Huis kopen op een huizenveiling

Huis kopen op een huizenveiling Een huis dat gedwongen verkocht gaat worden, zal minder opleveren dan bij een reguliere verkoop het geval is. Een huis kopen op een executieveiling is niet alleen voor handelaren, maar ook voor particulieren mogelijk. De veilingen blijken vooral voor handelaren een leuke handel op te leveren. Ze kopen huizen op voor een bedrag dat onder de waarde van het huis ligt, en verkopen het vervolgens door voor een hoger bedrag. De mogelijkheid om een huis te kopen op een veiling is ook mogelijk voor particulieren, maar door een aantal obstakels gebeurt dit in de praktijk nauwelijks.

Reden gedwongen verkoop

De bank heeft een hypotheek verstrekt voor het kopen van het huis. De koper heeft met de bank afgesproken dat ze maandelijks een bepaald bedrag betalen aan hypotheekrente, verzekeringspremie en eventueel aflossing. In het geval de kopers niet aan deze verplichting voldoen, heeft de bank het recht om het onderpand te verkopen. In de praktijk blijkt echter dat het huis veel minder geld oplevert.

Eén van de redenen dat de executieverkopen veel minder oplevert is, dat het voornamelijk handelaren zijn die op de huizen bieden. Ze willen de huizen kopen voor een zo laag mogelijk bedrag, want ze moeten het ook nog met winst door kunnen verkopen. Door particulieren meer te betrekken bij de executieverkoop, zullen de huizen meer opleveren op de veiling. Dit moet gerealiseerd worden door het meebieden voor particulieren eenvoudiger te maken.

Hypotheek voor het huis

Eén van de obstakels is dat er gelijk op de veiling bedragen geboden moeten worden. Een particulier kan niet meebieden op een veiling en vervolgens proberen om de financiering nog rond te krijgen. Op een veiling kunt u niet kopen onder voorbehoud van de financiering of op andere gronden. Het geld moet dus beschikbaar zijn op het moment dat het huis is gekocht.

Bezichtiging van het huis

Bij een executieverkoop wil de huidige eigenaar van het huis vaak niet meewerken aan de veiling. Hierdoor is het lastiger om een bezichtiging mogelijk te maken. De plicht om aan een bezichtiging mee te werken gaat in de wet geregeld worden.

Bouwkundige keuring

Het is verstandig om voordat u een huis gaat kopen, om een bouwkundige keuring te laten verrichten. Bij een te veilen huis, zit u weer met het probleem dat de huidige eigenaar mogelijk niet wil meewerken. Daarnaast lopen de kosten van een keuring in de honderden euro’s. In het geval de prijs op de veiling te hoog uitvalt, moet u van de koop afzien. De uitgevoerde bouwkundige keuring is dan voor niets geweest.

Bank wil informatie over het onderpand

Bij het verstrekken van een hypotheek, wil de bank informatie hebben over de kopers en hun financiële positie, maar ze willen ook informatie hebben over het onderpand. Indien de hypotheek vooraf afgerond moet zijn, kunt u als koper vaak nog niet beschikken over voldoende informatie over het onderpand.

Drie dagen bedenktijd

Bij het kopen van een huis op een veiling, geldt de drie dagen bedenktijd niet. Na het afronden van de verkoop, zit u als koper aan de koop vast.
© 2011 - 2023 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Notariskosten te hoog bij executieveilingenNotariskosten te hoog bij executieveilingenGedurende de periode van 2008 tot en met 2012 is het aantal huizen dat gedwongen verkocht moest worden sterk gestegen. U…
Gevolgen gedwongen verkoop van een huisIndien huizenbezitters de maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunnen dragen, moeten er maatregelen getroffen worden.…
Huis met verlies verkopenHuis met verlies verkopenIn een markt met dalende huizenprijzen, zal het steeds vaker voor komen dat een huis verkocht moet worden met een verlie…
Huis kopen op veiling is eenvoudiger gewordenHuis kopen op veiling is eenvoudiger gewordenPer 1 januari 2015 is er een nieuwe wetgeving ingesteld waardoor het voor particulieren eenvoudiger is geworden om mee t…

Studeren in Gent: Een kot of studentenwoning hurenStuderen in Gent: Een kot of studentenwoning hurenGent is een van de bekendste studentensteden in Belgie. Jaarlijks starten duizenden studenten er met een studie aan de h…
Huren als studentHuren als studentAls student zijnde heb je niet zo veel te besteden, maar je wilt toch op je zelf of moet uit noodzaak op kamers. Hoe pak…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.