mijn kijk op

Studentenleven: Op kamers of toch thuis blijven wonen?

Een van de meest lastigste beslissingen van een student is toch wel de vraag of ze op kamers moeten gaan of er toch voor moeten kiezen om thuis te blijven wonen. Om deze keuze wat makkelijker te maken staan hieronder de voor- en nadelen van het op kamers gaan beschreven.

Wat te doen: Op kamers of toch thuis blijven wonen?

Voordelen als je op kamers woont:

De reistijd vermindert.
Als je op kamers gaat dan ga je wonen in de stad waar je zelf studeert. De reistijd die je dus normaal zou hebben als je bij je ouders zou wonen vervalt dus. Je zult meer tijd over hebben voor andere dingen zoals bijvoorbeeld huiswerk of je sociale contacten onderhouden.

Je ontdekt de stad.
Als je niet op kamers woont, kom je alleen maar in de stad om naar de universiteit te gaan en te studeren. Als je in de stad woont leer je de stad echt kennen.

Huisgenoten.
Je woont niet alleen als je op kamers gaat. Je krijgt er huisgenoten bij die jou kunnen helpen en ondersteunen met je schoolwerk of andere problemen waar je zelf niet uitkomt.

Je wordt snel zelfstandig.
Normaal zouden je ouders allemaal dingen voor je doen, maar je woont nu niet meer bij je ouders dus je moet die dingen zelf gaan regelen. Hierdoor word je zelf snel zelfstandig.

Je kunt doen en laten wat je wilt.
Er zijn geen ouders meer die op je letten, dus je kan bijvoorbeeld lekker door de weeks uitgaan en je eigen ding doen zonder dat je daar problemen mee krijgt.

Nadelen als je op kamers woont:

Elke weekend heen en weer pendelen.
Je ziet je ouders een hele week niet, dus in het weekend ga je naar huis toe. Elke keer weer moet je dan je spullen pakken en toch weer helemaal terugreizen.

Je kunt niet alles alleen.
Bij sommige dingen heb je wel de hulp van je ouders nodig, maar die zijn er dan niet. Je zult dit dan op het moment zelf moeten oplossen en later pas de hulp van je ouders krijgen.

Op kamers gaan kost veel geld.
Het leven is niet gratis. Als je op kamers wilt moet je veel geld betalen. Daarnaast zijn er ook andere kosten zoals de kosten voor het levensonderhoud die je moet betalen.

Huishoudelijke klusjes naast je huiswerk en toetsen.
Als je thuis woont dan doen je ouders veel huishoudelijke klusjes. Soms moet je dan meehelpen maar als je geen tijd heb kan daar wel een uitzondering gemaakt voor worden. Als je op jezelf woont kan deze uitzondering niet meer gemaakt worden en zul je alles zelf moeten doen.

Privacy
Als je op kamers woont, is de kans groot dat je een gemeenschappelijke huiskamer, douche en toilet heb. Je hebt dan minder privacy als dat je zou hebben als je thuis zou wonen. Hier moet je goed mee om kunnen gaan.
© 2011 - 2024 Kimvdbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?Veel studenten gaan op zichzelf wonen wanneer ze beginnen met een studie. Ze gaan op kamers of huren een studio. Sommige…
Op kamers gaan: voordelen en nadelenOp kamers gaan: voordelen en nadelenNa het beëindigen van de middelbare school dienen studenten een keuze te maken of ze al dan niet op kamers gaan. Dit is…
Studeren in Gent: Een kot of studentenwoning hurenStuderen in Gent: Een kot of studentenwoning hurenGent is een van de bekendste studentensteden in Belgie. Jaarlijks starten duizenden studenten er met een studie aan de h…
Waar moet je aan denken als je op kamers gaat?Waar moet je aan denken als je op kamers gaat?Ga je studeren, en woon je ver weg van je nieuwe school? Dan is op kamers gaan zeker een goede optie voor jou! Maar ook…

Je eigen woningJe eigen woningDe eigen woning is een eerste stap naar zelfstandigheid. Een aantal praktische tips kunnen ervoor zorgen dat de overgang…
Wonen op het platteland (voor stedelingen)Wonen op het platteland (voor stedelingen)Je woont in een stad met veel aantrekkelijke faciliteiten, maar je droomt van de ruimte en rust van het groene plattelan…
Kimvdbos (8 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.