Een woning huren of kopen?

Een woning huren of kopen? Stel je wilt verhuizen, misschien huren of misschien kopen, dan is het belangrijk de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen. Wat zijn de risico`s? Waar moet je aan denken? Hoe gaat het allemaal in zijn werk? Waar moet ik allemaal aan denken om te huren of te kopen en wat doet eeen makelaar. Als je een woning wilt gaan kopen is het belangrijk om te weten, of de bank je een hypotheek wilt geven, dit kun je van te voren al uitzoeken door een afspraak te maken met je bank. Als je wilt gaan huren dien je te bekijken of je elke maand zoveel geld kunt missen. Kopen en huren lijkt op elkaar, elke maand sta je een bedrag af, voor je woning, dit kan via een verhuurder zijn of wooncoöperatie maar ook via een hypotheker of de bank.

Voordelen van huren

Als huurder heb je bijna geen onderhoud aan de woning, dit kan honderden euro's besparen in een jaar, tevens de onderhoud die je dient te verrichten aan een woning is gewoon een verfje op een muur, het neemt niet zoveel tijd in beslag.
Tevens heb je als huurder waarschijnlijk recht op huurtoeslag, dit is een klein bedrag, het kan een paar euro zijn, maar dit kan ook oplopen tot een 200 euro per maand. Als je toch daarna weer besluit om te gaan verhuizen hoef je geen woning te verkopen en heb je een korte opzegtermijn.

Voordelen van kopen.

Als je toch besluit een woning te gaan kopen, kun je hem zelfs verbouwen als je de vergunningen hiervoor heb aangeschaft.
Bijvoorbeeld, de garage die je nu hebt is te klein, deze kan je bij een koopwoning uitbreiden, bij een huurwoning is dit niet mogelijk. Hoe luxer, of groter je huis is, hoe meer goede onderhoud je er aan pleegt, des te meer vermogen levert je huis op.
En een heel belangrijk punt, op latere termijn is kopen zelfs goedkoper dan huren.

Nadelen van huren.

Huren kent vele nadelen, een simpele te noemen, je mag het huis niet uitbreiden.
Tevens zit je ook met het probleem dat het vaak standaardwoningen zijn, het is niet te verbouwen door een muurtje te verplaatsen, het enigste wat je echt kunt doen is een verfje hier, en meubeltjes verschuiven om je huisje nog gezelliger of mooier te maken. En elk jaar komt het nadeel erbij kijken dat er een huurprijsstijging is, dit betekend dat je elk jaar een paar euro meer betaald voor je huurwoning.


Nadelen van kopen.

De nadelen van kopen is dat de onderhoud, je veel geld en tijd kan kosten. Tevens wordt je woning ook gezien als inkomsten belasting. Je hebt geen zekerheid of je de woning kan verkopen voor dezelfde prijs of voor misschien meer. Met een koopwoning bent je ook meer gebonden eraan, dan met een huurwoning, als je besluit te gaan verhuizen, dan dien je de woning te koop te zetten, soms kan het wel jaren duren voor iemand interesse in je woning heeft.


Woning kopen en verkopen

Als je een woning wilt gaan kopen en je heb ook al een eigen woning, dien je deze eerst te verkopen, Tevens kan het ook heel moeilijk worden om daarna een leuke huis te vinden voor een aanvaardbaar prijs. Koopwoningen zijn erg prijzig, meestal is huren dan ook in het begin goedkoper, dan het te betalen hypotheek van een soortgelijke woning. Als je een woning koopt heb je ook extra lasten, je dient extra verzekeringen af te sluiten.

Opstalverzekering.

Deze verzekering dien je te hebben als je een koophuis hebt, deze verzekering is er voor de schade aan het huis, door brand, water, bliksem of stormstade. Ook de kosten van groot onderhoud van je koopwoning zijn voor hen, maar sommige lasten blijven hetzelfde als die van een huurwoning. Denk aan bijvoorbeeld, gas, water en elektra.

Veel kopers schakelen een makelaar in voor het zoeken naar een huur. Een makelaar kent de woningaanbod en helpt mee een goede woning te vinden. Tevens kan een makelaar ook helpen met onderhandelen van de prijs. Een koper van een nieuwbouwwoning betaald geen bijkomende kosten, een koper van een bestaand woning betaald deze wel.
Met bijkomende kosten wordt bedoeld:
  • Notariskosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Makelaarskosten
  • Afsluitkosten hypotheeklening

Uiteraard betaal je dan ook nog voor de woning zelf, deze kosten komen nog boven op de voorgaande kosten. Als je een hypotheek neemt, bij een bank wordt er berekend hoeveel je kunt lenen, dit wordt bekeken door de hoogte van je inkomen en door de taxeerwaarde van het huis. De hypotheeklasten die je dan hebt zijn:
  • De rente van de schuld
  • De aflossing van de schuld

Voor je beslist wat je gaat doen, kopen of huren, kun je het beste zelf uitrekeningen wat voor jou financieel haalbaar is. Een eigen woning lijkt leuk maar bij elk voordeel zit ook een nadeel.
© 2009 - 2024 Antrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhuizen naar huurwoning en hypotheekVerhuizen naar huurwoning en hypotheekU kunt uw koophuis verlaten voor een huurwoning, maar dan wilt u toch ook weten wat dat financieel betekent en of daarme…
Koopwoning of huurhuis in 2021?Koopwoning of huurhuis in 2021?De prijs van een koopwoning is gestegen, maar de huren van een sociale huurwoning gaan ook omhoog. Wat kunt u in 2021 he…
Overwaarde woning meenemen naar huurwoning: fiscale gevolgenOverwaarde woning meenemen naar huurwoning: fiscale gevolgenStel uw woning is op de huizenmarkt veel waard geworden, er is een overwaarde. En dus besluit u om de woning te verkopen…
Huurwoning kopen: Voordelen, nadelen, kosten en huurkoopKopen van een huurwoning kan interessant zijn, of dat nou je eigen woning is of een andere voormalige huurwoning. Maar w…

Huis kopen – of juist huren?De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen. Met de huidige crisis is het echter een kwestie van vallen en ops…
Huis verkopen? Tips om uw woning goed en snel te verkopenWoning Te Koop? Dagelijks neemt het aantal woningen, dat te koop staat in Nederland, verder toe. Indien u uw woning wilt…
Antrax (44 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.