aan de koopovereenkomst. In 2011 heeft de Hoge Raad uitsluitsel gegeven.

Uitspraak van de Hoge Raad

In de betreffende rechtszaak heeft de verkoper de koopovereenkomst niet ondertekend en wenst het huis toch niet te verkopen, ondanks de mondelinge toezegging. De rechtsbank in Breda was van oordeel dat de koop niet bindend was omdat de handtekening van de verkoper niet gezet is. Om duidelijkheid te verschaffen in vergelijkbare kwesties is deze zaak ook nog voorgelegd aan de Hoge Raad. Ook de Hoge Raad stelde zich op het standpunt dat ook voor de verkoper een schriftelijke vastlegging is vereist. Door deze uitspraak is nu duidelijk dat ook voor de verkoper geldt dat de mondelinge overeenkomst niet bindend is voor het verkopen van een huis.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koopovereenkomst laten inschrijvenKoopovereenkomst laten inschrijvenArtikel 2 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek geeft de mogelijkheid om een koopovereenkomst in te schrijven. Wat is he…
Koopovereenkomst ontbindenKoopovereenkomst ontbindenStel: u heeft een televisie gekocht die binnen drie maanden kapot gaat. De verkoper wil het product niet laten repareren…
Voorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvendVoorlopige koopovereenkomst is niet vrijblijvendAls je een huis koopt, zal je een overeenkomst moeten ondertekenen. Deze koopovereenkomst wordt ook wel eens de 'voorlop…
Koopakte, de voorlopige koopovereenkomst van je woningKoopakte, de voorlopige koopovereenkomst van je woningNa maanden lang huizen bezichtigen en bieden is opeens je bod op de woning van je dromen geaccepteerd en ga je het huis…
Genieten van het leven of uw droomhuis kopen?Genieten van het leven of uw droomhuis kopen?Uw droomhuis kopen is het aangaan van een hoge hypotheek voor een periode van dertig jaar. Hoeveel geld hebt u maandelij…
Bronnen en referenties
  • http://www.boekel.com/media/507691/mondelinge_verkoop_woning_door_particulier_niet_rechtsgeldig.pdf
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.