Tips om te onderhandelen over de prijs van een koophuis

Tips om te onderhandelen over de prijs van een koophuis Het is eindelijk zo ver. Je hebt je droomhuis gevonden. Nu begint het spannendste moment in het koopproces. Je gaat onderhandelen over de vraagprijs van de woning. Onderhandelen is een vaardigheid die bij het kopen van een huis goed van pas komt. Wel zijn er een aantal basisprincipes die je moet onthouden voordat het spel van bieden kan beginnen. De prijs van een woning hangt van verschillende elementen af, namelijk:
  • De prijs van de woning, is het huis scherp geprijsd of juist te hoog in de markt gezet?
  • Staat de woning kort of lang te koop?
  • Willen de verkopers snel van de woning af?
  • Wil jij het huis per se hebben?
  • Gaat het om een kopersmarkt of om een verkopersmarkt?

Wees nuchter en objectief

Het is belangrijk om je te realiseren dat je emoties niet moet laten meetellen in de onderhandelingen. Wanneer je biedt zonder aankoopmakelaar is het belangrijk om objectief te blijven. Laat je niet leiden door argumenten die er niet toedoen, zoals ‘Ik heb het huis voor dit bedrag gekocht en moet dit bedrag er voor hebben’ of ‘Dit is toch geen vraagprijs voor een starterswoning?’ Emotionele argumenten horen geen rol te spelen in het biedingsproces. Wanneer onderhandelingen niet vlotten is het aan te raden om te stoppen met bieden. Er staan genoeg woningen te koop en er zijn verkopers genoeg die wel fatsoenlijk willen onderhandelen. Een adempauze kan de verkoper ook doen realiseren dat hij teveel vraagt voor een woning.

Voorbereiden op onderhandelingen

Zorg ervoor dat je je huiswerk goed hebt gedaan. Je weet wat je maximaal kunt betalen voor een woning. Ga nooit hoger dan je budget. Voordat je gaat bieden is het belangrijk om te weten welke roerende zaken in de woning achterblijven. Vraag de verkoper om een lijst te maken waarop staat wat mee verhuist naar de nieuwe woning en wat achterblijft in het oude huis. Wil je bijvoorbeeld de rolluiken of gordijnen houden? Maak daar dan duidelijk afspraken over en leg die vast op papier. Ga er niet klakkeloos vanuit dat bepaalde zaken onderdeel zijn van de koop. Zorg voor heldere afspraken, om onenigheid te voorkomen.

Meld- en onderzoeksplicht

De verkoper heeft een wettelijke plicht om te vertellen dat een dak bijvoorbeeld een paar slechte plekken heeft. Duidelijk zichtbare gebreken hoeft de verkoper niet te melden. Hij mag er van uit gaan dat jij lekkageplekken ook wel ziet. Wanneer die lekkage schuil gaat achter een nieuwe laag verf, moet hij dat vertellen. De koper heeft ook een onderzoeksplicht. Laat bij een woning altijd een bouwkundige keuring doen. Een verkoper die niets heeft te verbergen, zal die laten uitvoeren.

Onderhandelen

Voordat je de onderhandelingen ingaat, bepaal je het uiterste bedrag dat je kunt en wil betalen voor de woning. Ga daar niet overheen. Wees je bewust van het belang van de verkoper. Die heeft maar een belang en dat is een goede prijs voor de woning bedingen. Je kunt de verkoper tegemoet komen door eventueel voor te stellen gordijnen over te nemen of een snelle overdracht te regelen. Laat de verkoper merken dat je de prijs voor het huis op tafel kunt leggen. Dat betekent niet dat je die prijs moet betalen, maar verkopers knappen vaak af wanneer ze niet zeker van zijn dat jij je financiering niet rond kunt krijgen. Wanneer de interesse voor een woning groot is, helpt het om meteen een goed bod op tafel te leggen. Hiermee laat je zien serieus te zijn. Doe dit alleen wanneer een woning echt populair is. Er zijn genoeg verkopers die beweren dat de interesse groot is. Trek dat eerst na, voordat je meteen je beste bod neerlegt.

