Vakantiehuis kopen: wat kan je er zoal mee?

Vakantiehuis kopen: wat kan je er zoal mee? Je aarzelt nog bij de aankoop van een leuk vakantiehuisje. Zou je het wel doen? Ga je er genoeg gebruik van maken? Ga je je broek er niet aan scheuren? Gaan de kids het na tien jaar nog altijd even leuk vinden? Ga je niet uitgekeken raken op de streek? Geen nood, met een vakantiehuisje kan je alle kanten op! En met een beetje creativiteit verdien je er zelfs nog mee! Zo kan je de vakantiewoning verhuren, aan huisruil doen of het gebruiken om iemand een leuk weekend te bezorgen.

Er zelf van genieten

Dit is natuurlijk de meest voor de hand liggende reden. Je wilt er wel eens tussenuit en met een heel gezin komt dat vaak al snel heel duur uit. Bovendien moet je in een huurwoning ook nog eens goed opletten als je met kleine kinderen bent. Is alles wel aanwezig? Is de tuin goed afgesloten? Zijn er geen gevaarlijke trappen in huis? Hetzelfde probleem kan zich voordoen wanneer je naar een huurhuis trekt met huisdieren. Mogen ze wel mee? Indien ja, hoeveel mogen er dan maximum mee? Wat indien je er meer hebt dan aangegeven? Gaan ze niets stukmaken? Kan je ze ergens in een afgesloten ruimte zetten? Is de tuin voldoende afgesloten? Kunnen ze niet op straat? Allemaal problemen die opgelost zijn wanneer je je eigen stekje inricht zoals je het zelf wilt. Is je eigen vakantiehuis uitlsuitend voor eigen gebruik, dan kan je er ook nog eens al je spulletjes in laten liggen. Geen gezeul dus meer met lakens, dekens, handdoeken, valiezen vol kleren, zakken vol speelgoed, boeken, afwasmiddel, zeep, shampoo, basis voedingsmiddelen als suiker, thee, koffie, etc. Gewoon de auto instappen, wegwezen en eens ter plaatse simpelweg genieten!

Vakantiewoning verhuren

Natuurlijk staat je vakantiewoning vaak leeg. Je bent er immers niet altijd. Een goede oplossing is dan om je huisje te verhuren. Natuurlijk zijn hier voor-en nadelen aan verbonden.

Voordelen verhuren vakantiewoning

 • Je huisje staat niet constant leeg. Er wordt dus geregeld verlucht.
 • De verwarming wordt aangezet wanneer het koud is.
 • Het water stroomt eens door de buizen.
 • Je hebt minder kans op inbraken of erger nog, krakers.
 • Indien er iets mis is, ben je sneller op de hoogte.
 • Een ander groot voordeel is natuurlijk dat je er iets mee verdient. En met die verdienste kan je eventueel een deel van de hypotheek en van de kosten betalen.

Nadelen verhuren vakantiewoning

 • Je moet ofwel steeds zelf gaan kijken wanneer de huurder weggaat, ofwel moet je iemand anders inschakelen. Ga je zelf kijken, dan mag je vakantiehuisje niet te ver weg zijn. Sommige mensen huren het huis maar voor een weekend of voor een paar dagen. Als je dan vier maal per maand over en weer moet rijden, dan ben je veel tijd kwijt en ook een pak geld aan brandstof. Je wagen rijdt immers ook niet op water! Wanneer je iemand in dienst neemt om op je huisje te letten, dan moet die natuurlijk vergoed worden. Ook dat zijn weer extra kosten. Bovendien moet je die persoon voor 100% kunnen vertrouwen.
 • Je weet nooit wie je in je vakantiehuis krijgt. Sommige mensen zien er erg keurig en netjes uit, tot je na hun verblijf gaat kijken! Blikjes bier overal, half opgegeten pizza's in de dozen op tafel, nergens schoongemaakt, hondenpoten op alle bedden, ... . Het zal je maar overkomen!
 • Ook kunnen de kosten soms hoog oplopen. Vooral in vakantiehuisjes met gasflessen. Wanneer je gasten veel warm water verbruiken, zijn de gasflessen zo leeg. Of als je mensen hebt die hard stoken. Of die overal alle lichten laten branden. En die kosten heb je meestal niet meegerekend.
 • Maken je gasten erge brokken, dan zal je misschien wel een gerechtsprocedure moeten inspannen. En ook hier kunnen de kosten hoog oplopen. Is het sop de kool dan wel waard?

