Vakantiehuis te koop: waar moet je zeker op letten?

Vakantiehuis te koop: waar moet je zeker op letten? Vakantiehuis te koop. Het lijkt je wel wat! Je wil wel een eigen stekje waar je geregeld eens naar toe kan trekken. Je begint een zoektocht naar het ideale vakantiehuis. Er zijn zeker een aantal dingen waar je op moet letten. Want wat betekenen al die rare benamingen? Is de aangegeven oppervlakte wel correct? Zijn de bouwvergunningen in orde? Met welke extra kosten moet je nog rekening houden? Kortom, steken er geen addertjes onder het gras die je veel geld zouden kunnen kosten, nu of in de toekomst. Vakantiehuis te koop. Zo begint het meestal: een banale advertentie in de krant of op internet of een affiche met een schitterende foto in een immobiliënkantoor. Liefde op het eerste gezicht. De streek staat je aan, het huisje bevalt je. Je vraagt je af waarom niet en plots krijg je zin in een tweede woonst, een stek waar je je kan gaan herbronnen, waar je tot rust kan komen. Toch moet je goed opletten en alles rustig bekijken en uitpluizen. Kwestie van geen impulsieve aankoop te doen en achteraf niet met een financiële kater te blijven zitten.

Binnen- of buitenland?

Nederland en België zijn vrij duur als het over woningen gaat. Aan de Belgische kust swingen de prijzen de pan uit en ook in de Ardennen krijg je niet veel waar voor je geld. Ga je even over de grens, naar Duitsland of Frankrijk dan zie je dat er vaak mooie panden te verkrijgen zijn voor kleine prijsjes. Ook verder, in landen als Zweden, Hongarije of Roemenië, kan je koopjes doen. Om maar te zwijgen over overzeese gebieden zoals bijvoorbeeld de Dominicaanse Republiek. Een kast van een huis in een paradijselijke omgeving, wat wil een mens nog meer? Niet direkt beginnen zweven, eerst even alles op een rijtje zetten!

Investeren in het buitenland: enkele nadelen op een rijtje

Vooraleer je gaat investeren in een huisje in het buitenland, moet je er goed over nadenken.

Kan je het huis indien nodig opnieuw verkopen?

In sommige landen is het heel eenvoudig om een huisje te kopen, maar wanneer je het opnieuw wilt verkopen, mag je je geld niet mee terug naar je thuisland nemen. Dit is onder andere het geval in de Dominicaanse Republiek. Of het aanbod aan huizen in bepaalde streken is zo groot dat je je huis slechts heel moeilijk weer verkocht krijgt. En dat kan problemen opleveren wanneer je je geld dringend nodig hebt.

Verre verplaatsing

Bovendien kan je van een vakantiehuis in een land ver weg niet zo vaak genieten als van een vakantiehuisje dichter bij huis. Je kan moeilijk voor een weekendje over en weer naar de Dominicaanse Republiek. Bedenk ook dat wanneer er een probleem is aan je huis, je niet onmiddellijk ter plaatse kan geraken. Je moet dan al bijna iemand ter plaatse hebben die je zaken kan behartigen. En liefst dan nog iemand die je kan vertrouwen!

Andere wetgeving

Pluis ook goed de wetgeving uit ter plaatse: wat mag, wat moet en wat mag absoluut niet? Denk bijvoorbeeld aan wetgeving inzake de elektriciteitsinstallatie, de verluchting, de verwarming, etc. Het huisje kan er op het eerste zicht wel goed uitzien, maar als je de hele elektriciteitsinstallatie opnieuw moet aanleggen, dan kan dat al gauw duur uitkomen.

Taalproblemen

Een ander probleem met een huis in het buitenland, is dat je soms de taal niet machtig bent. Oké, dat heeft zijn charmes als je moet gaan winkelen of als je met de buren een praatje probeert te slaan. Maar bedenk dat alle administratieve documenten ook in de landstaal zullen zijn. En als je er dan geen jota van begrijpt, zal je beroep moeten doen op een vertaler. En ook dat kost heel wat geld. Om maar te zwijgen over administratieve documenten die je in de vuilbak kiepert omdat je denkt dat het maar reclameblaadjes zijn. Ook dat kan je soms duur te staan komen!

