Huis kopen in Noorwegen

Huis kopen in Noorwegen Veel Nederlanders kopen een huis in Noorwegen. Veel van hen verhuizen namelijk naar Noorwegen. Daar zijn verschillende redenen voor. Vaak heeft het met werk te maken. Het is niet eenvoudig om een volledige hypotheek voor het kopen van een woning te krijgen bij een Noorse bank. U kunt meestal maar tot driekwart van het volledige bedrag lenen. Lees er alles over in dit artikel. Er zijn relatief veel Nederlanders die naar Noorwegen verhuizen. Veel van hen hebben daar een eigen bedrijf of verhuizen naar Scandinavië vanwege werk of een partner die zij daar hebben. Noorwegen is een erg aantrekkelijk land voor Nederlanders om zich te vestigen. Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste reden is dat de cultuur erg op de Nederlandse cultuur lijkt. Wel zijn Noren nog een stukje meer gesloten dan Nederlanders. Een tweede reden is dat het relatief dichtbij. Nederlanders die in Noorwegen gaan wonen kunnen nog altijd makkelijk Nederland bezoeken. Met de auto is het ongeveer 12 uur rijden. Een laatste reden waarom veel Nederlanders naar Noorwegen verhuizen is de economie. Het gaat erg goed met de Noorse economie. Door de inkomsten uit gaswinning heeft het land nauwelijks een staatsschuld en is het goed voorbereid om de komende vergrijzing.

Huis kopen in Noorwegen goedkoper dan in Nederland

De huizen in Noorwegen zijn een stuk goedkoper vergeleken met gelijksoortige huizen op de Nederlandse markt. Er zijn daar verschillende redenen voor. Ten eerste is er een huizenoverschot. Daardoor kunnen verkopers minder vragen voor hun huis. Een tweede reden is dat er veel meer ruimte is. Het kopen van grond is daardoor een stuk goedkoper dan in Nederland. Daardoor kunnen huizen ook goedkoper gebouwd worden. Ook is er minder regelgeving, waardoor er sneller begonnen kan worden met de bouw van een huis. Daarnaast is er vaak veel meer grond beschikbaar om en rondom het huis, omdat grond veel minder duur is.

Hypotheek aanvragen bij een Noorse bank

Het is voor Nederlanders wel lastig om een volledige hypotheek te krijgen wanneer zij een huis willen kopen in Noorwegen. Veel Nederlandse banken verstrekken liever geen hypotheek voor de aankoop van een huis in Noorwegen. Dit is omdat zij te weinig kennis hebben van de Noorse markt om een huis te verkopen wanneer het fout gaat. Het is wel mogelijk voor Nederlanders om een lening aan te vragen bij een Noorse bank, maar een bank in Noorwegen leent zelden het volledige bedrag uit. Zij gaan maximaal tot 90 procent van het volledige bedrag, en meestal maar 70 tot 75 procent. Het idee daarachter is dat een koper beter voor zijn eigen huis zorgt wanneer hij er geld van zichzelf in heeft gestopt. Ook moeten de Kosten Koper meestal zelf door de koper worden betaald. Het is niet mogelijk om daar een lening voor aan te vragen. Wanneer u een bank om een hypotheek wilt verzoeken kunt u een afspraak maken met de bank. Geef aan dat u een Engels spreekt, wanneer uw Noors niet genoeg is, Verder gaat het aanvragen van een hypotheek op dezelfde manier als in Nederland. U moet bijvoorbeeld papieren en salarisstrookjes waaruit blijkt hoeveel u verdient.

Huis kopen in Noorwegen

Het kopen van een huis gaat op dezelfde manier als in Nederland. Meestal loopt de verkoop van een huis via de makelaar. U kunt een bod uitbrengen en vervolgens kan de verkoper daar wel of niet akkoord gaan. Zo gaat het er zeker aan toe in de grote steden, zoals Oslo en Bergen. In het buitengebied is het soms ook mogelijk om rechtstreeks zaken te doen met de verkoper. Houdt er wel rekening mee dat het lastiger is om een huis in het buitengebied te verkopen. Dit komt omdat alleen mensen die specifiek geïnteresseerd zijn in het leven in deze bepaalde plaats in aanmerking zullen komen om uw huis te kopen.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een woning huren of kopen?Een woning huren of kopen?Stel je wilt verhuizen, misschien huren of misschien kopen, dan is het belangrijk de voor- en nadelen tegen elkaar op te…
Huis verkopen aan makelaar: Wat zijn voordelen en nadelen?Je huis verkopen gaat in de huidige markt dikwijls niet snel genoeg. En dat is vervelend om meer dan één reden. Je kunt…

Huis kopen in MarokkoHuis kopen in MarokkoVeel Marokkanen die in Nederland en Duitsland wonen kopen een huis in Marokko. De huizen daar zijn doorgaans goedkoper d…
Monument kopen: Voordelen, nadelen en waarop moet je letten?Iedereen wil natuurlijk graag een origineel huis, iets wat niemand anders heeft. Een monument kopen is dan ook erg aanlo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foundry, Pixabay
  • http://www.noorwegen.org/index.php/ting_og_tang/huis_kopen
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.