Huis vrij op naam verkopen

Huis vrij op naam verkopen Nieuwe huizen worden verkocht onder de conditie vrij op naam. Bij het verkopen van een bestaand huis hebt u echter ook de mogelijkheid om vrij op naam te verkopen. Hiermee maakt u het kopen van het huis interessanter. De kopers hoeven namelijk geen rekening te houden met bepaalde bijkomende kosten. Nieuwe huizen worden vaak vrij op naam gekocht. Dat wil zeggen dat de koper niet opdraait voor de kosten die ze wel moeten betalen bij het kopen van een huis onder de verkoopvoorwaarden kosten koper. Voor de kopers heeft dit als voordeel dat ze de volgende kosten niet hoeven te betalen:
  • Overdrachtsbelasting (bij nieuwe huizen de BTW)
  • De kadasterkosten voor het inschrijven van de akte van levering (de koopakte)
  • Notariskosten voor de akte van levering (de notariskosten voor de hypotheekakte moet door de koper betaald worden)

Bestaande huizen kunnen ook vrij op naam verkocht worden

Bij het in de verkoop zetten van een huis, kunt u zelf nog kiezen voor de voorwaarden kosten koper of vrij op naam. Over het algemeen worden bestaande huizen verkocht onder de voorwaarden kosten koper. Bestaande huizen die vrij op naam verkocht worden, vormen een uitzondering. Toch is het geen gek idee om af te wijken van de standaard manier van verkopen van een huis.

Opvallen bij de kopers verbetert de kans op verkoop

Door een slimme verkoper of makelaar, is de kans op verkopen van een huis op korte termijn groter. Door een bestaande woning in de markt te zetten onder voorwaarden vrij op naam raken potentiële kopers extra geïnteresseerd. Dit kan de koper namelijk grote bedragen besparen. U kunt ook op andere manier proberen om op te vallen, maar een financieel voordeel voor de koper is de best mogelijke manier om op te vallen.

Voordelen van het verkopen van uw huis op de condities vrij op naam

Een groot obstakel bij een beslissing om een huis te kopen, zijn de bijkomende kosten. De reguliere overdrachtsbelasting bedraagt zes procent (gedurende de periode van 1 juli 2011 tot 1 juli 2012 twee procent) en inclusief de overige bijkomende kosten, komt u ongeveer op tien procent van de verkoopprijs.

Door het huis vrij op naam te verkopen, kunt u de kopers een groot voordeel bieden, u neemt namelijk een groot deel van de bijkomende kosten voor uw rekening. Dit zet u ook gelijk in een betere onderhandelingspositie. U neemt namelijk al de grote kosten voor uw rekening. Het is zelfs redelijk dat u helemaal geen onderhandelingsruimte gaat bieden.

Definitie van kosten koper

Kosten koper wil eigenlijk zeggen dat de koper de kosten draagt van de overdracht bij de notaris en de overdrachtsbelasting. Daarnaast zijn er nog meerdere kosten, maar die moeten ook gemaakt worden bij het kopen van een huis vrij op naam. De totale kosten bedragen ongeveer tien procent. Bij duurdere huizen vallen de kosten procentueel lager uit afhankelijk van de koopsom van het huis.

Definitie van vrij op naam

Deze condities houden in dat een groot deel van de kosten worden gedragen door de verkoper. Bij een bestaande woning zal dit overdrachtsbelasting zijn. Bij nieuwe huizen wordt er echter geen overdrachtsbelasting geheven, maar BTW.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ook bestaande huizen kunt u verkopen vrij op naamOok bestaande huizen kunt u verkopen vrij op naamDoor de verlaging van de overdrachtsbelasting zijn sommige makelaars overgestapt van de verkoopconditie kosten koper naa…
Kosten koper of vrij op naamKosten koper of vrij op naamVeel gebruikte termen bij het aankopen en verkopen van huizen is: kosten koper en vrij op naam. Deze omschrijving zegt i…
Hoe haal ik de overwaarde uit mijn huis?Hoe haal ik de overwaarde uit mijn huis?U kunt de overwaarde uit uw huis halen door het huis te verkopen. Er zijn echter ook een aantal hypotheekconstructies di…
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…

Ontbindende voorwaarden die u altijd moet opnemenOntbindende voorwaarden die u altijd moet opnemenHet kopen van een huis is een beslissing met grote financiële gevolgen. Door ontbindende voorwaarden op te nemen kunt u…
Appartement en vereniging van eigenarenAppartement en vereniging van eigenarenAls je een appartement koopt, dan zul je automatisch lid worden van de Vereniging van eigenaren (VvE). In de VvE zitten…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.