Huis kopen ondanks dalende huizenprijzen

Een huis kopen is meer dan een aankoop van een onderdak. Het is namelijk ook een investering met de nodige risico’s. Dalende huizenprijzen kunnen grote gevolgen hebben. Dalende huizenprijzen hoeft geen probleem te zijn voor huizenbezitters, zolang het huis maar niet verkocht moet worden met een onderwaarde. Een huis kopen in een dalende huizenmarkt brengt extra risico’s met zich mee. Een kleine daling van de waarde kan namelijk resulteren in grote schulden op het moment dat het huis verkocht moet worden.

Hypotheek afgesloten met meefinanciering van de kosten

De meeste mensen die een huis kopen gaan de bijkomende kosten ook meefinancieren. Hierdoor is er een hypotheek noodzakelijk die boven de waarde van het huis ligt. In een gezonde huizenmarkt vormt dit geen groot probleem, want de waarde stijgt uiteindelijk boven het hypotheekbedrag uit. Bij dalende huizenprijzen is er kort na aankoop al een hoge onderwaarde.

Voorbeeldberekening

Een gezin koopt een huis voor € 250.000. Het is hun eerste woning, dus ze kunnen geen overwaarde uit een eerder verkochte woning inbrengen. Het huis wordt gekocht onder de condities “kosten koper”. De benodigde hypotheek bedraagt € 275.000. Ze sluiten een hypotheek af waarbij de aflossing wordt doorgeschoven naar de einddatum. De waardeopbouw vindt plaats in een kapitaalverzekering. Twee jaren later zijn de gemiddelde huizenprijzen in totaal met 3 procent gezakt. Door omstandigheden moeten ze het huis verkopen. Uitgaande van de gemiddelde waardedaling van de huizenprijzen, gaan ze het huis verkopen voor € 227.500. Zonder rekening te houden met de verkoopkosten en de reeds opgebouwde waarde in de gekoppelde spaarpolis, blijft er een restschuld over van € 47.500.

Hoe kunt u zich beschermen tegen dalende huizenprijzen?

Niemand weet hoe de huizenprijzen zich gaan ontwikkelen. Door gedurende de looptijd van de hypotheek af te lossen op de hypotheekschuld kunt u de daling van de huizenprijzen niet tegen gaan, maar u kunt de eventuele gevolgen wel beperken. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat uw huis courant blijft door deze goed te onderhouden. Een goed onderhouden huis verkoopt beter en tegen een hogere prijs.

Kopen van een huis uitstellen

In periodes met dalende huizenprijzen kunt u ook overwegen om het kopen van een huis nog uit te stellen. Zodra de markt zich weer gaat herstellen kunt u tegen de laagste prijs tot aankopen van een huis overgaan. Zo eenvoudige is het helaas niet. Wanneer er sprake is van een opleving van de huizenprijzen, weet u niet of het een tijdelijke stijging is of dat de stijgende lijn is ingezet.

Toch kan het in bepaalde gevallen verstandig zijn om de koop nog uit te stellen. Dit is bijvoorbeeld het geval als het economisch slecht gaat of als er belangrijke beslissingen genomen gaan worden met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek. In de loop der jaren weet u pas of het achteraf een goede beslissing is geweest.

Invloed van de politiek op de huizenprijzen

Politieke beslissingen kunnen van invloed zijn op de ontwikkeling van de huizenprijzen. Een dreigende beperking van de aftrekbaarheid van hypotheekrente kan een sterke invloed hebben op de ontwikkeling van de huizenprijzen. Aan de andere kant kunnen ze ook maatregelen nemen die de huizenprijzen juist stuwen.
© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenHuis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen tien tot vijftien procent gezakt. Huizenbezitters kunnen hu…
Huizenprijzen dalen hard, maar stegen harderHuizenprijzen dalen hard, maar stegen harderDe huizenprijzen zijn ongeveer 20% gezakt in de periode vanaf de najaar van 2008 tot de zomer van 2013. Hierdoor wordt e…
Hoeveel moet u per maand werken voor uw hypotheek?Hoeveel moet u per maand werken voor uw hypotheek?Een maandelijkse hypotheeklast van €1.000 tot €1.500 per maand zijn wij normaal gaan vinden. Beide partners moeten werke…
Huis kopen een goede of een slechte investering?In het verleden werden huurders van huizen voor gek verklaard. De maandelijkse huur was weggegooid geld. Door de daling…

Huis kopen op oudere leeftijdHuis kopen op oudere leeftijdDe banken stellen strenge eisen bij het verstrekken van een hypotheek. Het onderpand moet voldoende zekerheden bieden, m…
Proefwonen: koopwoning huren op proefProefwonen is een relatief nieuwe manier van het uitkiezen van een koopwoning. Sinds de financiële crisis sinds 2010, di…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.