Huurhuis goedkoper dan koophuis?

Huurhuis goedkoper dan koophuis? Een eigen huis wordt gezien als een slimme investering, en het aanhouden van een huurhuis wordt vaak gezien als een verspilling van geld. De maandelijkse huur verdwijnt in de zakken van de verhuurder en jaarlijks stijgen de huren. Toch kan het verstandig zijn om te huren in plaats van te kopen. In de periode van 2008 tot en met 2011, zijn de huizenprijzen gezakt. Woningbezitters waren van mening dat de huizenprijzen zich wel bleven ontwikkelen doordat er nog steeds een schaarste is aan eigen huizen. Door de kredietcrisis is gebleken dat de huizenprijzen wel kunnen zakken. Door de marktwerking zijn de huizenprijzen in de periode van 2008 tot en met 2011 een paar procenten gezakt. In 2011 heeft de overheid maatregelen getroffen om de huizenmarkt weer een impuls te geven.

Tekort aan sociale huurwoningen

Aan gesubsidieerde huurhuizen bestaat een tekort in bepaalde delen van het land. Er zijn voldoende aanwezig, maar de zittende huurders blijven in hun goedkope huurhuis zitten. Deze zogenaamde scheefwoners, verdienen inmiddels teveel om nog in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar blijven toch zitten. Dit is ook logisch, want goedkoper kunnen zij nergens huren of kopen.

Kiezen voor een hypotheek of een maandelijkse huur?

Gezien de ontwikkeling van de huizenprijzen in de afgelopen twintig jaar, is het investeren in onroerend goed lonend. De huizenprijzen zijn in deze periode explosief gestegen, maar dit biedt geen garanties voor de toekomst. Iemand die een huis heeft gekocht in 2007 en deze probeert te verkopen in 2011, zal merken dat de prijzen sterk gezakt zijn. Dit zijn overwegingen die meegenomen moeten worden in de keuze om een huis te kopen of te huren.

Voordeel van kopen in plaats van huren?

Het kopen van een eigen huis biedt als voordeel dat na afloop van de hypotheek het huis schuldenvrij is (of gedeeltelijk schuldenvrij). In de maandlast zit namelijk niet alleen hypotheekrente, maar ook een stukje aflossing. Daarnaast heeft een huisbezitter als voordeel dat de betaalde hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. Daar staat huursubsidie voor de lagere inkomens tegenover als voordeel van een huurhuis. In het geval de huizenprijzen blijven zakken, zijn de voordelen van een koophuis verdwenen.

Eigen huis is duur door onderhoud aan de woning

Huurders hebben als groot voordeel, dat ze niet hoeven te investeren in het huis. De verhuurder moet het huis onderhouden. Dit is juist weer een grote kostenpost voor de bezitter van een eigen huis. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder haar leden, is gebleken dat het goed onderhouden van een eigen huis, flink in de papieren gaat lopen. Naast de hypotheeklasten zijn de huizenbezitters nog ongeveer 400 per maand kwijt aan onderhoudskosten en investeringen in het huis.

Een groot deel van dit geld ging op aan onderhoud ( 2.000). Voor grootonderhoud (bijvoorbeeld nieuwe keuken of nieuwe cv-ketel) moet er gemiddeld 1.700 worden uitgegeven per jaar. Daarnaast is een huisbezitter 1.000 kwijt aan verbeteringen.

Indien de huizenprijzen blijven stijgen, kan het uit om te investeren in een eigen huis, anders is het goedkoper om een huurhuis te bewonen, ondanks de jaarlijks stijgende huren.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van een huurhuisDe voordelen van een huurhuisKoophuizen worden gezien als een investering voor de oude dag, tot het moment dat mensen zich weer realiseren dat de hui…
Ik kies voor een huurhuisIk kies voor een huurhuisSteeds meer Nederlanders gaan voor een koophuis. Toch heeft een huurhuis grote voordelen ten opzichte van een koophuis.
Ik ga voor een huurhuisIk ga voor een huurhuisEr zijn meer Nederlanders die wonen in een koophuis dan in een huurhuis. Toch heeft het huren van een huis grote voordel…
De 7 beste redenen om een huis te hurenDe 7 beste redenen om een huis te hurenEen huis kopen wordt gezien als een slimme investeren. Er bestaat echter geen zekerheid dat er overwaarde opgebouwd gaat…

Huis bezichtigen: aandachtspuntenHuis bezichtigen: aandachtspuntenHet is zover: je gaat een huis bezichtigen, al dan niet met een makelaar aan je zijde. Huis bezichtigen: waar op te lett…
Huis verkopen voor een laag bedragHuizenbezitters denken vaak dat ze hun huis altijd weer kunnen verkopen voor een hoger bedrag dan het aanschafbedrag. Ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Martaposemuckel, Pixabay
  • http://www.eigenhuis.nl/actueel/Pers-2010/goed-onderhoud-kost-eigenwoningbezitter-grof-geld/
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.