Verlaging overdrachtsbelasting als reden om huis te kopen

Verlaging overdrachtsbelasting als reden om huis te kopen Per 15 juni 2011 is de overdrachtsbelasting verlaagd van 6 procent naar 2 procent. Dit is een ideale kans voor mensen die een ander huis willen kopen. De besparing op een huis van € 250.000 bedraagt: €10.000. In de periode van eind 2008 tot en met de eerste helft van 2011, ging het erg slechts met de huizenprijzen. De prijzen stegen beperkt, maar ze bleven wel ieder kwartaal iets zakken. Steeds meer gezinnen kwamen in de problemen doordat ze bij verkoop slechts een laag bedrag voor hun huis konden krijgen, die ver onder de resterende schuld op het huis lag. Om de huizenprijzen weer een impuls te geven heeft de overheid ingegrepen door de overdrachtsbelasting te verlagen.

Wanneer moet er overdrachtsbelasting betaald worden

Bij het overdragen van een bestaande huis, moet er overdrachtsbelasting betaald worden. De meeste betaalde huizen worden verkocht onder de condities “kosten koper”. Dit houdt in dat de koper de kosten moet betalen die betrekking hebben op de overdracht van het huis, waaronder de overdrachtsbelasting. Bij de condities “vrij op naam” worden deze kosten gedragen door de verkopende partij. De overdrachtsbelasting wordt voldaan bij de overdracht via de notaris.

Wat is de besparing door de verlaging van de overdrachtsbelasting?

De hoogte van de besparing door de verlaging is afhankelijk van de hoogte van de koopsom van het huis. De besparing van 4 procent is in geld uitgedrukt hoger bij duurdere huizen. Bij het kopen van een huis voor € 350.000, bedraagt de besparing aan overdrachtsbelasting € 14.000.

Huis kopen een goede investering

Historisch gezien is het nog steeds aantrekkelijk om te investeren in onroerend goed. De waarde kan fluctueren, maar over tientallen jaren gerekend blijft het aantrekkelijk om een eigen huis aan te kopen. Een groot bezwaar van het kopen van een huis, waren de hoge kosten die uit de aankoop voortkomen. Aan bijkomende kosten moest er rekening worden gehouden met 8 tot 12 procent aan bijkomende kosten. De verlaging van de overdrachtskosten is een goede aanleiding om een eigen huis aan te kopen.

Lagere maandlasten of duurder huis door verlaging overdrachtsbelasting

De besparing aan overdrachtsbelasting kan op twee verschillende manieren gebruikt worden. U kunt een lager bedrag aan hypotheek nemen, waardoor de schuld minder is en de maandlasten lager worden gehouden. Er kan ook gekozen worden voor een duurder huis.

Door lagere bijkomende kosten kan een groter bedrag beschikbaar worden gesteld voor het financieren van een huis. Het is echter niet verstandig om te kiezen voor het maximaal haalbare. Bij tegenslagen in de toekomst, moeten de maandlasten ook nog gedragen kunnen worden.

Voordelen voor de verkoper

De verlaging van de overdrachtsbelasting maakt het verkopen van het huis eenvoudiger. Ook is het waarschijnlijker dat er een redelijke prijs gekregen gaat worden voor het huis. Het beoogde effect van de verlaging is, dat de huizenprijzen weer gaan stijgen. Hierdoor kan de verlaging van de overdrachtsbelasting zeer effectief zijn. De huizenprijzen stijgen en de huizen worden sneller verkocht. Zodra de verlaging weer zal worden opgeheven, bestaat het gevaar dat de huizenprijzen weer gaan zakken.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overdrachtsbelasting blijvend op 2 procentOverdrachtsbelasting blijvend op 2 procentIn 2012 is besloten om de overdrachtsbelasting op twee procent te laten. In juni 2011 was de overdrachtsbelasting tijdel…
Wat is overdrachtsbelasting?Wat is overdrachtsbelasting?Bij het kopen van een bestaande woning, bent u overdrachtsbelasting verschuldigd. De belasting wordt geheven over de koo…
Ook bestaande huizen kunt u verkopen vrij op naamOok bestaande huizen kunt u verkopen vrij op naamDoor de verlaging van de overdrachtsbelasting zijn sommige makelaars overgestapt van de verkoopconditie kosten koper naa…
Overdrachtsbelasting betalenOverdrachtsbelasting betalenOverdrachtsbelasting: wie een eigen woning of grond koopt, krijgt hiermee te maken. Maar ook in andere gevallen is soms…

Een huis kopen is risico lopenEen huis kopen is een investering met een zekere risico. Waarschijnlijk gaan de prijzen stijgen, maar mogelijk gaan de p…
Wat betekent vrije verkoopwaarde?De vrije verkoopwaarde van een huis bepalen is een lastige kwestie. U weet namelijk niet wat een huis gaat opleveren bij…
Bronnen en referenties
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.