Je eigen woning
De eigen woning is een eerste stap naar zelfstandigheid. Een aantal praktische tips kunnen ervoor zorgen dat de overgang naar een eigen woning goed verloopt.
De uitdaging van een eigen woning
Het ouderlijk huis verlaten, geldt voor veel jongeren als belangrijkste stap naar volwassenheid. Redenen voor een verhuizing zijn er vaak meer dan genoeg. Maar of het nu het begin is van een studie of je eerste baan, altijd moet je in de nieuwe omgeving weer je draai weten te vinden. Dat is ongelooflijk spannend en kan je op vele manieren vorm geven. Maar het kan ook veel vragen oproepen.
Tip 1: het geld, hoeveel kan je eraan uitgeven?
Op weg naar een eigen woning doemt als eerste de vraag van de
financiering op. Want dat is het grote verschil met je leven tot dusver. Vanaf nu moet je immers van een eigen budget rondkomen. Daarvan moet de huurprijs inclusief alle bijkomende kosten gedekt worden en ook met de overige kosten van levensonderhoud moet rekening worden gehouden.
Voordat je begint aan het avontuur van een "eigen huis", moet je voor jezelf inzicht hebben in je beschikbare financiële middelen en alle te verwachten uitgaven. Maak daarom een persoonlijk budgetplan!
Eerst de inkomenskant:
- heb je maandelijks inkomen?
- heb je naast school of universiteit nog een baantje?
- beschik je over spaargeld of geld van vorige banen?
- hoeveel geld stellen je ouders eventueel maandelijks voor je woning ter beschikking?
Dan de uitgavenkant:
- hoe hoog is ongeveer de verwachte huurprijs?
- welke extra kosten (verwarming, kabel-aansluiting, schoonhouden trappenhuis etc.) komen daar nog bij?
- zijn er nog extra kosten voor de huur van een garage?
- hoeveel moet je aan gas, licht en water betalen?
- welke communicatiekosten kan je verwachten (telefoon, internet, gsm)?
- wat zijn de kosten van levensonderhoud (voeding, cosmetica, kleding, poetsmiddelen, sportvereniging of fitness, uitgaan, cadeautjes, vakantie, enz.?
- moet er een waarborgsom aan de verhuurder worden betaald? Weliswaar wordt die na afloop van de huurperiode weer terugbetaald, maar eerst moet je die kosten toch opnemen in je financiële planning. Gebruikelijk is hierbij één maand huur (bij grotere woningen tot maximaal drie maanden huur);
- hoe hoog zijn de studiekosten? Hoeveel bedraagt bijvoorbeeld het collegegeld op je school of universiteit?
- hoeveel geld moet je uitgeven aan lesmaterialen (schrijfmaterialen, studieboeken, etc.)?
- wat zijn de kosten van vervoer? Hoe duur is de bus- of treinreis? En hoeveel kost het reizen tussen je nieuwe huis en je ouders? heb je misschien een auto? Wat kost die aan wegenbelasting, verzekering en onderhoud?
- ben je voor ziektekosten nog via je ouders verzekerd? Of je moet je een eigen ziektekostenverzekering en andere verzekeringen afsluiten zoals een inboedelverzekering.
- overigens kunnen studenten tot 27 jaar bij hun ouders tegen wettelijke aansprakelijkheid (WAP) verzekerd blijven.
- welke eenmalige kosten moet je maken voor aanschaf of overname van meubelair?
Noteer eenmalige en maandelijks terugkerende kosten afzonderlijk.
Tip 2: huur inclusief bijkomende kosten
De huur inclusief bijkomende kosten mag niet meer dan 1/3 van je netto-inkomen bedragen! Je netto-inkomen is je inkomen na aftrek van belastingen en overige kosten. Wees bij het zoeken naar een betaalbaar appartement daarom streng voor jezelf en leg deze vuistregel niet te ruim uit. Let op: de energiekosten stijgen al weer enige tijd, wees dus voorbereid op prijsstijgingen.
Houd bij je
financiële planning altijd een buffer aan voor onvoorziene uitgaven.
Tip 3: de geschikte woning vinden
Hoe duidelijker je zoekprofiel is, hoe gemakkelijker je zoektocht uitvalt. Maak daarom eerst voor jezelf uit wat je per se nodig hebt, wat je voorkeuren zijn en wat 'nice to have" zou zijn. Stel op basis daarvan een checklist op die je bij het lezen van woningadvertenties en telefoongesprekken met verhuurders bij de hand hebt.
- hoeveel vierkante meters zijn er vermeld?
- hoe is de woning ingedeeld?
- welke extra kosten moeten worden gemaakt?
- zijn er meubelstukken die tot de woning behoren, bijvoorbeeld een ingerichte keuken?
- welke vloeren heeft de woning?
- hoe zit het met geluidsoverlast?
- is er een aansluiting voor de wasmachine in de badkamer?
- is er een balkon?
- hoe is de omgeving?
Als eigen woning voor een alleenstaande, lenen zich bijvoorbeeld een- of twee-kamer appartementen. Een onderkomen in een studentenhuis is een alternatief, maar daarbij is het soms nodig om je al lang van tevoren aan te melden. Wie er niet van houdt om alleen te wonen of wil profiteren van een grotere maar duurdere woning, neemt beter zijn intrek in een gedeelde flat. Afhankelijk van de combinatie van huisgenoten deel je alleen de kosten of kook je bijvoorbeeld ook gezamenlijk.
Oud of nieuw is een kwestie van smaak. In nieuwe gebouwen pakken de energiekosten vaak lager uit, maar de huren per vierkante meter zijn vaak goedkoper in oudere gebouwen.