In Duitsland een huis kopen

In Duitsland een huis kopen De vraagprijzen van huizen in Duitsland zijn lager in vergelijking met de prijzen in Nederland. In grensgebieden hebben in het verleden veel Nederlanders een huis gekocht in Duitsland. In Nederland koopt u voor twee ton een twee onder één kap. In Duitsland koopt u voor dat geld een groot vrijstaand huis met een garage en veel grond. Net over de grens in Duitsland zijn veel plaatsjes te vinden, waar de huizen voornamelijk bewoond worden door voormalige Nederlanders. Ze emigreren en kunnen gewoon hun eigen baan houden in Nederland. Ze verhuizen namelijk een paar kilometers over de Duitse grens. Vooraf moet u zich wel goed laten informeren over de gevolgen van de emigratie. Het gaat namelijk gepaard met veel papierwerk en regelwerk.

Huis zoeken in het buitenland

In het verleden moest u veel moeite doen om een huis te vinden in het buitenland. Er zijn nu diverse Nederlandstalige websites met Duitse huizen die in de verkoop staan. U hoeft niet rond te gaan rijden in een Duitse streek waar uw voorkeur naar uit gaat. In Duitsland is het namelijk niet de gewoonte om een bord in de tuin te zetten. In de Nederlandse grensgebieden kunt u ook nog steeds kranten raadplegen met advertenties voor Duitse huizen die in de verkoop staan.

Contact leggen met de Duitse makelaar

Het is de taak van de makelaar om contacten te leggen met potentiële kopers. Hij krijgt betaald na een verkoop van een huis voor zijn bemoeienis. Het zal niet gewaardeerd worden dat u rechtstreeks contact gaat opnemen met de verkopers. De kopers kunnen de rekening gepresenteerd krijgen van de bemiddelende makelaar. Dit gaat vaak om forse bedragen die kunnen oplopen tot zes procent van de verkoopprijs. In grensstreken worden Duitse huizen vaak ook aangeboden door Nederlandse makelaars.

Financiering eerst afronden

U moet er wel rekening mee houden dat de financiering een stuk lastiger rond te krijgen is. Voordat u serieus op huizenjacht gaat in Duitsland moet u weten wat u financieel zou kunnen bieden. U moet er rekening mee houden dat u het bedrag dat u kunt besteden voor het kopen van een Nederlands huis niet te vergelijken is met het besteedbaar bedrag in Duitsland. Ga geen bedragen bieden tot u er zeker van bent dat u het bedrag ook daadwerkelijk kunt besteden.

Wat zijn de bijkomende kosten bij het kopen van een huis in Duitsland?

Voor de makelaar moet u uit gaan van een bedrag tussen de 4 en 6 procent over de koopsom. De afsluitprovisie is te vergelijken met het bedrag dat in Nederland gebruikelijk is, namelijk 1 procent. Voor de notaris moet u rekening houden met 1,5 procent over de koopsom. Bij het kopen van een nieuw huis, kunt u ook een rekening ontvangen voor de kosten van het aanleggen van de straten en riolering. Bij de gemeente kunt u hier informatie over inwinnen.

Voorlopig koopcontract

In Nederland sluit u een verbintenis met de verkopers door een voorlopig koopcontract te tekenen, waar u vervolgens binnen drie dagen nog onderuit kunt. In Duitsland wordt er niet gewerkt met een voorlopig koopcontract, na de overdracht bij de notaris hebt u pas zekerheid dat u het huis ook daadwerkelijk gekocht hebt. Voor het overnemen van roerende goederen moet u een apart contract laten opmaken.

Verborgen gebreken Duitse huis

Vergelijkbaar met Nederland, is de verkoper aan te spreken op verborgen gebreken aan het huis. De kosten voor het herstellen van de gebreken moeten betaald worden door de verkoper. Net als in Nederland is het echter zeer lastig om het bedrag te verhalen bij de verkoper. U moet dus zelf goed uitzoeken wat u koopt. Het is verstandig om ook in het buitenland een bouwtechnische keuring te laten verrichten.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een huis in Duitsland kopenEen huis in Duitsland kopenSteeds meer Nederlanders willen graag een huis kopen in Duitsland. Zeker op financieel gebied heeft een huis in Duitslan…
Huis kopen in DuitslandHuis kopen in DuitslandEen huis kopen in Duitsland hoeft niet heel moeilijk te zijn. Meestal zijn ze ook niet heel duur. Het is wel goed om je…
Emigreren naar DuitslandVeel Nederlanders willen naar Duitsland emigreren. Maar wat moet er allemaal geregeld worden om naar Duitsland te kunnen…
Bijkomende kosten bij het kopen van een huisBijkomende kosten bij het kopen van een huisEen groot nadeel van kopen in plaats van huren, zijn de bijkomende kosten bij het aankopen. Dit zijn bijvoorbeeld de kos…

In Frankrijk een huis kopenIn Frankrijk een huis kopenEén van de populairste vakantielanden onder de Nederlanders is Frankrijk. Daarnaast is het ook een populair land om een…
Lager bod op huis accepterenVerkopers van een huis willen een zo hoog mogelijke prijs voor hun huis hebben. Hierdoor worden er soms biedingen afgewe…
Bronnen en referenties
  • Woningaanbodduitsland.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.