Tekenen

Na kort of lang onderhandelen is je bod geaccepteerd. Dan komt de volgende stap in het proces, het tekenen van het contract. Het is aan te raden om de modelkoopovereenkomst te gebruiken die de Vereniging Eigen Huis, de NVM en de Consumentenbond hebben opgesteld. Kijk wel of je iets moet aanpassen.

Ontbindende voorwaarden

Denk niet te licht over het tekenen van een koopcontract. In het contract staan ontbindende voorwaarden. In het contract hoort een voorbehoud van financiering te staan. Om hier onderuit te komen hoor je minimaal vier afwijzingen van banken/hypotheekadviseurs te kunnen overleggen. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je tijd genoeg hebt om de financiering te regelen. Wanneer je een oud huis koopt, dient als ontbindende voorwaarde een slechte uitkomst van een bouwkundig rapport te gelden. De makelaar stelt doorgaans de koopakte op en een notaris de eigendomsakte.

Drie dagen bedenktijd

Volgens de wet krijgen kopers drie dagen na het tekenen van het voorlopig koopcontract de mogelijkheid om zich te bedenken. Je kunt dan nog zonder stampei onder de koop uit. Wanneer die drie dagen voorbij zijn, kun je alleen nog onder de koop uit wanneer een ontbindende voorwaarde gaat gelden. De bedenktijd gaat lopen, zodra je de handtekening hebt gezet onder het koopcontract. De bedenktijd mag een weekend- of feestdag beslaan. Wanneer de bedenktijd op een vrijdag start, loopt die af op dinsdag en niet op maandag.

Van de koop afzien

Wanneer je je binnen die drie dagen bedenkt, is het belangrijk om dat de verkoper zo snel mogelijk te vertellen. Dat kun je beter niet telefonisch of persoonlijk doen. Beter is het om een aangetekende brief te sturen met het verzoek om een handtekening retour. Je moet kunnen bewijzen dat je je in de drie wettelijke dagen hebt bedacht. Anders wordt het jouw woord tegen dat van de verkoper. De drie dagen bedenktijd geldt niet voor woningen die op een openbare veiling worden verpatst, een woonboot en een studentenhuis dat door de ouder voor een zoon of dochter wordt aangeschaft. Voor een nieuwbouwhuis gelden andere regels. Wanneer de overdracht door de notaris is bezegeld, wordt het huis echt van jou.
© 2012 - 2023 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubbele maandlastenHet aankopen van een andere koopwoning betekent vaak dat u een bestaande woning moet verkopen. Koopt u een ander huis zo…
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
Beste strategie: hoge vraagprijs of lage vraagprijs?Om een huis te kunnen verkopen, moet u eerst bezichtigingen krijgen. Op het moment dat de onderhandelingen beginnen, moe…
Uw huis verkopen, voorbereiden voor de verkoopUw huis verkopen, voorbereiden voor de verkoopEen huis verkopen is meer dan een bordje in de tuin plaatsen en wachten op de koper. Door goed voor te bereiden op de pe…

Vakantiehuis kopen: wat kan je er zoal mee?Vakantiehuis kopen: wat kan je er zoal mee?Je aarzelt nog bij de aankoop van een leuk vakantiehuisje. Zou je het wel doen? Ga je er genoeg gebruik van maken? Ga je…
Sparen voor de eigen woning - vermogen opbouwenSparen voor de eigen woning - vermogen opbouwenU kunt voor alles sparen, maar heel veel mensen hebben een eigen woning. En zoals u veel kunt lezen in de media, hebben…
Bronnen en referenties
  • Een huis kopen voor dummies, Anna Roelofsz, uitgeverij Pearson Addison Wesley, 2007
  • http://www.eerste-koophuis.nl/huis-kopen-dossiers/starters/onderhandelen/item710
  • http://www.huiskopenvoorbeginners.nl/bieden-onderhandelen-kopen/onderhandelen-bieden-en-kopen.aspx
  • http://onderhandelen.makelaarstarieven.com/
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.