Een eigen huis, waar moet je aan denken?

Een eigen huis, waar moet je aan denken? Een eigen huis, een plek onder de zon… Wie kent dit liedje niet? Het bezit van een eigen huis is jaren voor iedereen een droom geweest, maar is dat nog zo? Na een periode waarin de huizenprijzen daalden en de huizen lang te koop stonden trekt de huizenmarkt weer aan. Toch hebben nog steeds veel huiseigenaren een hypotheek die hoger is dan de huidige waarde van hun huis.

Wat zijn de voordelen van een eigen huis?

  • Je kan het huis aanpassen naar je eigen smaak.
  • Ook nu de huizenprijzen lager zijn is het nog steeds zo dat je met het bezit van een eigen huis vermogen opbouwt.

Wat zijn de nadelen van een eigen huis?

  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je woning.
  • Je hebt te maken met extra verzekeringen (opstal verzekering) en extra gemeentelijke heffingen (onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing).
  • Je bent minder mobiel. Wil je verhuizen dan zal er eerst een woning verkocht moeten worden.

Op zoek naar een koophuis.

Je besluit toch voor een koophuis te gaan, je weet wat je budget is en je hebt wat op het oog. Waar moet je aan denken?
  • Rijd geregeld eens langs het huis wat je op het oog hebt. Wat gebeurt er tijdens verschillende tijdstippen? Hangjongeren, herrie, de straat wordt gebruikt door sluipverkeer?
  • Bel aan bij de buren van je toekomstige buren. Vinden zij het prettig wonen? Wat vinden zij van je toekomstige buren? Waar hebben ze wel eens last van?
  • Laat een bouwkundige keuring en een taxatie van de woning doen. Bij een bouwkundige keuring komen als het goed is gebreken aan het licht (lekkages, verzakkingen enz.).
  • Als je geen aankopend makelaar neemt is het verstandig om alles wat afgesproken is op schrift te laten stellen.

Je besluit het huis te kopen. Waar moet je dan aan denken?

Verzekeringen: een opstalverzekering is verplicht voor huiseigenaren en moet ingaan op de dag van de overdracht. Zorg voor een rechtsbijstandsverzekering. Mochten er tijdens de koop van een huis problemen ontstaan waarbij je wel wat juridische bijstand kan gebruiken dan is het fijn hiervoor verzekerd te zijn.

Hypotheek

Laat je goed adviseren over hypotheken. Je zit er waarschijnlijk 30 jaar aan vast. De kans is groot dat de hypotheekrente in de toekomst weer wat gaan stijgen, neem dat mee in je afweging. Variabele rente is meestal goedkoper maar je moet ook kapitaalkrachtig genoeg zijn om tegenvallers in de vorm van een plotseling hoge rente aan te kunnen. Slaap er gerust een nachtje over en laat je niet opjutten. De goedkoopste hypotheek voor dit moment is niet altijd de beste en je wil een weloverwogen besluit nemen.

Notaris

Als je een huis koopt mag je zelf een notaris kiezen. Laat je ook hierin goed adviseren want op een notaris kan je veel geld besparen. De tarieven die ze vragen lopen flink uiteen. Denk aan ontbindende voorwaarden in het koopcontract, onder voorbehoud van financiering is er één die er altijd in moet staan. Andere mogelijkheden zijn: onder voorbehoud NHG, onder voorbehoud bouwtechnische keuring, onder voorbehoud verkoop eigen woning, onder voorbehoud vergunning verbouwing. Na het tekenen van de koopakte heb je drie dagen bedenktijd, evenals de verkoper. In die drie dagen mag je je zonder opgave van reden terugtrekken.

Schouw

Voor de gang naar de notaris is er meestal een schouw. Vraag hier na als de verkopende partij en niet over begint. Noteer de waterstanden en kijk of de verkoper de woning zonder gebreken achter laat. Mocht er een gebrek zijn wat de verkoper niet heeft gemeld, laat dit dan direct noteren en zorg dat dit op kosten van de vertrekkende partij wordt gerepareerd.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen ondanks dalende huizenprijzenEen huis kopen is meer dan een aankoop van een onderdak. Het is namelijk ook een investering met de nodige risico’s. Dal…
Geen huis huren, maar kopenGeen huis huren, maar kopenIn de periode vanaf 2008 is gebleken dat het huren van een huis voordelen heeft. Op de lange termijn is het nog steeds v…
Sparen om een huis te kunnen kopenIn het verleden was het gebruikelijk om een hypotheek af te sluiten voor de koopsom van het huis plus bijkomende kosten.…
Verlaging overdrachtsbelasting als reden om huis te kopenVerlaging overdrachtsbelasting als reden om huis te kopenPer 15 juni 2011 is de overdrachtsbelasting verlaagd van 6 procent naar 2 procent. Dit is een ideale kans voor mensen di…

Een bouwkundige keuring van een woning is aan te radenEen bouwkundige keuring van een woning is aan te radenWanneer je een wat ouder huis wilt kopen, is het aan te raden om vooraf een bouwkundig onderzoek te laten verrichten. Ee…
Vakantiehuis te koop: waar moet je zeker op letten?Vakantiehuis te koop: waar moet je zeker op letten?Vakantiehuis te koop. Het lijkt je wel wat! Je wil wel een eigen stekje waar je geregeld eens naar toe kan trekken. Je b…
Bronnen en referenties
  • http://www.hypotheekrente-rentetarieven.nl/
  • http://www.hypotheek-weetjes.nl/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 14-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.