Particulier huren van woning
Wie niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning of de wachtlijsten te lang vindt, kan een woning particulier huren. Particulier huren heeft een aantal voordelen: zo kun je snel aan een woning komen. Er zijn echter ook nadelen: een hogere huurprijs. Ook worden er voorwaarden gesteld aan particulier huren.
Particuliere huurwoning vinden
Om een particulier huurwoning te vinden, kunt u een makelaar inhuren. Er zijn ook commerciële bureaus die bemiddelen bij particuliere huurwoningen.
Particuliere huren van woning: waar moet u op letten?
Als u een particuliere woning wilt betrekkenen, moet u letten op de volgende zaken:
- De huurprijs: deze is aan een maximum gebonden.
- De mogelijkheid om huurtoeslag te krijgen.
- Eventueel extra kosten: waarborgsom en contractkosten, sleutelgeld en overnamekosten.
Maximale huurprijs particulier huren
De maximale huurprijs is wettelijk vastgesteld in het puntenstelsel. De officiële naam van dit puntenstelsel is het “woningwaarderingsstelsel”. Met dit stelsel kunt u eenvoudig de maximale huurprijs berekenen. Als u denkt dat de huurprijs van de woning te hoog is, kunt u onderhandelen met de verhuurder of de Huurcommissie benaderen. Die kan toetsen of u inderdaad in uw recht staat.
Huurtoeslag bij particulier huren?
Ook wanneer u particulier huurt, kunt u recht hebben op huurtoeslag, mits u aan de voorwaarden voldoet. Zo is het jaarinkomen gebonden aan een maximum en geldt er een vermogenstoets.
Voorwaarden particulier huren
Om particulier te huren geldt als voorwaarde dat de huisvestingsvergunning verplicht is.
Als u een woning wilt huren die een huur onder €554 (122 punten) heeft, moet de verhuurder een huisvestingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Ook voor deze huisvestingsvergunning gelden een aantal voorwaarden. Zo moet u binding hebben met de regio en het perceel mag niet te groot zijn voor uw huishouden.
Particuliere huurwoning versus sociale huurwoning
Een sociale huurwoning is een goedkope huurwoning die wordt verhuurd via een woningcorporatie. De sociale huurwoning is oorspronkelijk bedoeld om voor huisvesting te zorgen voor mensen met een lager dan gemiddeld inkomen. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, hebt u een huisvestingsvergunning nodig. Deze wordt uitgegeven door de gemeente. De gemeente kan ook aanvullende eisen stellen, zoals binding met de regio, gezinsgrootte en inkomen. De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn behoorlijk lang. Met een urgentiecriteria kan een woning eerder worden toegekend. De lange wachtlijsten zijn soms een reden om over te gaan op particulier huren. Het nadeel van particulier huren is echter dat de huurprijs hoger is dan bij een sociale huurwoning.
Voordelen particulier huren
- Geen wachtlijsten: de mogelijkheid om op korte termijn woonruimte te huren
- Rechtstreeks contact met de eigenaar
Nadelen particulier huren
- Het huren van een particuliere huurwoning is over het algemeen duurder dan de huur van een sociale huurwoning
- Let op de kleine lettertjes in het huurcontract