Huis kopen op veiling is eenvoudiger geworden
Per 1 januari 2015 is er een nieuwe wetgeving ingesteld waardoor het voor particulieren eenvoudiger is geworden om mee te bieden in executieveilingen. Door een huis te kopen op een executieveiling kun je een huis kopen rond de 70 tot 80 procent van de werkelijke waarde van het huis. Let wel op de bijkomende kosten en zorg dat je het aankoopbedrag ook werkelijk beschikbaar hebt.
Tot 2015 was het voor particulieren lastig om mee te bieden op huizen die in de executieveiling terecht waren gekomen. Het proces is nu sterk verbeterd. Dit is goed nieuws, want tot 2015 werden huizen vaak opgekocht door handelaren die flink konden verdienen aan het leed van een ander. Als particulier moet je wel goed weten waar je aan begint en wat er van jou wordt verwacht bij het veilen. Meebieden en het huis vervolgens niet kopen kan je een forse boete opleveren.
Informatie inwinnen over het huis
Je kunt eenvoudig via het internet een bod op een huis uitbrengen, maar een goede voorbereiding is noodzakelijk. Via veilingwebsites als Eaogv.nl en Veilingbiljet.nl kun je een huis zoeken en nadere informatie inwinnen over het huis. Via deze websites kun je zelfs meebieden. Je kunt op de websites ook achterhalen wat de bijkomende kosten zijn als je het huis koopt. Er komen bijvoorbeeld kosten van de veiling en de notaris bij. Eventueel moet je ook nog achterstallige rekeningen betalen. Hierbij kun je denken aan gemeentelijke belastingen. Schakel eventueel een aankoopmakelaar in om te zorgen voor een goede begeleiding.
Hoe is het kopen via een veiling toegankelijker geworden voor particulieren?
Sinds 2015 is het mogelijk geworden om online te bieden. Dit maakt de veiling niet alleen toegankelijker, maar ook laagdrempeliger. Daarnaast geldt er nu een ontruimingsbeding van zes maanden in plaats van één jaar. Dit beding geeft je het recht om huurders uit de woning te krijgen. Ook wat betreft de verantwoordelijkheid is er iets verbeterd. Als koper ben je nu pas verantwoordelijk voor het pand vanaf het moment dat je de beschikking over het pand hebt.
Weet wat je kunt bieden!
De financiering rond krijgen is alleen al een lastig issue. Je moet de bank namelijk zover krijgen dat zij een hypotheekbedrag toezeggen voordat je begint met bieden. Ga hierover in gesprek met de bank voordat je een bod gaat uitbrengen op het huis. Het kan je namelijk een hoge boete opleveren als je het huis uiteindelijk niet kunt kopen.
Veiling bestaat uit twee delen
Eerst wordt er gevraagd om een openingsbod. Dit is de veiling bij opbod. Op deze manier wordt een openingsbod vastgesteld. Het hoogste bod wordt het minimumbedrag in het tweede gedeelte van de veiling. In het tweede deel gaat de veilingmeester vanaf een bedrag aftellen naar het opbodbedrag tot iemand “mijn” roept. Dit wordt ook wel afmijnen genoemd. Diegene die “mijn” roept is de nieuwe eigenaar van het huis. Indien niemand roept wordt het huis gegund aan de bieder van het openingsbod. Alleen de bank kan nog roet in het eten gooien. Ze moeten het bedrag namelijk wel voldoende hoog vinden.
Is het slim om als particulier een huis te kopen via een veiling?
Kopen via een veiling valt of staat met een goede voorbereiding en kennis van zaken. Als particulier moet je goed oppassen met veilingen. Je moet zorgen voor een goede ondersteuning van een makelaar die vaker huizen heeft gekocht via veilingen. Voordat je een huis gaat kopen moet je eerst een keer een veiling bijwonen. Ervaar hoe het werkt en waar je op moet letten. Het gaat om zeer grote bedragen. Je moet dus goed weten waar je aan begint.