Mogelijkheden om je vakantiewoning te promoten

 • Je kan een advertentie hangen in lokale winkels. Denk aan supermarkt, krantenwinkel, beenhouwer, bakker, etc.
 • Je kan een advertentie plaatsen in een lokale krant. Dat kost wel iets, maar als je je huis hierdoor geregeld verhuurd, is de kost verwaarloosbaar.
 • In dierenmagazines, zoals bijvoorbeeld Hart voor Dieren kan je reclame maken voor je vakantiehuis wanneer je dieren aanvaard in je huis.
 • Op sites voor gratis zoekertjes zoals Hebbes, 2de hands, etc.
 • Heb je een blog, maak dan een link
 • Maak een websites met extra uitleg en foto's. Hiernaar kan je verwijzen op sociale sites als Facebook of Twitter.
 • Ook ter plaatse kan je reclame maken: hang een affiche aan je raam met TE HUUR. Hang een advertentie in de lokale supermarkt. Dikwijls zijn toeristen, dagjesmensen, fietsers of wandelaars op zoek naar een leuke slaapplaats. Dan heb je wel iemand ter plaatse nodig om de sleutel te overhandigen.

Logiesdecreet in België

Vergeet niet dat er in België sinds 2011 zoiets bestaat als het logiesdecreet voor vakantiewoningen. Je bent dus verplicht om elke vakantiewoning die je verhuurt aan te geven. Winst die je maakt met de verhuur moet dan weer niet worden aangegeven.

Goede service is de beste reclame

Wees altijd vriendelijk voor je (goede) huurders. Mond-aan-mondreclame is nog altijd de beste manier om nieuwe huurders te werven. Verwen ze met een extraatje wanneer ze binnenkomen of wanneer ze weggaan. Dit hoeft niet per sé duur te zijn. Een pot zelfgemaakte confituur, een zakje streekgebonden koekjes, een fruittaart, etc. Wees steeds correct bij het terugbetalen van de waarborg als de mensen correct zijn geweest. Reken geen extra kosten aan als mensen niet hebben overdreven met hun water of energieverbruik of wanneer deze kostenpost niet stond vermeld in het verhuurcontract.

Huisruil

Ben je na een tijdje een beetje uitgekeken op je vakantiewoning en ken je de streek nu wel als je broekzak? Denk dan eens aan huisruil. Veel mensen durven huisruil niet aan wanneer het om hun eigen woning gaat, omdat hier toch dikwijls heel persoonlijke dingen liggen, hangen en staan. Maar met een vakantiewoning liggen de dingen anders. Hier heb je meestal toch maar alleen het hoogst noodzakelijke en geen fragiele dingen. Ruil dus je vakantiewoning eens met iemand uit de States of uit Finland en verruim op een goedkope manier je horizon. Je betaalt dan immers alleen je verplaatsing. Eten moet je thuis ook. Bovendien kom je dan vaak op plekken waar gewone toeristen niet komen en word je soms opgevangen en wegwijs gemaakt door vriendelijke buren. Voor meer info kan je terecht op: www.huizenruil.com of www.taxistop.be. Bij huizenruil.com betaal je bijvoorbeeld maar 7,95 euro aan lidgeld en slaag je er niet in je huis te ruilen in het eerste jaar, dan is het lidgeld het volgende jaar gratis. Veel heb je dus niet te verliezen!

Ontvang op een goedkope manier familie en vrienden

Heb je familie of vrienden in het buitenland? Zou je ze graag eens laten komen maar is je eigen woning te klein om ze te ontvangen? Nu kan je ze naar je vakantiehuisje sturen. Zo heeft elk zijn privacy en kan je samen toch leuke dingen doen, vooral als je vakantiehuisje niet te ver weg ligt.

Geef eens een weekendje cadeau

Geen idee voor een huwelijks- of verjaardagscadeau? Geef eens een weekendje in je vakantiehuisje cadeau. Mensen vinden reizen bijna altijd leuk en als het gratis is, is het altijd meer dan welkom.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een particulier vakantiehuis hurenEen particulier vakantiehuis hurenEr zijn diverse manieren waarop je vakantie kan vieren. Zo kan je bijvoorbeeld een keuze maken tussen verblijven in een…
Vakantiehuis in Frankrijk kopenVakantiehuis in Frankrijk kopenFrankrijk. We gaan er graag heen op vakantie vanwege de mooie bezienswaardigheden, het lekkere eten en de ontspannen sfe…
Een vakantiehuis kopen als investeringGeld investeren in een vakantiehuis kan een flink rendement opleveren, maar u moet wel goed weten waar u aan begint. U m…
Vakantiehuis kopen: hoe kies je de streek en de ligging?Vakantiehuis kopen: hoe kies je de streek en de ligging?Een vakantiehuis kopen kan een interessante investering zijn. Niet alleen jij kan er van genieten, maar je kan het huisj…

Vakantiehuis te koop: waar moet je zeker op letten?Vakantiehuis te koop: waar moet je zeker op letten?Vakantiehuis te koop. Het lijkt je wel wat! Je wil wel een eigen stekje waar je geregeld eens naar toe kan trekken. Je b…
Tips om te onderhandelen over de prijs van een koophuisTips om te onderhandelen over de prijs van een koophuisHet is eindelijk zo ver. Je hebt je droomhuis gevonden. Nu begint het spannendste moment in het koopproces. Je gaat onde…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-06-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.