Een tijdelijke woning huren

Niet iedereen hoeft gelijk jaren aan een huis vast te zitten, daarbij moet men voor een sociale huurwoning soms erg lang wachten. Men kan voor een bepaalde tijd een woning betrekken en zo goedkoop een dak boven zijn hoofd hebben. Het enige nadeel is dat u soms in korte tijd weer zult moeten verhuizen.

Waarom?

Kopen is bijna enkel mogelijk bij het hebben van een vast contract of een intentieverklaring, daarbij zijn koophuizen niet erg goedkoop wat maakt dat men vaak tweeverdieners moet zijn om het te bekostigen. Om in aanmerking te komen voor een huurhuis moet men ingeschreven staan bij een woningbouwvereniging, afhankelijk van de regio ligt de wachttijd gemiddeld op ongeveer 4 á 5 jaar. Dan houden we nog huren in de vrije sector over, hierbij zijn geen wachtrijen echter zijn deze kosten ontzettend hoog en is het goedkoop als er een huis rond de 800,- exclusief te huren is. Er zijn dus wel verschillende opties, maar niet alle opties zijn voor iedereen mogelijk.

Wat houd een tijdelijke woning in?

Een tijdelijke woning is een woning waar men in kan wonen voor een bepaalde duur. Dit kan variëren van 6 maanden tot 2 jaar en dit kan eventueel nog tot 5 jaar verlengd worden. De huurprijs is een stuk lager dan de oorspronkelijke huurprijs, hier komen in de meeste gevallen nog wel gas/water en licht bij. De huurder heeft een opzegtermijn van 1 maand, de verhuurder moet het 3 maanden van te voren melden. U heeft zelf dus ook de optie om relatief snel weer weg te gaan als u iets anders wilt. Een tijdelijke woning is ideaal als u voor het eerst samen wilt gaan wonen, zo kunt u samen kijken u dit bevalt en zit u verder nergens voor lange tijd aan vast.

Eisen

De meeste verenigingen eisen een aantal dingen, dit kan verschillen maar de volgende eisen kunt u mogelijk aantreffen:
  • dat men minimaal 18 jaar is
  • een vast inkomen (dit kan ook studiefinanciering zijn of ander vast inkomsten)
  • geen gezinnen met kinderen
  • geen huisdieren
  • u verblijft rechtmatig in Nederland en moet dit kunnen aantonen
  • u heeft een zorgverzekering

Het kan zijn dat de verhuurders zelf ook nog eisen hebben, zo mag u het wellicht gemeubileerd bewonen maar moet u alles in dezelfde staat afleveren. De verhuurder wil uiteraard niet hebben dat de waarde van het huis daalt door schade. Alleen bij sloopwoningen kan men vaak alles met de woning doen wat men wil.

Is het legaal?

Er zijn verschillende opties van tijdelijk wonen, de volgende aangeboden opties zijn toegestaan:
  • Sloopwoningen - hierbij moet toestemming gevraagd worden aan de gemeente
  • Als iemand gaat verhuizen en het oude huis hierdoor leeg heeft staan - hiervoor moet een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd
  • Als iemand gaat verhuizen en nog niet in het nieuwe huis kan worden - hiervoor moet een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd
  • Als iemand voor langere tijd in het buitenland zit - hiervoor moet de gemeente toestemming geven
  • Studentenwoningen zolang dit maar staat vermeld in het contract
Als het bovengenoemde niet van toepassing is dan gaat het over illegale tijdelijke verhuur.

Organisaties

Er zijn organisaties die bemiddelen bij tijdelijke huurwoningen. Lees de voorwaarden altijd heel goed door. Mogelijk helpt de organisatie ook mee naar het zoeken van een volgende woning zodat u niet met al u spullen op straat komt nadat bekend is geworden dat u uw tijdelijke woning moet verlaten.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor woningzoekersEr is in Nederland nog steeds een tekort aan woningen en dat merk je als je een (andere) woning zoekt. Koopwoningen zijn…
Antikraak wonen: voordelen, nadelen & tips antikraak wonenAntikraak wonen is een aantrekkelijke en goedkope manier van wonen, vooral populair onder studenten. In dit artikel word…
Leegstandswet en tijdelijke verhuur - nieuwe regelsLeegstandswet en tijdelijke verhuur - nieuwe regelsTijdelijke verhuur in 2020 en 2021 met vergunning en onder gebruikmaking van de gewijzigde Leegstandwet is een bruikbare…
Garage: bouwen van een garageGarage: bouwen van een garageVeel mensen willen een garage omdat het veel veiliger is voor hun auto. De kans op diefstal neemt fors af. Ook raakt de…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 30-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.