Antikraak wonen: voordelen, nadelen & tips antikraak wonen

Antikraak wonen is een aantrekkelijke en goedkope manier van wonen, vooral populair onder studenten. In dit artikel wordt besproken wat antikraak wonen is, welke voordelen en nadelen antikraak wonen heeft en wat de eisen zijn. Welke rechten en plichten heeft de huurder van een antikraak woning? Ook lees je wat de opzegtermijn is en hoe je een anti kraakpand kunt vinden.

Wat is antikraak wonen?

Antikraak wonen is een oplossing als je goedkope woonruimte zoekt. Je hebt dan wel minder rechten, want de antikraak woning kan op korte termijn verkocht of verhuurd worden. De ruimtes die worden aangeboden zijn meestal leegstaande slooppanden, woningen die wachten op renovatie of kantoorpanden.

Antikraak wonen voor studenten

Zoals vermeld in de inleiding, is antikraak wonen populair bij studenten, omdat het goedkoop is. Antikraak wonen is handig, omdat er veel aanbod is in de grote steden.

Geen huurbescherming

Bij antikraak wonen of bij tijdelijk wonen op basis van de Leegstandwet wordt nooit een huurovereenkomst getekend, maar een bruikleenovereenkomst. Er bestaat geen recht op huurbescherming. De huurder kan dus elk moment op straat komen te staan, zonder dat daar een gegronde reden voor nodig is. De opzegtermijn varieert van enkele weken tot drie maanden. Als de verhuurder van het antikraakpand het contract opzegt, dient de bewoner binnen de opzegtermijn het pand te verlaten en in de oude staat terug te brengen.

Eisen antikraak wonen

Sommige aanbieders van antikraak wonen eisen dat je met weinig inboedel intrekt, zodat je snel kunt verkassen, populair gezegd. Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden en eisen van kracht om anti-kraak te wonen:
 • Minimumleeftijd is 18 jaar
 • De Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfstitel
 • Bepaald minimuminkomen
 • Inboedelverzekering en/of aansprakelijkheidsverzekering
 • Brandveiligheidpakket (brandblusser, rookdetector)

Duur antikraak wonen

De duur van antikraak wonen varieert van enkele weken of zelfs maanden tot enkele jaren. Dit laatste is overigens zeldzaam.

Voordelen antikraak wonen

 • Goedkoop wonen: de ruimte is groot: een kantoorpand, een eengezinswoning of appartement, bijvoorbeeld
 • Het is snel geregeld
 • Vrijheid, avontuur, de spanning dat de overeenkomst ieder moment kan worden beëindigd (dit laatste zal door de meesten overigens als nadeel worden ervaren)
 • Geen eisen omtrent de inrichting: geen verplichting om vloerbedekking te leggen, bijvoorbeeld

Nadelen antikraak wonen

 • De verhuurder mag ten alle tijden en zonder jouw toestemming de woning betreden
 • De verhuurder kan de huurder zonder opgaaf van redenen uit de woning zetten, omdat de huurder geen huurbescherming geniet
 • Meestal mag het pand door maximaal twee personen worden bewoond
 • Huisdieren en kinderen zijn niet toegestaan
 • Soms is een inboedelverzekering verplicht
 • De huurder moet soms veel veranderen aan het pand voordat het enigszins bewoonbaar en comfortabel is
 • De huurder kan direct uit het pand worden gezet als hij huisdieren houdt, een muur verft, iemand laat logeren, de huur te laat betaalt, een feestje geeft et cetera
 • Als je een paar weken op vakantie gaat, mag de verhuurder het pand verhuren aan een ander
 • De beschadiging van het pand komt voor rekening van de verhuurder
 • Zeer korte opzegtermijn (24 uur tot enkele weken)
 • De aanbieder doet geen onderhoud aan het pand: je moet dus zelf het pand onderhouden (voorbeelden: kapotte verwarming, lekkages)

Antikraakpand vinden

Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van het principe “antikraak wonen”? Dan moet je de volgende stappen ondernemen.
 • Inschrijven bij diverse bemiddelingsbureaus (mogelijk inschrijfgeld)
 • Zorg voor voldoende geld om een brandveiligheidpakket aan te schaffen en de eerste twee maanden huur te betalen
 • Denk niet te lang na als een pand aangeboden wordt
 • Reserveer een budget voor verhuizing: anti kraak wonen is vaak van korte duur
© 2011 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Anti Kraak in plaats van hurenAnti Kraak in plaats van hurenAnti kraak, je komt het vaak tegen, maar wat betekend het? Anti kraak wonen en werken is een vorm van wonen waarbij door…
Huren als studentHuren als studentAls student zijnde heb je niet zo veel te besteden, maar je wilt toch op je zelf of moet uit noodzaak op kamers. Hoe pak…
Hoe repareer ik een krakende vloer en een krakende trap?Hoe repareer ik een krakende vloer en een krakende trap?Krakende vloeren en krakende trappen zijn voor veel mensen een bron van ergernis. Het krakende geluid wordt veroorzaakt…
Tips: Op kamers gaanEen goede kamer vinden is een sport op zich. In dit artikel staan de beste tips voor het vinden van de perfecte betaalba…
Bronnen en referenties
 • www.anti-kraakwonen.nl

Reageer op het artikel "Antikraak wonen: voordelen, nadelen & tips antikraak wonen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anja, 20-10-2020 19:09 #4
Hallo,

mijn zoon moet donderdag as. het antikraakpand uit. dat wist hij al enige tijd en heeft vervangende woonruimte geregeld.
Maar nu is hij positief getest op corona.
dus hij kan nu nog niet naar zijn andere kamer omdat hij dat huis deelt met 3 andere personen.
hij heeft de organisatie gevraagd om nog een weekje te mogen blijven, zodat de quarantaine voorbij is.
de organisatie gaat er niet mee akkoord en wil vrijdag de stroom eraf halen.
Wat kan hij doen om dit tegen te gaan?
Hebben jullie een idee?

Alfred, 13-12-2016 11:04 #3
Hallo,

Onze vraag is dat wanneer je bv. in Tilburg een kraakwoning zou betrekken of je dan ook in Tilburg ingeschreven kan staan? Of welke stad dan ook.

A & A

Maartje, 04-02-2016 22:40 #2
Hoi hoi! Ik heb een vraag!
Ik heb een tijdelijke ruimte gehuurd in een klooster, in een bos. De ruimte is een studio om te werken. Nu is het vervelende dat ik om geen enkele duidelijke reden mijn deur niet op slot mag doen van de huisbaas. Ieder ander persoon in het pand wel maar ik niet. Ook zijn collega's snappen het niet. Dit is vervelend want ik voel me er niet prettig bij in de avonduren en ook als ik overdag weg ben ivm duren spullen zoals een laptop enzo.
Ook gebruikt mijn huisbaas mijn ruimte iets te graag om doorheen te lopen terwijl er een andere deur is die verder iedereen gebruikt.

Ik vraag mij af wat mijn rechten zijn op dit gebied, het lijkt me toch dat er ook regels voor hem zijn, ik betaal mijn huur, zorg niet voor overlast en hou de boel netjes.

Robin van Wijngaarden, 15-08-2012 19:34 #1
Bemiddelingskosten & brandveiligheidpakket moet je dit betalen?

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 07-05-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!