Klussen om uit te voeren, voordat u uw huis te koop zet

Klussen om uit te voeren, voordat u uw huis te koop zet Uw huis verkopen is meer dan een bordje in de tuin zetten en wachten op de koper. U kunt de verkoopkansen sterk beïnvloeden door de handen uit de mouwen te steken. Zelfs verkopers die niet handig zijn, kunnen hun huis opknappen voor de verkoop. Voor het verkopen van een huis, schakelt u een makelaar in. Als verkoper kunt u veel doen om de verkoopkansen te vergroten. Hiermee bedoelen wij niet het bakken van een appeltaart op de dag van de bezichtiging. Door kritisch te kijken naar uw eigen huis, ontdekt u de bezwaren van het huis.

Door kleine klusjes uit te voeren, kunt u uw huis in de ogen van de potentiële kopers beter voor de dag laten komen. Bepaalde gebreken kunnen een dermate groter afknapper zijn, dat u een kleinere kans krijgt om te verkopen.

Een nare lucht in het huis is een afknapper

Potentiële kopers moeten een goed gevoel krijgen bij het huis. In een huis met een naar luchtje, is het moeilijk om de stank buiten beschouwing te laten. De kopers zullen ook willen achterhalen waar de stank vandaan komt. In de meeste gevallen is het eenvoudig te verklaren. U doet er verstandig aan om de stank weg te nemen. De stank kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn, doordat er wordt gerookt in het huis of doordat er meerdere honden in het huis wonen. Doe iets aan de nare geurtjes voordat mensen het huis gaan bezichtigen.

Kleine gebreken gelijk verhelpen

Op den duur ziet u kleine gebreken of ongemakken zelf niet meer, maar u weet dat ze er zijn. De lamp in de bijkeuken doet het niet, maar door de licht in de keuken aan te doen is het geen probleem. Dit soort ongemakken moet u voorkomen. De potentiële kopers zullen namelijk niet denken dat het ongemak te omzeilen is door de lamp in de keuken te gebruiken. Denkbeeldig voegen ze dit aan een lijstje toe wat ze nog moeten uitvoeren, als ze het huis kopen.

Welke ongemakken moet ik verhelpen voordat het huis in de verkoop komt?

Onderstaand treft u een aantal voorbeelden aan van gebreken die u moet verhelpen voordat u uw huis in de verkoop zet:
Verf de kamer en de slaapkamers in neutrale kleuren, niet iedereen vindt dezelfde kleuren leuk en neutraal is veilig;
  • Maak plinten door het hele huis heen vast. Losliggende of ontbrekende plinten vallen erg op;
  • Laat ramen met een scheur vervangen door een nieuwe. In de meeste gevallen draagt de glasverzekeraar deze kosten;
  • Alle lampen in het huis moeten het gewoon doen;
  • Deuren moeten goed sluiten en open kunnen;
  • Losse deurkrukken moet u vastzetten.

Tips om de verkoopkansen verder te vergroten

Een huis dat goed is afgewerkt is nog niet verkocht. De verkoop wordt verzorgd door de makelaar, maar daar moet u niet volledig op vertrouwen. U kunt ook zelf actie ondernemen om de verkoopkansen te vergroten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het inschakelen van een verkoopstylist. Deze kan u tips geven om uw huis beter over te laten komen bij een bezichtigingen. Een huis kan bijvoorbeeld te vol staan, waardoor niet duidelijk blijkt hoeveel ruimte er eigenlijk in het huis zit.

De kracht van de foto’s op de verkoopsites op het internet wordt vaak ook onderschat. Op basis van de foto’s op sites als Funda, beslissen mensen of ze het huis wel of niet gaan bezichtigen. Iemand die u binnenkrijgt voor de bezichtiging is in ieder geval serieus geïnteresseerd in het huis, dus grotere verkoopkansen.

Wat zijn de bezwaren waarom het huis niet wordt verkocht?

De redenen waarom mensen het huis niet kopen, kunt u proberen te laten achterhalen bij de mensen die het huis bezichtigd hebben. Een andere goede tip is, om vrienden door het huis te laten lopen, alsof ze geïnteresseerd zijn in het huis. Vervolgens gaat u ze vragen naar de bezwaren waarom ze het huis niet zouden willen kopen. Het is de bedoeling om op deze manier te achterhalen, wat u moet doen om de grootste bezwaren weg te nemen. Misschien blijkt hier wel uit dat u moet zorgen voor een andere vloerbedekking om het huis toch te kunnen verkopen.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neutrale kleuren en ruimte verkopen een huisNeutrale kleuren en ruimte verkopen een huisEen te verkopen huis moet in de smaak vallen bij potentiële kopers. Door neutrale kleuren in het huis aan te houden, en…
Huis verkopen - De vijf beste tips voor een open huisHuis verkopen - De vijf beste tips voor een open huisTwee keer per jaar worden er open huis routes uitgezet langs huizen die in de verkoop staan. Voor de verkopers een ideal…
Huis verkopen op de Open Huizen DagHuis verkopen op de Open Huizen DagTwee keer per jaar organiseert de NVM de Open Huizen Dag. Deze vinden plaats in het voorjaar en in het najaar.
Huis verkopen met behulp van internetHuis verkopen met behulp van internetBij het verkopen van een huis is het belangrijk dat uw huis opvalt. Waarschijnlijk staan er meerdere vergelijkbare huize…

Veel gebruikte termen bij het huren van een huisVeel gebruikte termen bij het huren van een huisBij het huren van een huis komt u termen tegen waarvan u de betekenis moet weten. In dit artikel treft u toelichting aan…
Een huis kopen is risico lopenEen huis kopen is een investering met een zekere risico. Waarschijnlijk gaan de prijzen stijgen, maar mogelijk gaan de p…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.