Waar moet je allemaal op letten voor je een pand koopt?

In vele advertenties staan heel wat ondoorzichtige termen. Een eerste vereiste om geen kat in een zak te kopen, is om te begrijpen wat er allemaal staat.

De stedenbouwkundige vergunning

Door deze vergunning kan je bepaalde bouwwerkzaamheden op een terrein uitvoeren. Interessant als je van plan bent om eventueel bij te bouwen of om een deel van het huis te verbouwen. Het feit dat de vergunning al aangevraagd is, bespaart je een hoop administratief gedoe. Maar soms moet je hier ook erg mee oppassen. Want soms staan er in zo'n stedenbouwkundige vergunning een aantal dingen vermeld die binnen een bepaalde termijn moeten gebeuren. En als je niet op die extra kosten had gerekend, kan je het pand maar beter laten voor wat het is!

De stedenbouwkundige bestemming

Ook dit is erg belangrijke informatie: het bepaalt wat er op de grond mag en niet mag. Stel dat je lieflijke chalet op landbouwgrond staat. Je zal hier dan nooit een stenen huis mogen zetten. En als ze ooit moeilijk gaan doen, kunnen ze je zelfs verplichten je houten chalet af te breken. Anderzijds zal je in een woonzone nooit een industriële activiteit kunnen uitvoeren. Wou je een kleine garage beginnen naast je huis, vergeet het dan maar met zulke opmerking!

Stedenbouwkundige gelijkvormigheid

Wanneer je pand niet voldoet aan bepaalde stedenbouwkundige regels, kan je verplicht worden het pand aan te passen en soms zelfs af te breken. Let dus vooral goed op met panden die belachelijk laag van prijs zijn. Het zou zonde zijn om iets te kopen en nadien slechts met een lapje grond te blijven zitten! Let ook goed op over hoe het pand staat beschreven bij het kadaster. Soms is er een enorme lap grond bij het pand. Wanneer je dan op het plan van het kadaster gaat kijken, blijkt dat de voorganger gewoon een stuk weiland of bos dat niet van hem was mee heeft omheind. Ook dat stuk grond kan terug opgeëist worden en dan zit je plots met een piepkleine tuin!

Het voorkooprecht

Voorverkooprecht gaat uit van de overheid. Wanneer er een voorverkooprecht op een pand bestaat, ben je nooit zeker dat jij de eigenaar gaat worden. Zelfs wanneer jij een akkoord hebt op een pand, dan nog heeft de overheid een maand de tijd om het pand te kopen onder dezelfde voorwaarden. En dan kan jij opnieuw beginnen zoeken natuurlijk.

Erfdienstbaarheden

Stel je koopt een mooi chalet in een vakantiepark. De prijs was erg aantrekkelijk en je bent gesmolten. Vergeet dan niet dat er jaarlijks ook kosten voor erfdienstbaarheden bij komen. Je gaat het park bijvoorbeeld moeten vergoeden voor het gebruik van de grond, voor het gebruik van gas en elektriciteit, voor het onderhouden van gezamenlijke paden, etc. Vooral bij aankoop van chalets of (sta)caravans in vakantieparken moet je je goed informeren over de bijkomende kosten. Bij een vast huis kunnen de erfdienstbaarheden er bijvoorbeeld uit bestaan dat de toegang tot de garage gemeenschappelijk is of dat de buurman over je stuk grond moet om zijn auto in de garage te zetten. Bij oude huizen gebeurt het ook wel eens dat de toegang tot de koertjes gemeenschappelijk is. En in al deze gevallen kan je dan maar beter goede vriendjes zijn met die buurman in kwestie!

Kadastraal inkomen

Vraag ook eens op hoeveel het kadastraal inkomen komt per jaar. Ook deze kost moet zeker ingecalculeerd worden.

EPC

De EPC-waarde geeft aan hoe energievretend je woning is. Bij een huis met een hoge EPC-waarde zal je dus jaarlijks een gepeperde energiefactuur krijgen, tenzij je enorme kosten gaat doen voor isolatie bijvoorbeeld. Sinds januari 2012 is het vermelden van de EPC-waarde verplicht in België.

