Minder uitgeven bij kopen of verkopen huis

Minder uitgeven bij kopen of verkopen huis Het kopen en verkopen van een huis zijn kostbare transacties. Er kan veel geld bespaard worden door kritisch te kijken naar de kosten en naar de mogelijkheid om kosten te schrappen. Bij het kopen en verkopen van een huis gaat het om grote bedragen. Naast de transactie zelf moeten er ook veel aanvullende zaken geregeld worden, waar ook weer een rekening aan hangt. Op bijvoorbeeld de makelaarskosten kan bespaard worden, maar ook op de taxatiekosten, notariskosten en de kosten van de inrichting van het huis. Door goed na te denken voordat u kosten maakt, kunt u duizenden euro’s besparen als koper, maar ook als verkoper.

Besparing voor de verkoper – Huis in de verkoop zetten

De meeste verkopers zullen een makelaar inschakelen om het huis te verkopen. Voordat u de makelaar de klus geeft, moet u eerst goed onderhandelen over de hoogte van de bemiddelingskosten. Vaak is er wel een onderhandelingsruimte. Door de courtage iets lager te krijgen, kunt u grote bedragen besparen. U moet ook goede afspraken maken wat er gaat gebeuren op het moment dat u als verkoper besluit om het huis terug te trekken uit de verkoop, of als u uit onvrede overstapt naar een andere makelaar. Het is redelijk dat de makelaar in dat geval uitsluitend de gemaakte kosten in rekening brengt.

Besparing voor de koper – Geen aankoopmakelaar inschakelen

Een aankoopmakelaar inschakelen kan verstandig zijn, maar voegt in bepaalde gevallen niets toe. Bij een tweede bezichtiging kunt u namelijk ook een kennis of familielid inschakelen die kijk heeft op onroerend goed. Deze kan u eventueel behoeden voor een onverstandige aankoop. De onderhandeling over de prijs kunt u ook zelf doen. U moet een duidelijke bodemprijs in gedachten houden en proberen zo laag mogelijk uit te komen.

Besparing voor de koper – kosten overdracht bij de notaris

Bij de meeste transacties, komen de kosten te liggen bij de koper van het huis (kosten koper). U kunt geld besparen door goed te letten op de hoogte van de prijs voor de overdracht bij de notaris. Door vooraf offertes te laten maken, kunt u honderden euro’s besparen. De notaris die u inschakelt, hoeft namelijk niet de plaatselijke notaris te zijn.

Besparing voor de koper – Goedkope taxatie

Vergelijkbaar met de notariskosten, kunt u ook voor de noodzakelijke taxatie een goedkope taxateur kiezen. Voor de financiering moet er een taxatie plaatsvinden. Op het internet kunt u vooraf de tarieven van de taxateurs gaan vergelijken.

Besparing voor de koper – Beste hypotheek

Dit is het belangrijkste onderdeel van het kopen van een huis. U moet de hypotheek kiezen die het beste bij uw situatie past. Een onjuiste hypotheek kiezen, kan u op termijn duizenden euro’s gaan kosten. De beste hypotheek krijgen is een kwestie van zelf vooraf huiswerk doen, en vervolgens afspraken in te plannen met adviseurs. U staat op het punt om een verplichting aan te gaan voor mogelijk een periode van dertig jaar, u kunt veel geld besparen door niet over één nacht ijs te gaan.

Besparing voor de verkoper en de koper – roerende zaken meeverkopen of kopen

Er zijn veel roerende zaken, zoals vitrages, overgordijnen en kasten, die de verkopers niet mee hoeft te hebben naar een ander huis. De partijen doen er verstandig aan om hier een gesprek over aan te gaan. De nieuwe eigenaren moeten hoge kosten maken om zaken weer aan te schaffen, die de verkoper voor een gering bedrag wil laten hangen of laten staan.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis vrij op naam verkopenHuis vrij op naam verkopenNieuwe huizen worden verkocht onder de conditie vrij op naam. Bij het verkopen van een bestaand huis hebt u echter ook d…
Verlaging overdrachtsbelasting als reden om huis te kopenVerlaging overdrachtsbelasting als reden om huis te kopenPer 15 juni 2011 is de overdrachtsbelasting verlaagd van 6 procent naar 2 procent. Dit is een ideale kans voor mensen di…
Geen overdrachtsbelasting bij verkoop huis binnen drie jaarGeen overdrachtsbelasting bij verkoop huis binnen drie jaarSinds 1 september 2012 is er geen overdrachtsbelasting meer verschuldigd bij het doorverkopen van een huis binnen een pe…
Huis kopen: hoe een optie nemen op de aankoop van 'n woning?Huis kopen: hoe een optie nemen op de aankoop van 'n woning?Stel je hebt een mooi huis of appartement gezien dat je wilt kopen, maar je wilt er toch nog even over nadenken. Je wilt…

Huurachterstand? Neem direct maatregelen, voorkom erger!Huurachterstand? Neem direct maatregelen, voorkom erger!Het aantal mensen dat in financiële nood verkeert groeit, steeds meer mensen melden zich noodgedwongen bij schuldhulpver…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.