Huis verkopen in een dalende markt door een lage vraagprijs

In een kopersmarkt ligt de macht bij de kopers van huizen. De verkopers moeten zich hierop aanpassen door hun prijsbeleid hierop af te stemmen. Verkopers die hun huis van de hand willen doen, willen voor het huis de hoogste prijs ontvangen. De tientallen jaren daarvoor werden ze verwend met huizenprijzen die alleen maar omhoog gingen. Voor de huizenbezitters was het moeilijk schakelen. Ze waren nog steeds in de veronderstelling dan ze de huizenprijzen van voor de kredietcrisis konden aanhouden. In bepaalde gevallen moesten ze ook wel door de hoge hypotheek die op het huis was afgesloten. Echter een huis met een te hoge vraagprijs gaat niet verkocht worden.

Huizenprijzen 2008 t/m 2011

In de jaren vanaf 2008 tot en met 2011, ging het erg slecht met de huizenmarkt. De huizenprijzen gingen omlaag en de verkoop van huizen stortte in. Kopers werden huiverig door de ontwikkeling van de huizenprijzen. Het gevolg was sterk dalende huizenprijzen en een record aantal huizen die in de verkoop stonden. Een voordeel van deze ontwikkeling is dat de koophuizen weer betaalbaar werden voor starters, maar het was een slechte ontwikkeling voor de huiseigenaren.

De keuze is aan de kopers

Doordat het huizenaanbod zo groot was, konden de kopers kiezen tussen veel verschillende huizen van hetzelfde soort en in dezelfde wijk. Uiteraard proberen zij de situatie volledig uit te buiten door de laagst mogelijke koopsom te bieden voor een huis die ze graag willen hebben. Dit deden ze door een bieding neer te leggen die ver onder de vraagprijs lag. Enkele jaren geleden zouden de makelaars deze biedingen niet serieus nemen, maar in een uiterste poging om toch te verkopen, gingen ze het bod wel voorleggen aan hun cliënten. Gaan de verkopers niet akkoord? Dan gaan ze een ander huis proberen te kopen voor een laag bedrag.

Prijsbeleid van de verkopers

Als verkoper is het gevaarlijk om te hoog in de boom te gaan zitten. Een latere verlaging van de vraagprijs zal minder interesse wekken van potentiële kopers. Zodra een huis nieuw in de verkoop wordt gezet, krijgt deze de nodige aandacht, later zal er geadverteerd moeten worden tegen hoge kosten om weer aandacht voor het huis met de verlaagde vraagprijs te vragen.

Onder de vraagprijs van vergelijkbare huizen gaan zitten

Geïnteresseerden zoeken vaak gericht naar een soort woning in een bepaalde buurt. In deze vergelijking moet u zorgen dat uw huis opvalt. Mogelijk is een duurdere woning beter onderhouden, maar de aandacht gaat toch eerst uit naar het huis met de laagste vraagprijs. Een paar duizend die u onder uw concurrentie gaat zitten, kunnen u proberen te compenseren in de onderhandelingen. U moet de potentiële kopers namelijk eerst zover krijgen dat ze uw huis gaan bekijken en geïnteresseerd raken.

Beter een kleine onderhandelingsruimte dan een te hoge vraagprijs

Bij de onderhandelingen gaan de mogelijke kopers er vanuit dat u nog ver in de prijs kunt zakken. Indien u dat niet kunt worden de onderhandelingen mogelijk afgebroken. Toch is dit beter dan een hoge vraagprijs hanteren waar geen mensen op af komen. U moet namelijk bezichtigingen hebben om uw huis te kunnen verkopen.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsHuis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsIndien het u maar niet lukt om uw huis te verkopen? Moet u mogelijk de vraagprijs van het huis verlagen.
Huis verkopen voor een laag bedragHuizenbezitters denken vaak dat ze hun huis altijd weer kunnen verkopen voor een hoger bedrag dan het aanschafbedrag. Ge…
Huis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesHuis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesIn de jaren 2008 tot en met 2012 maakt de huizenmarkt zware jaren door. In 2012 staat er een record aantal aan huizen in…
Huis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenHuis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen tien tot vijftien procent gezakt. Huizenbezitters kunnen hu…

Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
Vakantiehuis in Frankrijk kopenVakantiehuis in Frankrijk kopenFrankrijk. We gaan er graag heen op vakantie vanwege de mooie bezienswaardigheden, het lekkere eten en de ontspannen sfe…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.