Bodemattest

Wanneer je een pand koopt, moet de verkoper je een bodemattest kunnen voorleggen. Dit wil zeggen dat hij een onderzoek heeft laten doen naar wat er in de grond zit. Is alles in orde, dan is er geen probleem. Maar stel dat er in de grond bijvoorbeeld asbest wordt gevonden. Dan zal de bodem eerst gesaneerd moeten worden vooraleer het pand kan verkocht worden. Zonder bodemattest was jij verantwoordelijk geweest voor de saneringskosten wanneer de vervuiling uitkwam.

Algemene staat van het pand

Vaak zijn panden spotgoedkoop, te mooi om waar te zijn. En dat is het dan meestal ook. De foto's zien er schitterend uit, vanbinnen is alles tip top in orde. Maar van buiten deugd er niets meer aan! Het dak moet dringend vervangen worden, het huis is aan het wegzakken, de ramen zijn rot. Ook panden waar het behang nagelnieuw is of die pas geverfd zijn, moeten nauwkeuriger onderzocht worden. Vaak zijn het lapmiddeltjes om serieuze problemen te verbergen, zoals vocht bijvoorbeeld. Staan er zware boekenkasten voor een bepaalde muur, vraag dan altijd om ze even te mogen wegtrekken. Wie weet wat verbergen die zware kasten wel! Check of er geen plassen zijn in de kelder en of het dak niet lekt. Stel ook voldoende vragen aan de makelaar. Hij wil dan wel verkopen, maar hij mag in principe geen foutieve informatie geven. Koop dus nooit op het zicht maar onderzoek het pand grondig op allerlei gebreken. Ken je er zelf niets van, neem dan een expert mee. Beter een beetje geld op voorhand uitgeven en geen kat in een zak kopen, dan een gepeperde rekening nadien krijgen voor alle verbouwingen en herstelwerken.

Persoonlijke voorkeuren

Als alles juridisch in orde is, moet er ook nog gekeken worden of alles beantwoordt aan de persoonlijke voorkeuren. Hoe valt het zonlicht binnen? Is er veel te doen in de buurt? Is er openbaar vervoer aanwezig? Hoe zijn de buren? Is er luchtverontreiniging? Wordt er binnenkort niets bijgebouwd dat je zicht op bijvoorbeeld weilanden of bossen zou kunnen wegnemen? Allemaal dingen waar je misschien niet meteen aan denkt wanneer je je droomhuis ziet, maar die op lange termijn wel gaan meespelen of die kunnen gaan tegensteken.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfdienstbaarheden in het Belgische rechtIn het Belgische recht kent men erfdienstbaarheden als zakelijk recht. Wat zijn erfdienstbaarheden, hoe komen ze tot sta…
Vakantiehuis kopen in het buitenland: kosten en tipsVakantiehuis kopen in het buitenland: kosten en tipsIedereen droomt weleens van het kopen van een vakantiehuis in het buitenland. bij het kopen van een vakantiehuis in het…
Vakantiehuis in Frankrijk kopenVakantiehuis in Frankrijk kopenFrankrijk. We gaan er graag heen op vakantie vanwege de mooie bezienswaardigheden, het lekkere eten en de ontspannen sfe…
Bouwen in FrankrijkVeel mensen worden lekker gemaakt door de televisieprogramma's van mensen die naar het buitenland verhuizen. Dat hierbij…

Een eigen huis, waar moet je aan denken?Een eigen huis, waar moet je aan denken?Een eigen huis, een plek onder de zon… Wie kent dit liedje niet? Het bezit van een eigen huis is jaren voor iedereen een…
Vakantiehuis kopen: wat kan je er zoal mee?Vakantiehuis kopen: wat kan je er zoal mee?Je aarzelt nog bij de aankoop van een leuk vakantiehuisje. Zou je het wel doen? Ga je er genoeg gebruik van maken? Ga je…
Bronnen en referenties
  • Hebbes.be - immo - 28 en 29 januari 2012
  • Verschillende advertenties
  • www.livios.be
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 30-07-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.